Вхід | Реєстрація

600 тисяч штрафу за ловлю сітками

600 тисяч штрафу за ловлю сітками

Заплатить уродженець Дніпропетровщини, який у липні цього року з допомогою заборонених засобів лову дістав із Кам’янського водосховища 43 кілограми риби.

Майже щотижня прес-служба Полтавського рибоохоронного патруля повідомляє про затримання на водних об’єктах області чергового браконьєра. Нерідко улов порушників складає від кількох сотень тисяч гривень до мільйона. Деякі читачі у коментарях до матеріалів заявляють, що рибінспектори «для показухи» затримують лише випадкових рибалок, які в незаконний спосіб намагаються прогодувати свої сім’ї, при цьому не бачать справжніх браконьєрів, котрі виловлюють рибу в промислових масштабах.

Та не висвітлювати такі події — значить погоджуватися з діями дрібних порушників. Адже закон є одним для всіх і дотримуватися його має кожен. Ану, спробуйте в сусідніх європейських державах «порибалити» на жиляну сітку. Чим завершиться таке «тихе полювання»?

Та повернемося до кобеляцьких реалій. Нагадаємо, що 13 липня представники Полтавського рибоохоронного патруля затримали в Кобеляцькій громаді чергового браконьєра. Подія відбулася в районі Ворсклянської затоки регіонально-ландшафтного парку «Нижньоворсклянський». 30-річного порушника, котрий мешкає в Кобеляцькій ОТГ, виявили у водах Кам’янського водосховища, поблизу села Орлик.

Порушник на алюмінієвому човні розставив 17 сіток загальною довжиною 850 метрів. У них потрапило 43 кілограми риби (52 карасі, 16 пліток, 13 линів, 8 плоскирок, 7 окунів, 4 лящі). Загалом браконьєр наніс державі збитків на 587 626 гривень.

15 вересня над уродженцем села Комарівка Царичанського району відбувся суд. Його звинуватили у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 249 ККУ. 

Суд встановив, що своїми діями мешканець Кобеляцької громади порушив вимоги Правил любительського і спортивного рибальства та Закон України «Про тваринний світ».

У суді обвинувачений визнав себе винним і пояснив, що дійсно здійснював незаконний вилов із метою продажу риби. Човен належить його знайомому. Про вчинене шкодує. Зараз має неофіційний заробіток, а тому вчиняти подібне більше не буде. Цивільний позов визнав повністю.

У результаті, суддя Тетяна Мороз ухвалила визнати порушника винуватим у вчиненні кримінального правопорушення та призначити покарання у виді обмеження волі на строк три роки. На підставі статті 75 КК України, звільнити підсудного від відбування покарання з випробуванням іспитовим строком один рік шість місяців.

Човен «МКМ» та два весла, які знаходилися на зберіганні в кобеляцьких поліцейських, повернули власнику. А от 17 сіток правоохоронці мали знищити.

Що ж стосується цивільного позову прокурора до порушника, то його суддя задовольнила повністю.

На користь Кобеляцької міської ради, до спеціального фонду охорони навколишнього природного середовища, браконьєр заплатить 587 884 гривні.
Також із нього стягли в державу вартість понесених витрат із проведення експертиз у сумі 11 703,74 гривні.

Отож, у підсумку кожен кілограм риби коштував мешканцю Кобеляцької ОТГ майже 14 000 гривень. Та ще й півторарічний умовний термін отримав.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
29 вересня 2022, 17:17 | Кобеляки | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації