Вхід | Реєстрація

Чому почалася ця війна?

Чому почалася ця війна?

Кілька днів тому на свою голову втягнувся в чергову безпредметну і безперспективну дискусію у Фейсбук. Панянка, яку не знав, не знаю та навряд чи колись побачу в реальному житті, написала звичний у наш час війни та розпачу текст. Щось на кшалт: «Чому це і за що — є одна відповідь. Це — звільнення територій від людей».

На свою голову написав відповідь. Написав те, що думаю. А думаю, що всі ці теорії про боротьбу за території, за газ, нафту чи воду абсолютно не підкріплені фактами та аргументами. Думаю, що ви, шановні читачі, теж не раз і не двічі чули або читали схожі думки. Мені навіть відео присилали, у якому якийсь нікому не відомий аналітик стверджує, що рашка напала на Україну з метою захопити родовище сланцевого газу в районі Слов’янська. Навіть цифру якусь «самашедшу», щось в районі 4 трильйонів кубометрів газу, називав. І, судячи з коментарів під тим відео, стає зрозуміло, що частина людей щиро вірять у істинність цієї гіпотези. Хоча, якщо не полінуватися і зайти хоча б у той ще Гугл, то він підкаже, що в рашці в одному лиш уренгойському родовищі знайдені вісім трильйонів кубометрів. І для того, щоб їх отримати і продати, не потрібно ні землю бурити, ні, тим більше, воювати. Як на мою суб’єктивну думку, такими ж висмоктаними із пальця чи іншого місця є й теорії про зачистку територій від людей, про війну за землю, нафту, воду чи інші ресурси.

Прихильникам таких версій, які фактично виправдовують саме поняття «війна», я завжди задаю два запитання:

— А звідки ви знаєте, що на планеті Земля людству не вистачає газу чи нафти?

— А в Першу світову війну в 1914 році чи в Столітню в 13–14 століттях теж за нафту воювали? Чи за газ?

Або теорія про зачистку території. Для кого? Для отого міфічного «світового уряду», який нібито прагне знищити мільярди землян для власного блага? Але ж будь-який економіст вам розкаже, що багатим вигідно, аби людей на цьому світі було більше. Чим більше людей, тим більше вони, багаті, на них зароблятимуть. А якщо залишиться лише отой горезвісний «золотий мільярд» багатих націй, то на кому ж вони зароблятимуть?

Ось такі аргументи і навів у заочній дискусії з авторкою посту на ФБ. А ще від себе порадив читати Ремарка, більше працювати і, по-можливості, займатися медитацією. Як альтернатива — молитися.

Ну й нарвався на гнівну відповідь одразу кількох, вочевидь, фанатів конспірології. Дорікнули читання «суїцидального» Ремарка і тим, що народ із думками, схожими на мої, приречений.

От так буває. Самі пишуть про приреченість і відчуття розпачу, а іншим дорікають. Так я ж себе приреченим не відчуваю.

І, як на мою суб’єктивну думку, всього на цій землі усім людям вистачає. Це, якщо говорити про матеріальне. Не вистачає лише клепок у голові та сміливості. А всі війни у всіх країнах і у всі часи починалися саме через це — через відсутність клепки та сміливості. Тобто, причини воєн криються зовсім не в дефіциті вуглеводнів, води чи придатних для проживання територій. Якби усі оті гігантські трильйони доларів, які витрачають на зброю, та витратили на науку, то всі земляни вже давно б їздили на електромобілях та перебирали б між чорною та червоною ікрою. Хоча, знову ж, і електромобілі, та й ікра зовсім не є обов’язковими для відчуття щастя.

Просто у свій час у сусідній державі не знайшлося достатньої кількості сміливих людей, які б сказали екс-полковнику КГБ, у якого явно не вистачає освіти, моралі та й клепки в голові, що «Не убий» таки є Божою заповіддю. А всій тій нещасній нації не донесли до розуміння, що причини їх особистих чи загальнодержавних негараздів криються зовсім не у віроломних «обамах», «натах» чи пісні про Бандеру. Причини, проблем, завжди потрібно шукати в собі. А зробити винуватим когось — це найлегший і найхибніший шлях. Шлях, що завжди закінчується трагедією. Війна — це ж трагедія.

Чи винні ми в тому, що ця війна почалася? Можна з легкістю відшукати десятки хибних аргументів на користь цієї тези. І не того Президентом вибрали, і не туди гроші вкладали. Ну й без «зради» не обійшлося. І так далі, і тому подібне.

От тільки задайте самі собі просте запитання. А що у вашому житті змінюється від того, що ви нібито «знаєте» про зраду,  зачистку територій чи бійню за газове родовище під Слов’янськом? Вам від цього полегшало? Війна закінчилася? Спите спокійніше? У вас явних чи таємних гріхів поменшало?

А головне. Якщо винен знову хтось, то самому й робити нічого не потрібно. Ні читати, ні медитувати, ні навіть працювати.

А якщо «покопатись» у собі, то може щось і змінити можна?

Вибирайте самі.



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 липня 2022, 09:19 | Полтавщина | Редакційна
1. Selena2017 / 26 липня 2022, 15:07
Ігоре Миколайовичу, звернули увагу : вже тривалий час тисячі відвідувань сайту не показали , що хтось попросив у Вас поради , кого читати цієї страшної пори , що робити, як розуміти події, що звалилися на всіх горем? Згадуєте Ремарка. Людина, яка прочитала про людські страждання, відчай і безнадію, описані ним, НІКОЛИ б не сотворила редакційної від 17 лютого цього року , не влаштовувала б брудної полеміки з питань Майдану, декомунізації та інших доленосних для країни питань, підспівуючи оракулам та яничарам. Ваші поради непевні (м"яко кажучи).Остання редакційна теж не з"являлась би . Краще вже медитуйте....для себе
2. Чудо Юдо / 26 липня 2022, 21:04
1.Selena2017
«НІКОЛИ б не сотворила редакційної від 17 лютого цього року»

Редактор пофігіст і завжди закликав берегти нерви. Від цього ніколи не відступався. Але в наступні за вказаній Вами редакуійній він покаявся.

Але що адекватних причин війни не буває - тут він 100% правий. Адекватні люди працюють, дітей виховують, а воювати хочеться то завжди не дуже здравим. І які б причини не називали - то все приводи
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації