Вхід | Реєстрація

Зростання мінімальної зарплати і пенсій

Зростання мінімальної зарплати і пенсій

Згідно із законом про держбюджет на цей рік, мінімальна зарплата з 1 жовтня становитиме 6 700 гривень. Це стало підставою для перерахунку пенсійних виплат для пенсіонерів, які досягли 65-річного віку та мають страховий стаж: для чоловіків — не менш як 35 років, для жінок — не менш як 30 років.
Так, з 1 жовтня мінімальні виплати таким пенсіонерам складуть 2 680 гривень (40% від суми 6 700).

У Пенсійному фонді України наголосили, що для обчислення розміру пенсії за віком має значення тривалість набутого страхового стажу та величина заробітної плати, з якої сплачувались внески.

Людям, які працюють, зокрема і таким, які забезпечують себе роботою самостійно та зареєстрованим, як ФОП, мінімальні розміри пенсій за віком на рівні 40% від мінімальної зарплати встановлять після звільнення з роботи.

1 жовтня пенсіонерам, яким виповнилося від 70 до 75 років, встановлять щомісячну компенсаційну доплату до пенсії в розмірі до 300 гривень. Доплата встановлюється незалежно від виду пенсії, закону, згідно з яким призначено пенсію, від тривалості страхового стажу та факту роботи.

Із жовтня компенсаційна доплата 300 гривень виплачуватиметься з дати досягнення 70-річного віку. Після її встановлення розмір загальної виплати не може перевищувати 10 340 гривень.

Із 1 жовтня запроваджується додаткова гарантія пенсіонерам віком від 70 років і старше, які мають страховий стаж у чоловіків — не менш як 35 років, у жінок — не менш як 30 років. Мінімальний розмір їх пенсійної виплати не повинен бути меншим за 3 000 гривень. Тим, у кого розмір пенсійної виплати з урахуванням надбавок, підвищень та інших доплат не досягає 3 000, буде встановлено доплату до цієї суми.

Пенсіонерам, яким виповнилося 70 років, але їхній страховий стаж менший за вищевказані межі, мінімальну пенсію нарахують у розмірі, пропорційному набутому страховому стажу, виходячи з розміру мінімальної виплати в 3 000 гривень.

Водночас у пенсіонерів віком 80 і вище, які мають стаж 25 років у чоловіків та 20 років у жінок, розмір пенсійної виплати не може бути меншим за 2 600 гривень, а в осіб віком від 70 до 80 років — менше, ніж 2 500.

Із 1 жовтня зростуть мінімальні розміри «воєнних» пенсій з інвалідності. Залежно від групи інвалідності та військового звання, вони становитимуть від 4 396 до 6 532,50 гривні. Для інших — залежно від групи інвалідності та звання — від 4 186 до 5 986,50.

Для осіб з інвалідністю внаслідок війни розмір мінімальної пенсійної виплати з 1 липня цього року не може бути нижчим для: І групи — 13 175,50; ІІ групи — 10 641,75; ІІІ групи — 7 297,20.



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
30 вересня 2022, 16:21 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації