Вхід | Реєстрація

На Полтавщині зафіксовано більше сотні фактів незаконного видобутку риби під час нерестової заборони

На Полтавщині зафіксовано більше сотні фактів незаконного видобутку риби під час нерестової заборони

Рибному браконьєрству, на жаль, «не заважає» ані воєнний стан на території держави, ані нерестова заборона, необхідна для відтворення водних біоресурсів. Як доводить практика, боротися з «мародерами» на воді на даний час допомагають лише правові важелі впливу з боку поліції, прокуратури, рибоохоронного патруля та Державної екологічної інспекції.

Як повідомив Євген Рогачов, начальник поліції Полтавщини, цього року підрозділи дізнання поліції області, у співпраці з водною поліцією, під процесуальним керівництвом прокуратури, відкрили понад 120 кримінальних проваджень за фактами незаконного добувного промислу. Збитки від браконьєрства, завдані державі, за попередніми висновками спеціалістів, складають більше ніж 23 мільйони гривень. І це без оцінювання шкідливих наслідків для екосистеми області! На даний час у низці кримінальних проваджень ще тривають судові інженерно-екологічні експертизи.

За час дії нерестових обмежень, в умовах повномасштабного вторгнення рф на територію України, правоохоронці, під процесуальним керівництвом прокуратури,  вилучили у браконьєрів близько 108 тонн незаконно добутої риби, понад 45 кілометрів риболовецьких сіток, більше ніж 80 заборонених знарядь лову, понад півсотні плавзасобів та більш як два десятки транспортних засобів. Серед них, зокрема, автомобілі, мотоцикли та причепи, що використовувалися для перевезення рибацьких снастей та улову.

Очільник поліції Полтавщини зауважив, що підозри у незаконній риболовлі у період дії нерестової заборони отримали 63 особи. Понад 60 обвинувальних актів спрямували до суду. У понад 10 кримінальних провадженнях судами вже ухвалені обвинувальні вироки.

Головний поліцейський області зазначив, що браконьєрство – це не тільки злочин проти довкілля, це – загроза для національної екологічної безпеки України. Відтак, одне з пріоритетних завдань поліції та інших спеціальних суб’єктів – максимально ефективно протидіяти варварському вилову та знищенню водних біоресурсів під час їх природного відновлення. Тим більше під час війни, коли фактичні фінансові та екологічні втрати від браконьєрства для області зростають в рази. Полковник поліції запевнив, що кожний правопорушник відповідатиме перед законом, з урахуванням вимог воєнного часу.

Закликаємо громадян сумлінно дотримуватися встановлених норм природоохоронного законодавства. Пам’ятайте: наша спільна мета – не тільки захистити природні ресурси, а зберегти генетичний фонд живої природи України для наших дітей.

Якщо ви стали очевидцем порушення правил рибальства та незаконної реалізації риби, не зволікайте – повідомляйте про це за номером 102.

Нагадаємо, нерестова заборона для любительського та спортивного рибальства (у більшості водойм Полтавської області) тривала з 11 квітня до 20 червня 2022 року (для промислового – з 16 квітня до 24 червня). У придаткових водах області вона ще діятиме до 10 липня (а для промислового рибальства – до 14 липня).


Автор: Відділ комунікації поліції Полтавщини


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
27 червня 2022, 15:45 | Полтавщина | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації