Вхід | Реєстрація

Ляльки з країни дитинства

Усі ми родом із дитинства, і кожний зберігає у пам’яті спогад про улюблену іграшку. Є серед полтавців такі, хто не лише пам'ятає свої іграшки, а й власноруч створює дивовижних ляльок. Незвична виставка “Вам, ляльки, я дарую серце” відкрилася до Міжнародного дня ляльок у Полтавському художньому музеї (Галереї мистецтв) ім. Миколи Ярошенка. Автори – лялькарі з різних куточків Полтавщини – презентували свій творчий доробок. Таке диво побачиш нечасто, і виставка стала справжньою сенсацією для глядачів. По-перше, завдяки завідуючій масовим відділом художнього музею Аллі Тимошенко та співробітникам закладу експозиція дуже цікаво оформлена й підібрана, розкрита творча “палітра” кожного автора. По-друге, приємно вражає різноманіття технік, матеріалів, жанрів, фантазії митців.
Ляльки вже давно перетворилися з традиційного об’єкта дитячої гри на витвір мистецтва. Кожна з них несе щось неповторне та особисте, кажуть відвідувачі вернісажу.
Поряд із відомими майстринями, творчість яких уже знають у Полтаві, Україні й за кордоном, – Світланою і Жанною Олійник, Тетяною Волошко, Тетяною Скибенко – на “ляльковому” вернісажі показали свої роботи ті, хто лише торує стежку в мистецтво – Валентина Соколік із Карлівки, полтавець Володимир Бутко і Вікторія Балясна з Чутового. Остання, директор Чутівського професійно-технічного училища № 55, зробила свою першу ляльку “Галочку” лише у 2008 році. А нині представила роботи, більшість із яких уже зберігаються у приватних колекціях в інших містах України. От і виходить, що наші таланти визнають десь, а не на рідній землі. Найбільша цінність таких виставок у тому, що вони розкривають саме місцеві таланти, дають можливість митцям показати себе, а глядачам – побачити сучасні напрямки розвитку лялькарства.
А найголовніше, мабуть, те, що кожний може долучитися до прекрасного й доброго світу казок та ляльок і хоча б ненадовго повернутися в дитинство. Про це й говорили, вітаючи авторів і поціновувачів мистецтва, доцент кафедри образотворчого мистецтва ПНПУ ім. Володимира Короленка Тетяна Саєнко, директор Галереї мистецтв Ольга Курчакова, заслужений працівник культури України Віктор Фурман.

Автор: Оксана КРАВЧЕНКО, www.zorya.poltava.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
30 березня 2010, 12:04 | Полтава | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації