Вхід | Реєстрація

Чи можна отримати статус переселенця без прописки

Чи можна отримати статус переселенця без прописки

До редакції звернувся чоловік, який до війни жив у Каховці. Переїхавши на територію колишнього Кобеляцького району, він зіткнувся із несподіваною для нього проблемою. Конкретніше — не може отримати статус внутрішньопереміщеної особи, а з цим — і допомогу від держави. Причина одна — у переселенця немає прописки.

Швидше за все, із схожою проблемою довелося зіткнутися не одній людині. Скажемо відверто, що одразу почути чітку відповідь про шляхи вирішення проблеми переселенця в місцевих коридорах влади  ми не змогли. Тому довелося відповіді шукати самостійно, користуючись інтернет-джерелами. Ось що вдалося дізнатися.

Є кілька варіантів. Але всі вони непрості через війну. По-перше, чоловік міг би прописатися в громаді, якщо люди, котрі його поселили, не будуть проти. Але й це не все. Справа в тому, що не працює відповідний державний реєстр. Припустимо,  його, цей реєстр, таки відкриють. І  чоловіка пропишуть. Але тоді він аж ніяк не зможе отримати довідку про те, що він переселенець. Інші два варіанти. Перший —їхати назад в Каховку і прописуватися там. Другий — спробувати це зробити через застосунок «Дія».

Як бачимо, усі три варіанти є далеко не ідеальними. Між тим, у глибинах Інтернету редакції вдалося знайти роз’яснення юриста, котра працює в одному із фондів Ахметова. Вона говорить, що статус переселенця можна отримати, і не маючи прописки. Для цього необхідно надати будь-який офіційний документ, що підтверджує, що до війни людина проживала на території, що зараз окупована рашистами, або там, де нині ведуться бойові дії.

 

Цитата:

«Наталія Чуйко зазначила, що зі студентами питання простіше, тому що прописане законодавчо. Але є великий пласт переселенців, які ніколи не мали прописки в Донецькій або Луганській областях, а водночас за фактом проживали там довгі роки. «У нас багато переселенців, які мали все життя київську або житомирську прописку, але насправді жили, скажімо, у Донецьку чи Луганську, і потім вони перемістилися. Але і такі особи можуть отримати довідку ВПО», — сказала юрист.

Вона констатувала, що спочатку підставою для взяття на облік як ВПО було саме місце реєстрації. Але сьогодні підставою присвоєння офіційного статусу переселенця є фактичне місце проживання до початку проведення воєнних дій. Для цього людина має надати будь-які документи, докази про її проживання на Донбасі.

«Це можуть бути будь-які документи — трудова книжка, документи про придбання житла, відкриття банківських карток у відділеннях Донецької або Луганської областей, лікарняна карта з поліклініки, де вона обслуговувалася, та ін. Людина має зібрати все, що має, принести в Управління праці та соціального захисту населення, яке до 15 робочих днів усе розглядає. І якщо цих документів достатньо, то людина має право отримати довідку ВПО», — резюмувала експерт: https://akhmetovfoundation.org/news/dovidku-pereselentsya-mozhna-otrymaty-bez-nayavnosti-propysky-na-donbasi-komentar-yurysta.

Редакція  на цьому не залишить цю тему. Ми спробуємо й далі шукати варіанти для переселенця через офіційні державні органи.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 травня 2022, 14:36 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації