Вхід | Реєстрація

Говорили, балакали, сіли й… посварилися

Говорили, балакали, сіли й… посварилися
До конструктиву сторони не дійшли

Є таке прислів’я: «Говорили, балакали, сіли й заплакали». Воно точно характеризує ситуацію в Кобеляцькій міській раді. У вівторок чергова спроба міських депутатів порозумітися з головою ОТГ Олександром Копельцем закінчилася черговими образами, сваркою та, можливо, заявою до СБУ про погрози фізичною розправою.

Як відомо, у Кобеляцькій громаді ще з минулого року не було жодної планової сесії. Усі зібрання депутатів скликалися позачергово. Деякі сесії не відбулися взагалі через відсутність кворуму чи неможливість хоча б сформувати та прийняти порядок денний.

Таку ситуацію безумовно не можна назвати нормальною. ЇЇ причина відома всім — частина депутатського корпусу не може порозумітися з діючим міським головою Олександром Копельцем. При цьому сторони ось уже кілька місяців обмінюються взаємними претензіями, які частенько переходять на рівень образ та маніпулюють громадською думкою через засоби масової інформації. Тому частина мешканців громади вважають, що в конфлікті в міськраді винні депутати, інша частина впевнені, що суть — у амбіціях міського голови.

При цьому по місту та селах постійно курсують чутки про розкрадену чиновниками міськради гуманітарну допомогу, паливно-мастильні матеріали чи навпаки — бажання депутатів «зняти» Копельця із посади через те, що він не виділив комусь невідомому, але дуже впливовому, великі земельні ділянки.

На даний момент доведених фактів розкрадання «гуманітарки» або переслідування Копельця через його непоступливість «сильним світу» цього редакція не має. Є лише чутки і припущення. Тому ми поки що констатуємо виключно наявність серйозного конфлікту між депутатським корпусом та міським головою. І конфлікт цей лише поглиблюється. Зайвим підтвердженням цього стали події вівторка, 21 червня.

У цей день о 9‑й ранку мала розпочатися зустріч голів депутатських фракцій та груп із міським головою Олександром Копельцем. Після цього було заплановано провести засідання бюджетної комісії.

Судячи з усього, ініціатором проведення подібного зібрання був секретар міськради Володимир Жуков. За його словами, він прагне, аби депутати і міський голова нарешті порозумілися і почали працювати спільно.

Секретар міськради пояснив необхідність того, аби зустріч голів фракцій та міського голови відбулася в присутності представників місцевих ЗМІ:

— У Кобеляках говорять, що то депутати не хочуть працювати. А вони — хочуть. Але не бажають голосувати за виділення коштів без вивчення усіх необхідних документів. А їм, депутатам, цих документів не надають.

На зібрання прибули не всі голови фракцій чи депутатських груп. Прийшли — Анатолій Таранушич («Рідне місто»), Таміла Шевченко («За майбутнє»), Василь Кіптілий («Слуга народу») та Микола Попик. Останній пояснив, що у зв’язку із припиненням існування партії «Опозиційний блок «За життя», депутати, які від неї були обрані, не втратили своїх повноважень. Вони продовжують працювати в міськраді, але як безпартійні.

Представники партій «Наш край» та «Довіра» на зустріч не з’явилися. Не було й міського голови Олександра Копельця. Він, за словами Жукова, поінформував, що в цей день і в цей час не може зустрітися із депутатами.

Присутні після довгої дискусії сформували ряд вимог до міського голови. Їх, цих вимог, небагато. По-перше, проводити планові, а не позачергові сесії. Для того, аби депутати мали час детально вивчити всі документи, за які голосуватимуть. По-друге, відмовитися від практики проведення спільних засідань комісій. Депутати хочуть, аби кожна комісія засідала окремо. По третє, мати змогу, як велить закон, отримувати доступ до всіх документів, особливо до пов’язаних із бюджетними коштами.

Анатолій Таранушич і Таміла Шевченко висловили розчарування з приводу відсутності міського голови. За їх словами, без Копельця ця зустріч втрачає сенс.
А коли вже збиралися розходитися, то запропонували Жукову ще раз зателефонувати Копельцеві. Той це зробив. І виявилося, що міський голова знаходиться поряд, у своєму кабінеті. Він запросив депутатів прийти до нього. Що всі дружно й зробили.

Сварка, демарш і заява в СБУ

У кабінеті міського голови вже сиділи його підлеглі керівники відділів та служб. Розпочалася розвома між депутатами та Копельцем. Досить швидко стало зрозуміло, що до конструктиву сторони не дійдуть. Атмосфера зустрічі блискавично наблизилася до точки кипіння. У результаті, під час дискусії депутата Шевченко та міського голови пролунали слова «Шизофренія», «Похмілля» та «Агонія».

Таміла Шевченко демонстративно покинула кабінет, сказавши, що не бажає спілкуватися в такому тоні. Та через кілька хвилин повернулася і повідомила, що процес розмови був записаний і вона звернеться із заявою до Служби безпеки України за фактом погроз їй, як депутату з боку міського голови.
Через кілька годин, коли емоції вочевидь трішки вгамувалися, міський голова Олександр Копелець прокоментував для «ЕХО» результат зустрічі з депутатами.

Він сказав:

— Це не був пошук порозуміння. Це була спроба купки людей нав’язати в ультимативній формі міському голові свій диктат. Але цього не буде. Так, є люди, так звана кобеляцька «еліта», які протягом 15-20 років грабували і ґвалтували Кобеляцький район. От їм Копелець явно заважає. Вони б хотіли і далі отримувати надприбутки і не платити податки. Але давайте домовимося, що через кілька днів я дам на цю тему більш розлоге інтерв’ю.

Ми про це домовилися. Чекатимемо дзвінка від Олександра Копельця.

У свою чергу, депутат Таміла Шевченко резюмувала:

— Ви самі побачили, що порозуміння знову не досягнуто. Хоча ми, депутати, хочемо і вимагаємо елементарного. Ми хочемо, аби міська рада і її голова працювали в правовому полі. Ми хочемо, приймаючи рішення голосуванням, розуміти, за що ж ми голосуємо. А для цього нам, депутатам, потрібні документи, особливо ті, що пов’язані з рухом бюджетних коштів. Адже для цього, для контролю, для справедливого чесного і прозорого розподілу народних грошей, нас в раду і вибирали.

Це — наша принципова позиція. Окрім того, мене, як депутата, дуже й дуже цікавить, як були витрачені 600 тисяч гривень на паливно-мастильні матеріали для ЗСУ і тероборони. Поки що я бачила лише документи про виділені на військкомат кількасот літрів бензину. А де все інше? Чи зрозумів і прийняв міський голова наші вимоги, побачимо під час підготовки до наступної сесії.

Безумовно, газета «ЕХО» й надалі висвітлюватиме події в міській раді, особливо моменти, пов’язані з розподілом і витратами бюджетних коштів. Ми надаватимемо можливість оприлюднити свою позицію і міському голові Олександру Копельцю, і критично налаштованим до нього депутатам.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 червня 2022, 20:07 | Кобеляки | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації