Вхід | Реєстрація

Гадяцьким лісам є чим похвалитися

Гадяцьким лісам є чим похвалитися
Ліс. Він прекрасний у будь-яку пору року. Він притягує, надихає на добрі роздуми. Лісове повітря наповнене ароматами. Чим і з ким живе ліс?
- У нашому лісі з мисливських видів найбільше козуль, потім дикі кабани, олені, і це завдячуючи тому, що всі підпорядковані мисливські господарства завозять і слідкують за розповсюдженням популяції тварин, – відповідає головний мисливствознавець ДП «Гадяцький лісгосп» Володимир Іванович Кизь. – Лосів, на превеликий жаль, меншає. Це пов’язано з вирубкою, можливо, зі зміною клімату. Лось – це тайговий вид, у перелісках він не живе, не прив’язаний до одного місця. Він - кочовий вид, його не можна утримати підгодівлею. Лише сіль їсть, не пасеться.
Є заєць, куниця, чисельність лисиць різко зросла. Це пов’язано з тим, що збільшилась кількість мишовидних гризунів. На полях залишається кукурудза, соняшник. Захисні умови і кормова база для лисиці прекрасні.
- У чому її шкода?
- Вона знищує молодих зайців, косуль, кабанів, а головне – лисиця є основним носієм сказу. Тому проводимо боротьбу з цією породою хижаків, - продовжує Володимир Іванович. - У посадові обов’язки єгерів входить і знищення лисиць. Ми проводимо і пероральну вакцинацію лисиць. Розкидаємо з літаків брикетики з антирабічною вакциною. Хижаки її поїдають і набувають таким чином імунітет проти сказу. Так ми лікуємо тварин.
- Крім копитних і хутрових у Гадяцьких лісах є перната дичина. Які види птахів можна зустріти?
- Це, як правило, перелітні птахи, - каже мій співрозмовник. - Тому весною і восени крім полювань користувачі мисливськими угіддями проводять моніторинг, тобто дослідження, чи не несуть птахи хвороб. Наприклад, пташиного грипу. На щастя, за останні три роки ми його не знаходили. Будемо сподіватися, що й не буде. У нас із поширених найбільш зустрічаються різновиди качок – чирки, крижні. Рідше зустрічаються широконіска, на прольоті свіязь буває. З гусей є усі три види: великий білолобий, гуменник і сірий. На жаль, восени через наш район вони не летять, через це і полювання на них не проводиться. Весною вони «йдуть навпростець», а восени облітають скандинавським шляхом. Усі хижі птахи стали рідкісними. У нас є яструби, перепелятник, тетерев’ятник, лунь болотяний і канюк. Це види, які зустрічаються у достатній кількості. Зимою є ще один мохноногий канюк. Часто можна побачити їх на деревах. Хочу зазначити, що яким би канюк не був великим, зайців він не їсть, він полює виключно на мишовидних гризунів. Канюки не шкідливі і дуже корисні птахи – поїдають гризунів.
Підгодівля диких тварин працівниками мисливських господарств проходить цілий рік. Це дає змогу вберегти тварин від браконьєрів, бо вони не виходять у польові угіддя, а залишаються у лісових масивах, де їх легше охороняти.
- Підгодовуєте – значить приручаєте? Цим не можуть скористатися браконьєри?
- Це Ви вірно підмітили, - погоджується мисливствознавець. - Якщо ж годуємо, то потрібно охороняти. Охороною єгерська служба зайнята фактично цілодобово. Браконьєрське полювання, як правило, ведеться у нічні години, тому тут роботи вистачає. Вистачає і проблем. Потрібно патрулювати мисливські угіддя, для цього потрібен транспорт, який не завжди є і знаходиться не в такому стані, як хотілося б. З кожним роком боротися з браконьєрами стає важче. Вони ж оснащені набагато краще, ніж єгерські служби. У них всюдиходи, позашляховики, нарізна зброя, дальність стрільби, якої на декілька кілометрів випереджає звичайну, оптичні, лазерні приціли і т.д. Єгерям таке оснащення не по карману. Та завдяки спонсорам ми цю проблему вирішуємо. Є тверда впевненість, що в технічному оснащенні ми будемо відповідати всім вимогам сучасності.
- Крім браконьєрів шкоду несуть і хижаки. У наших лісах, кажуть, завелися вовки. Начебто їх бачили поблизу сіл Тепле, Сари, Рашівка, Гречанівка. Одні говорять, що це санітари лісу. Інші наполягають, що вовки наносять неабияку шкоду у лісі.
- Якщо сказати двома словами, то безумовно, що для мисливського господарства, для сільського господарства від вовка лише шкода, - пояснює Володимир Іванович. - Санітар він лише у тих місцях, де не ступала нога людини. Таких, на жаль, у нас немає. 10 років вовків у Гадяцьких лісах не було взагалі. Останніх двох сіроманців ми добули, як зараз пам’ятаю, 28 лютого 1999 року. І після того їх не було. Завдяки цьому зросла кількість козуль, кабанів. Сказати точно звідки вони йдуть, не можу. Ймовірно, вовки йдуть з південних регіонів. Це степові вовки. З’явилися вони рік тому. І саме у полі ми знайшли два лігва. За 2009 рік ми добули 11 вовків. Чисельність їхня не зменшується. Боротьбу з ними вести надзвичайно складно. Та ще у цю сувору зиму. Указом Президента України від 15 лютого 2010 року на вовка «одягли білий халат». Він віднесений до хутрових звірів, і на нього полювання обмежено тими ж термінами – з жовтня по лютий. І то лише у мисливські дні. Раніше за добутого вовка мисливцям давали премію і від КСП, на території яких було добуто хижаків, мисливці заохочувалися поросям до 20 кг або вівцею. Ще й виплачували 100 рублів. 10 добутих вовків дорівнювали річній зарплаті єгерів. Вовк дуже розумна і хитра тварина. Для людини поки що загрози немає. Випадку нападу на людей не було. Вовк людину боїться. Хоча у село, бувають випадки, заходять. Вовк чітко контролює дистанцію між ним і людиною. У мисливських угіддях відшукати вовків надто складно. Що розумний – то розумний, що красивий – то красивий, ну а що шкідливий для мисливського господарства – то це факт.
- У розмові ми згадували за браконьєрів. Знаю випадки, коли єгері і лісники ловили таких спритників на гарячому. Як карають браконьєрів?
- Ступінь відповідальності за браконьєрство мізерний, - говорить природолюб. - Це болюче питання. За порушення правил полювання встановленні були дуже малі штрафи – від 34 до 340 грн., зараз трохи їх збільшили – від 510 грн. до 1020 грн. Та ще по цих нових штрафах ми не встигли нікого покарати. За незначні порушення платять всі, а ось серйозні справи передаємо в суд, а там вже вирішують. Скажу лише, що за незаконно добуту козулю компенсація збитку становить 8 тис. грн., кабан – 10 тис. грн., олень – 15 тис. грн. і лось – 20 тис. грн. Крім того, порушується кримінальна справа за статтею, яка передбачає навіть позбавлення волі. Це так, як кажуть, «як книжка пише». На практиці ж, на жаль, не позбавили волі жодного. А випадки мали місце.
Для лісових мешканців ліс є домівкою, в якій вони знаходять захисток і корм. Тваринний і рослинний світ постійно переплітаються між собою. Ліс... Тут тихо-тихо. У верхівках дерев гуляє вітер, сніг ще повністю вкриває землю і навіть невеликі кущі. Краса. Десь, зачувши людські голоси, відкликається сорока, далі вистукує свою незвичну музику дятел…

Автор: Альона Глік, www.bazarmedia.info


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
30 березня 2010, 12:11 | Гадяч | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації