Вхід | Реєстрація

Микола Дмитренко радить Копельцю зайнятися створенням робочих місць

Микола Дмитренко радить Копельцю зайнятися створенням робочих місць

84‑річний пенсіонер уже кілька разів подавав письмові пропозиції щодо перспектив соціально-економічного розвитку Кобеляцької громади. Чоловік вважає, що розвитком можна називати створення нових робочих місць і аж ніяк не ігрових майданчиків.

Микола Дмитренко попросив оприлюднити його пропозиції до міського голови Олександра Копельця на сторінках «ЕХО». На жаль, у повному обсязі надрукувати звернення ветерана до міського голови ми не можемо через його великий обсяг. Повний текст займе чотири-п’ять газетних сторінок.

Своє звернення до газети Микола Дмитренко пояснив наступним чином:

— Я вже кілька разів писав листи-звернення до міського голови Олександра Копельця. У них наголошував на необхідності розвитку нашої громади шляхом залучення інвесторів, передусім іноземних. На мою думку, поштовхом для справжнього розвитку Кобеляччини має стати будівництво переробних підприємств і тваринницьких комплексів. І я не просто закликаю. Я описую певну послідовність кроків, які необхідно зробити владі для того, щоб можна було говорити про дійсно реальний розвиток громади. Нові підприємства дадуть нові робочі місця, додаткові податкові надходження, опосередковано стимулюватимуть розвиток інших видів бізнесу. Адже якщо в жителів громади є постійна робота, то в них буде постійна зарплата, а в місцевій казні — додаткові гроші. А це призведе до того, що люди більше витрачатимуть, більше куплятимуть, у тому числі і в місцевих підприємців. Тобто — один позитивний ефект потягне за собою кілька інших. А в нас що відбувається останні кілька років? Будують дитячі майданчики, ігрові поля, тротуари, стелять неякісний асфальт. Я — не проти цього. Але ж… Це лише витрачання бюджетних грошей. Вибачте, але витрачати, гроші, зароблені кимось, кожен зможе. Тому впевнений, що про ефективну роботу влади в такому випадку говорити не можна. На моє тверде переконання, ефективність влади має визначатися кількістю нових робочих місць. І робочих місць не в бюджетній сфері. Наплодити, вибачте за вираз, нових чиновників — теж великого розуму не потрібно. Робочі місця в сфері будь-якого виробництва — оце є успіхом.

Так от, про все це я писав Копельцеві. Думав, що мою писанину розглянуть на сесії, можливо, оприлюднять у міській газеті. Натомість під час нашої останньої розмови міський голова запропонував мені зайнятися пасікою та написати заяву на отримання матеріальної допомоги. Я сприйняв це як натяк на те, аби я, грубо кажучи, відчепився від міського голови із своїми пропозиціями. Отже про розвиток громади ніхто думати не збирається. Тому я хочу, аби люди через ЗМІ хоча б у скороченому вигляді дізналися про сенс моїх пропозицій. Надрукуйте хоча б тези.

Отже, тези від Дмитренка.

Під час війни «верхи» про громади думати не будуть

Україна мимо своєї волі була втягнута в найбільшу і найкровопролитнішу в 21 столітті війну. Тому ні представникам президентської вертикалі, ні іншим вищим органам влади не вистачає ні часу, ні сил для того, щоб займатися проблемами розвитку територіальних громад. І в найближчі кілька років, навіть у разі припинення бойових дій, ситуація не зміниться. Між тим, українське законодавство дозволяє органам місцевого самоврядування виступати з місцевими ініціативами. Мова йде не лише про міжмуніципальне співробітництво, а навіть про перемовини і договори з іноземними партнерами.
Інвесторів необхідно шукати передусім у США та Великій Британії. Дмитренко навіть написав листа послу США в Україні.

Розвивати необхідно передусім тваринництво

На думку Дмитренка, своєрідними драйверами розвитку Кобеляцької громади можуть стати підприємства тваринницької галузі. Адже в рослинництві резерви практично вичерпані, а використання сучасної потужної техніки в такому виробництві робить його ефективним, але не сприяє створенню нових робочих місць. Зараз один тракторист на «Кейсі» чи «Джон Дірі» може виконати обсяг роботи, який раніше виконували десять робітників.

Розвивати необхідно молочнотоварне виробництво, передусім шляхом придбання племінних корів. Велика рогата худоба — це не лише молоко та м’ясо. Це ще й величезна кількість іншої сировини — від шкіри до копит. Усе у світі переробляється і продається набагато дорожче, ніж сировина.

Свинарство та птахівництво теж є дуже перспективними і високоприбутковими галузями сільськогосподарського виробництва.

Необхідно припинити безперспективну практику роздач і продажу сільгоспугідь

Для того, аби розвивалося тваринництво, а з цим і створювалися нові робочі місця, одних інвестицій буде замало. Потрібна ще й міцна кормова база, читай — земля.

На думку Дмитренка, політика роздачі земель підставним людям, а потім їх швидкого продажу і перепродажу, є хибною. Як і політика розорювання лук та пасовищ. Якщо все перевести в ріллю і перепродати, то вже не буде місця для випасу худоби.

Землі, які залишилися у власності громади, необхідно виключно віддавати в оренду.


Автор: Записав Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
11 вересня 2022, 18:22 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації