Вхід | Реєстрація

Кунівський павучатник наловив на умовний термін

Кунівський павучатник наловив на умовний термін

І отримав іспитовий строк на один рік.

13 червня у Кобеляцькому районному суді винесли вирок у справі про незаконне зайняття рибним промислом.

Згідно матеріалів справи, 26 квітня уродженець Кунівки прибув на берег річки Ворскла, неподалік Біликів, аби з допомогою забороненого знаряддя лову «павука» здійснити незаконний вилов риби.

Своїми діями браконьєр порушив вимоги пунктів 3.15 Правил любительського і спортивного рибальства, пункту 14 статті 11 Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку здійснення любительського і спортивного рибальства», статті 27 ЗУ «Про тваринний світ».

Із допомогою «павука» він наловив 16 карасів та 1 плітку. Загальна вага улову склала 7 кілограмів. Таким чином браконьєр завдав державним інтересам істотну шкоду на 26 860 гривень. За Кримінальним кодексом, обвинувачений вчинив кримінальний проступок, передбачений частиною 1 статті 249.
Обвинувачений визнав себе винним.

У результаті, суддя Людмила Назарьова ухвалила визнати браконьєра винуватим у вчиненні кримінального проступку та призначила йому покарання у виді обмеження волі на 1 рік.

На підставі статті 75 ККУ (Звільнення від відбування покарання з випробуванням) підсудного звільнили від відбування покарання з випробуванням іспитовим строком один рік.

Гроші за вилучену рибу в сумі 21,6 гривні конфіскували в дохід держави.

Саморобне знаряддя лову «павук» буде знищене.

Цивільний позов прокурора Кобеляцького відділу Решетилівської окружної прокуратури до підсудного суддя задовольнила повністю. А тому підсудний сплатить у Білицьку селищну раду 26 860 гривень.

Також із нього стягнуть на користь держави вартість понесених витрат по проведенню експертизи в розмірі 9060,96 гривні.

Яку рибу можна виловлювати

Нагадаємо, що 25 червня в Полтавській області закінчилася весняно-літня нерестова заборона на лов риби і розпочався рибальський сезон.

За інформацією керівника Полтавського рибоохоронного патруля Оксани Кулинич, зараз любительський лов водних біоресурсів дозволяється вудками всіх видів із одним гачком лише в межах населених пунктів. Добова норма вилову риби на одну особу становить 3 кілограми.

Згідно з Правилами любительського і спортивного рибальства, на водоймах загального користування любительське рибальство здійснюється безоплатно та без надання спеціальних дозволів. Однак, під час риболовлі не слід забувати про певні обмеження і безконтрольно рибалити.

Так, відповідно до пункту 4.11 Правил, мінімальні розміри риб і водних безхребетних, які дозволені до вилову рибалкам-любителям у внутрішніх водоймах такі: білий амур — 40 см; білизна — 30 см; вугор — 50 см; головень — 24 см; короп — 25 см; лин — 20 см; лящ — 32 см; плітка — 18 см; сазан — 35 см; синець — 22 см; сом — 70 см; судак — 42 см; тараня — 18 см; товстолоб — 40 см; чехоня — 24 см; щука — 35 см.

Для всіх інших видів риб і водних безхребетних (крім тих, які занесені до Червоної книги України і вилов яких заборонено) мінімальний розмір, дозволений до вилову рибалкам-любителям, у внутрішніх водоймах не обмежено.

Лов раків теж дозволили

У переважній більшості регіонів України закінчилася заборона на лов раків. Тепер рибалкам дозволяється лов із дотриманням правил любительського і спортивного рибальства.

Зокрема, одному рибалці за добу можна впіймати 30 раків на водоймах загального користування та 50 — на водоймах, де впроваджене платне рибальство.
Лов дозволяється: ручним збиранням; раколовкою-«хапкою» з діаметром не більше 70 сантиметрів і вічком не більше 22 міліметрів; волосінню з приманкою; рогаткою; розщіпом — не більше п’яти снастей на ловця.

Забороняється вилов раків у темну пору доби (пізніше години від заходу сонця та раніше години до його сходу) із застосуванням підсвічування.
Мінімальний розмір рака, дозволений ловити рибалкам: у внутрішніх водоймах — 10 сантиметрів.

За незаконне добування раків передбачено покарання від адміністративних штрафів до кримінальної відповідальності, а також відшкодування нанесених рибному господарству збитків. Компенсація за одного незаконно виловленого рака становить 3 332 гривні.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
15 липня 2022, 13:50 | Кобеляки | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації