Вхід | Реєстрація

Система освіти у Польщі: що треба знати українцям

Система освіти у Польщі: що треба знати українцям

Польща є країною з найкращими освітніми умовами. Вона славиться своєю культурою та зберігає історію як основний показник якості, але це не означає, що навчальні заклади відстають від досягнень, які існують у світі. Система освіти в Польщі має різні переваги, оскільки відповідає Болонській системі.

 

Основні етапи освіти в Польщі

Програма навчання в Польщі розділена на 4 фази, що адаптовані до різних періодів, які студент має під час академічної підготовки. Вони поділяються на:

  • дошкільні заклади: це етап дошкільної освіти, де хлопчики та дівчатка будуть інтегруватися в систему навчання в Польщі;
  • початкову школу: учні навчаються з першого по шостий клас;
  • середня освіта в Польщі: сюди відносяться гімназії (з 7 по 9 клас), ліцеї (з 10 по 12 клас) й технікуми (з 10 по 13 клас), освіта в Польщі у цих навчальних закладах доступна також для учнів з України;
  • університет: на цьому етапі студенти досягають 18 - 19 років, тому можуть вибирати, продовжувати чи ні навчання.

Польські заклади освіти дають змогу вибрати одну з декількох форм навчання. На заочній формі головна частина навчальних матеріалів виділяється для самостійного вивчення. Заняття проходять на вихідних два рази в місяць. Деякі навчальні заклади пропонують вечірню форму навчання або індивідуальний план занять. Дистанційна форма навчання спланована таким чином, що близько 40 відсотків матеріалу все одно викладається на заняттях в університетах.

Також зверніть увагу на поліцеальні школи, що класифікуються як середня освіта. Вони призначені для осіб із загальною середньою освітою та дозволяють отримати після складання іспиту диплом, що підтверджує професійну кваліфікацію, тобто професійний диплом. Така освіта триває від 1 до 2,5 років. Учні поліцеальної школи здають такі ж іспити, що й учні базових професійно-технічних училищ і технікумів.

Як оцінюються знання в системі освіти у Польщі

Польські навчальні заклади використовують пʼятибальну систему оцінювання знань. Починаючи з 1, яка є найгіршою оцінкою, та закінчуючи 5 — найвищою оцінкою знань. Треба зазначити, що у польських класах використовують також такі оцінки, як 3,5 або 4,5.

Вища та професійно-технічна освіта в Польщі найчастіше застосовує усні екзамени. Студенти мають право на дві перездачі, якщо з першого разу екзамен не складено.

При оцінюванні викладачі звертають увагу на вміння логічно мислити, поєднувати знання з різних предметів, прогнозувати та узагальнювати. Механічний переказ матеріалу не задовольняє педагогів.

Навчання у Польщі: на які гранти та стипендії можуть розраховувати студенти

Кожен студент може отримувати стипендію або грант. Але для цього потрібно працювати над цікавою науковою темою або мати гарний середній бал. Також є наступні види стипендій:

  • для малозабезпечених студентів — соціальна;
  • для тих, хто має інвалідність — спеціальна;
  • для студентів, що досягли успіхів у спорті, художній або науковій діяльності — ректорська (призначається 10 відсоткам учнів);
  • за видатні досягнення у різних наукових, спортивних та культурних напрямках — міністерська (на рік має бути не більше 1000 стипендій).

Тим студентам, що опинилися у важкому матеріальному становищі, один раз призначається грошова допомога.

Розміщено на правах реклами


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
1. andrej77 / 28 березня 2023, 15:19
Цікава стаття про специфіку навчання, дякую
2. Oleg9119 / 11 квітня 2023, 15:40
Цікава стаття про систему освіти в Польщі, особливо для тих, хто планує навчатися у цій країні. Але, на мою думку, також важливо звернути увагу на те, як можна підготуватися до вступу до польських університетів, зокрема, вивчення польської мови та культури. Я сам намагався відправитися до Польші, але так як мої знання були не дуже прийшло звертатися до курсів
Посилання на slavic-center.com.ua де надають таку і іншу корисну інформацію для українських студентів.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації