Вхід | Реєстрація

Спорт у місті буде жити, не зважаючи на ніякі фінансові кризи

Цього тижня наші журналісти відвідали не одні урочистості, винуватцями яких були освітяни міста. Як правило, образ вчителя для більшості колишніх учнів – це суворий, проте справедливий вчитель з купою шкільних зошитів. Втім, деякі керманичі міста та області вдало поєднують головну роботу з викладанням у вишах міста. Напередодні професійного свята освітян про викладацьку діяльність полтавських посадовців дізнавалась Крістіна Криженко.
13 років учительської діяльності, 11 з яких – в рідній школі і 4-й рік вишівського викладання – загальний освітянський стаж заступника голови обласної ради Петра Ворони. Після здобуття 2-ї вищої освіти, з 2005 і до сьогодні, викладає в академії державного управління.
Петро Ворона, заступник голови обласної ради:
- Мене запросили, перш за все, як практика, депутата, заступника голови ОР для того, щоб я міг передати практичний досвід тим слухачам, щоб вони мали навички, могли спілкуватися з людьми на практиці.
Розповідає, взірцем в учительській роботі для нього завжди був Антон Макаренко, переконаний, як школярів, так і студентів, потрібно навчати тільки власним прикладом, проте підхід до викладання повинен бути різним.
Петро Ворона, заступник голови обласної ради:
- Тут різні речі, викладання в школі і викладання в виші. У школі ти несеш відповідальність дуже значну за майбутнє цієї дитини, як ти її сформуєш, ти закладаєш основи знань, але, на моє глибоке переконання, основне в школі - не навчання, а виховання - прищеплення добра, розмуміння, дбайливого відношення до старших. Якщо це не привити, нормальної людини з цього учня не буде. Коли приходиш у виш, то тут ти повинен не тільки бути професіоналом своєї справи, предмету, а ти повинен володіти і ораторськими здібностями, і мистецтвом донесення до студентів. Бо туди приходять люди підготовлені, з високим рівнем знань. І, звичайно, чекають від тебе практики, як це можна реалізувати у житті.
Цьогоріч, демонструє, долучився і до співавторства книги, нині готується до друку і 2-га. Обидві присвячені питанням досвіду і діяльності органів місцевого самоврядування.
У 90-х роках розпочав свою викладацьку діяльність і міський голова Андрій Матковський.
Андрій Матковський, міський голова:
- В університеті були курси перепідготовки бухгалтерів, економістів, фінансистів. В кінці 90-х років надійшла пропозиція на кафедрі фінансів 0,25 ставки доцента і це вже, можна сказати, майже 10 років.
Нині викладає у 5-ти курсників на кафедрі фінансів Полтавського університету споживчої кооперації. Говорить, основна робота і викладацька - абсолютно різні речі, проте, дають поштовх для саморозвитку.
Андрій Матковський, міський голова:
- Спілкування зі студентами дає певний досвід спілкування з аудиторією, тоді легше спілкуватися у іншій аудиторії. Зі студентами, напевно, легше, тому що тебе слухають як викладача, з відкритим ротом, а з виборцями - тут потрібно більше слухати. І ось так за день на роботі наслухаєшся, то потім зі студентами є можливість поспілкуватися. І я думаю, що це хоч і різні речі, проте вони доповнюють одна одну і розвиває мене як людину.
На захисті дипломних робіт, продовжує мер, з'являється все більш сильних робіт, виокремлюють деяких студентів, аби в майбутньому вони були фахівцями виконкому.
І з весни цього року у викладацьких лавах - заступник голови облдержадміністрації Надія Мякушко. Розповідає, саме тоді була головою державної екзаменаційної комісії захисту робіт за спеціальністю «Соціальна робота».
Надія Мякушко, заступник голови облдержадміністрації:
- Мені було прикро, що більшість з тих, хто захищався, не мав жодних практичних навичок і не міг зрозуміти, в чому полягає практична соціальна робота. Вони добре володіли теорією, знали законодавчу базу, проте, коли я ставила елементарне питання, то майже ніхто не міг на нього відповісти. Ось тоді я і попросилась провести хоч декілька годин, аби пояснити студентам(я маю 2 освіти, одна з них - соціальна робота), як це має виглядати.
Нині, говорить, для 5-ти курсників намагається бути цікавою не лише як викладач, але і як посадовець долучається до вирішення студентських проблем, зокрема, житла.
Надія Мякушко, заступник голови облдержадміністрації:
- Це мені дає дуже великий досвід в тому розумінні, що студенти не тільки предмет від мене беруть, але і я чую іхні проблеми.
Окрім питань дисципліни «Соціальна робота» Надія Мякушко окрему увагу приділяє і чистоті мови. Зокрема, зазначає, що вона зі студентами уклала усний меморандум - на частині пари виправляти помилки в мові один одного. Викладацька діяльність, переконують керманичі міста та області – один із рушійних компонентів саморозвитку, допомагає і в головній роботі.
І приємним постскриптумом нашого спілкування з посадовцями для студентів є новина - до списування ці викладачі ставляться лояльно. Переконані, шпаргалка - теж праця і своєрідна підготовка студента до екзамену. Однак і тут доповнюють - все ж зможуть розрізнити, де знання студентів, а де - текст підручників.

Автор: Крістіна Криженко, www.misto-tv.poltava.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
5 жовтня 2009, 16:37 | Полтава | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації