Вхід | Реєстрація

Здоровий та доглянутий службовий собака - якісно виконане кінологом бойове завдання

Здоровий та доглянутий службовий собака -  якісно виконане кінологом бойове завдання

Правильний догляд, належна турбота  та контроль за станом чотирилапих бійців – запорука успіху тандему «гвардієць та його службовий собака».

Як розповідають нацгвардійці-кінологи, піклуванню про своїх чотирилапих присвячують досить багато часу та докладають максимум зусиль, аби їхні песики, вірні друзі та напарники по службі, були здоровими й доглянутими.

«Здебільшого у нас в підрозділі «служать» пошукові собаки — німецькі та бельгійські вівчарки малінуа. Це  розумні, здібні, витривалі та надійні породи, які добре піддаються дресируванню й  навчанню та дуже допомагають нам у виконанні службово-бойових завдань, — розповідає командир кінологічного взводу однієї з військових частин Нацгвардії Дмитро. – А наше завдання – створити для них якнайкращі умови та догляд. Для цього необхідно знати, як саме доглядати за собаками та тримати їх у хорошій фізичній формі.»

Кожен собака, як зазначає кінолог, звісно ж, потребує якісного харчування, вигулу та догляду за шерстю. Службових собак зазвичай вигулюють 2-3 рази на добу. Тривалість кожного вигулу — у межах 30 хвилин.

Що стосується харчування, то одним з основних правил фахівці називають дотримання режиму годування службових собак. Правильний режим забезпечує високу перетравлюваність корму й засвоєння поживних речовин раціону та добрий стан службового собаки.

«Годувати службових собак необхідно в чітко визначений час для формування умовного рефлексу, — пояснює Дмитро. -  Годуємо їх двічі на добу. Раціон має бути підібраний ретельно, а продукти – якісними та свіжими. Це важливо. Корм, який службовий собака не з’їв протягом 15 хвилин, прибирають. Після годування собаці надається відпочинок 1-2 години. І варто пам’ятати про доступ до питної води для собаки, особливо влітку, коли надворі спека. При недостатньому питному режимі у собаки навіть може настати зневоднення, що загрожує життю тварини».

Чищення пухнастиків кінологи рекомендують проводити не менше двох разів на добу, вранці та ввечері, перед годуванням та після вигулу, а також у всіх випадках забруднення шерсті.

У зимовий період радять  мити собаку один раз на два-три місяці у приміщенні, де він перебуватиме, доки не висохне. У літній період  — два рази на місяць або ж, за потреби, частіше.

Аби визначити, чи належно доглядають та утримують «чотирилапих бійців», оцінити стан їхнього здоров’я  у війську регулярно проводиться виводка службових собак.

«Що б не відбувалося, в яких би умовах не доводилося виконувати службово-бойові завдання, мусимо ретельно стежити за тим, як почуваються, в яких умовах утримуються, чим харчуються та який загальний стан здоров’я наших помічників, —запевняє кінолог.  - Від якості догляду, піклування та турботи воїна про свого друга та напарника – службового собаку прямим чином залежить самопочуття, а, відповідно, і якість виконання завдань. Тож намагаємося  утримувати наших собак в гарних умовах, а також перевіряти усі фактори, що впливають на те, аби вони гарно почувалися, були здоровими та разом з нами — в повній бойовій готовності!»

Під час огляду ветеринарним фахівцем кожен песик був підданий перевірці на вгодованість, ретельно оглядалася  шерсть, ротова порожнина та вушка на предмет захворювань або інфекцій. Після того здійснювався огляд місць утримання та годування й спеціального спорядження службових собак.

Як результат – усі чотирилапі солдати засвідчили відмінний стан здоров’я, належний зовнішній вигляд та гарне самопочуття, що свідчить про піклування і якісний, професійний  догляд, і готові  продовжувати ефективно виконувати покладені на них завдання.


Автор: Військова частина 3053 НГУ


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 липня 2022, 19:25 | Полтавщина | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації