Вхід | Реєстрація

Чи буде життя без антибіотиків

Чи буде життя без антибіотиків

Одразу хочу попередити, що ця редакційна — не про російсько-українську війну. У ній мова йтиме про іншу, лише на перший побіжний погляд, менш важливішу проблему. Конкретніше — про антибіотики.

Із першого серпня 2022 року в житті українців теоретично має початися нова ера. Ера життя без інколи надзвичайно необхідних, але водночас і надзвичайно небезпечних медикаментів із групи антибіотиків.

Хочу одразу підкреслити, що маю принципову позицію по даному питанню і обома руками підтримую дії української влади щодо заборони продажу антибіотиків без рецепта лікаря.

У більшості так званих цивілізованих країн світу такі заборони запроваджені дуже давно. Там взагалі немає такої величезної кількості аптек, як в Україні, у яких можна купити без рецепта будь-що.

Безумовно, автор не є фаховим медиком. Але як людина, котра в силу віку вже має ряд хвороб, із лікарями контактую. Чомусь, щастить на хороших лікарів. І от вони, ті медики, яких вважаю хорошими, в один голос говорять про те, що людський організм не є помийною ямою і не гоже вкидати в нього все, що завгодно. У тому числі — і антибіотики.

Водночас, у аптеках бувати доводиться. І з подивом та жахом вислуховувати розмови покупців та продавців. Адже, по великому рахунку, співробітники аптечних закладів є звичайними продавцями.

І от що доводиться чути:

— У мене (чоловіка, доньки, сина, батька) температура вже п’ять днів. Ми пили …. Не помагає. Дайте ще якийсь антибіотик.

— А що ви посовітуєте із антибіотиків?

— А який сильніший?

— А який дешевший?

— Кашель у нас. Який антибіотик поможе?

— У мене грип. Що попити?

І так далі, і тому подібне.

І при цьому отакі от покупці, які фактично прирівнюють себе до помийної ями, жваво цікавляться, чи міститься в тому чи іншому продукті ГМО.

А на ринку, купляючи овочі чи фрукти, питають:

— А воно бризкане?

Або:

— А воно без нітратів?

У такі моменти дуже хочеться підійти і запитати:

— А ви антибіотики без рецепта приймаєте? А якщо приймаєте, то чому питаєте про «бризкане», нітрати і ГМО?

Дійсно, навіщо боятися ГМО (шкодочинність яких ще ніким і ніде науково не доведена, окрім Тік-тока, безумовно) людині, котра вже й так антибіотиками перетворила свій організм у помийну яму.

Скажу більше. Тобто — ще більш суб’єктивно. У свій час, кілька десятиліть тому автор був завзятим прихильником вживання різних пігулок у профілактичних цілях. Уже й не пам’ятаю, можливо, пив і антибіотики при грипі чи бронхіті.

І, як наслідок, кожного року добросовісно хворів грипом та іншими вірусними і невірусними болячками.

Потім перестав вживати медикаменти безконтрольно. Виключення — щеплення від грипу.

І, о диво, хворіти перестав.

І зараз, у епоху коронавірусу, навіть захворівши ним, не випив жодної, навіть жарознижувальної, пігулки. Про антибіотики навіть згадки не було. Адже, як відомо, вони проти вірусів і коронавірусів не діють. Натомість — вбивають життєво необхідну організму мікрофлору.

І що цікаво, усі з друзів та знайомих, котрі діяли аналогічно, перенесли коронавірус напрочуд легко. Дехто майже не помітив цієї «смертельної» болячки. Натомість любителі попити антибіотики в профілактичних цілях хворіли «по повній».

А що ж пити? Як рятуватись? Та чай з малиною та лимоном пийте. Воду пийте. Це вам будь-який дійсно фаховий медик підтвердить.

…Дуже рідко однозначно підтримую дії влади. Але у випадку заборони безконтрольного вживання антибіотиків — підтримую обома руками.

Миру і здоров’я усім нам.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
5 серпня 2022, 09:11 | Полтавщина | Редакційна
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації