Вхід | Реєстрація

Осінь настала, ковід повернувся, «шторму» немає

Осінь настала, ковід повернувся, «шторму» немає

Уже з початку вересня медики в Кобеляках та й по всій Полтавщині фіксують різке зростання кількості нових випадків коронавірусної інфекції.

Ми вже повідомляли, що 19 вересня лише в Кобеляцькій громаді було зафіксовано 19 нових випадків захворювання на коронавірус.

Як повідомила редакцію Любов Коломієць, керівник міського центру ПМСД, зараз на амбулаторному лікуванні перебувають 34 хворих. До 19 вересня медики виявляли по одному випадку на добу. Але зараз зафіксували своєрідний «спалах» хвороби.

На щастя, як і підтверджує Любов Коломієць, майже завжди перебіг хвороби не є тяжким. Можливо, цей факт пояснюється тим, що більшість людей раніше вже хворіли на «ковід».

У всякому випадку, такого небезпечного явища, як «цитокіновий шторм», у пацієнтів медики поки що не фіксують. А саме від цього надмірного виділення цитокінів люди досить часто помирали на початку епідемії.

Люди, що захворіли на COVID-19 у важкій формі, передусім, потерпають від гострого респіраторного синдрому, тобто ураження легень. Втім, частина пацієнтів із нібито помірною формою захворювання, що не потребували інтенсивної терапії, можуть різко відчути погіршення і навіть померти через пошкодження легенів, мозку чи печінки.

Ймовірною причиною цього вважають так званий цитокіновий шторм, коли імунна система надто сильно і нерозбірливо реагує на інфекцію.

Володимир Казирод, головний лікар кобеляцької міської лікарні, також підтверджує зростання кількості нових випадків згаданої інфекційної хвороби. І водночас теж говорить про відносно легкий перебіг захворювання в пацієнтів.

Зараз на стаціонарному лікуванні у Кобеляках лише один пацієнт. Загрози його життю немає.

За словами Володимира Казирода, зараз, тобто в середині вересня, більшість хворих, котрі потребують госпіталізації, везуть у інфекційну лікарню міста Полтава.

 

Цитокіни — це загальна назва молекул, за допомогою яких клітини імунної системи між собою «спілкуються» і сигналізують. Як історично, так і в розумінні розвитку уражень, участь цитокінового шторму була при «синдромі системної запальної реакції», «синдромі викиду цитокінів», «синдромі активації макрофагів» (клітини імунної системи, що беруть участь у реакції запалення та поглинання патогенів чи мертвих клітин або інших наслідків імунної реакції), «гемофагоцитарному лімфогістіоцитозі».


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 вересня 2022, 13:21 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації