Жнива. Пора це радісна і водночас відповідальна, адже може виникнути непередбачене лихо, якщо не створити заслін вогню, котрий призводить до значних збитків, до знецінення людської праці.
Зараз агрофірмами приводяться в пожежобезпечний стан токи і складські приміщення, закінчується проведення протипожежних інструктажів з працівниками, які будуть задіяні на збиранні врожаю. До початку збирання врожаю вся збиральна техніка, агрегати та автомобілі повинні мати відрегульовані системи живлення, змащення, охолодження, запалювання, а також бути оснащеними справними іскрогасниками та забезпечені первинними засобами пожежогасіння згідно норм належності. Корпуси комбайнів повинні бути оснащені заземлювальним металевим ланцюгом, що торкається землі. Не дозволяється робота тракторів, самохідних шасі, автомобілів та іншої збиральної техніки з відкритими капотами або без них (для запобігання потрапляння соломи на випускний колектор двигуна). На комбайнах та інших машинах з двигунами внутрішнього згорання, які не мають капотів, випускний колектор повинен бути захищений металевим щитком, що закриває його вздовж всієї довжини зверху та збоку. Трактори, комбайни та інші самохідні машини, обладнані електричним пуском двигуна, повинні мати вимикач для відключення акумулятора від споживача струму. Клеми акумулятора, стартера дистанційного електромагнітного пускача та генератора повинні бути захищені від потрапляння на них струмопровідних предметів, їх електропроводка повинна бути справною і надійно закріпленою. На токах і зерносховищах слід полагодити електромережу та блискавкозахист, встановити місткості з водою і ящики з піском. Зараз уже необхідно подбати про пристосування сільськогосподарської техніки для гасіння пожеж. Безпосередньо на хлібному масиві площею понад 25 га, з якого збирається врожай, необхідно мати напоготові трактор з плугом. У разі групового методу збирання до складу збирально-транспортних загонів необхідно включати спеціалізовані автомобілі з насосами та інші, пристосовані для гасіння пожеж. Також необхідно завчасно потурбуватися, щоб хлібні масиви, які прилягають до лісових та торф’яних масивів, степової смуги, автомобільних шляхів та залізниць були обкошені (із прибирання скошеного) і оборані смугою не менше 4 метрів завширшки. У період воскової стиглості збіжжя перед косовицею хлібні масиви необхідно розбити на ділянки площею не більше 50 га. Між ділянками слід робити прокоси не менше 8 метрів завширшки. Скошений хліб з прокосів потрібно негайно прибрати. Посередині прокосів робиться проорана смуга не менше 4 метрів завширшки.