Мається на увазі обрізка винограду. Адже це є одним із головних агротехнічних заходів при вирощуванні такої примхливої культури, як виноград.
Кобелячанин Дмитро Омельяненко займається вирощуванням винограду вже більше десяти років. На його винограднику, котрий чоловік заклав у себе в дворі, ростуть 60 кущів. А ось сортів винограду в Дмитра набагато більше. Адже на кожному кущі він прививає по 2-3 сорти.
Про виноград Дмитро може говорити годинами. Але цього разу ми попрохали садівника-аматора максимально стисло розповісти саме про оптимальні терміни проведення осінньої обрізки лози. Це — один із найголовніших агротехнічних прийомів, без якого просто неможливо отримати хороший урожай.
У більшості публікацій на тему обрізки винограду пишуть, що її потрібно починати в листопаді. Із цього приводу Омельяненко говорить:
— Усе дуже індивідуально. От дивіться, сьогодні у нас 16 жовтня. Уже були два справжніх приморозки. І листя на винограді пожухло, опустило вуха. Отже, воно вже не віддаватиме поживні речовини в лозу і корінь. Тому я із понеділка починаю різати. І не забуваю про дефоліацію, тобто видалення листя, яке ще залишається. Так, людям у яких три-чотири кущі, можна й не поспішати. Вони їх встигнуть обрізати і в листопаді. А в мене кілька десятків. І робота це забарна. Тому я вже починаю. А вкривати буду вже коли температура повітря буде постійно мінусовою.
Часто радять залишати на лозі вісім-десять вічок. Омельяненко каже:
— Це теж не догма. Якщо кущу сім-вісім років і його добре годують, то можна й 20-30 вічок залишити.
Як правильно обрізати виноград восени
Правильно обрізати виноград, проріджуючи лозу поточного року так, щоб вона не робила кущ густим. При цьому повністю вирізають приблизно третину стебел і вкорочують слабкі прутики до чотирьох бруньок, а сильні — до шести.
Частина лози, що залишається, має бути повністю здеревілою і зрілою, а ось гілки винограду, які тонші за олівець, краще зовсім видалити.
Не варто боятися обрізати виноград! Правильно видаляти щороку 70-80% приросту! Ця рослина має величезну силу росту і може повністю відновитися вже наступного року. Навіть якщо ти припустився(-лася) помилки, видаливши зайве, кущ просто омолодиться, а вже через рік тішитиме повноцінним урожаєм.
З іншого боку, якщо недостатньо обрізати виноград, це призведе до його промерзання, хвороб та поганого дозрівання ягід.
Три слушні поради про те, як і коли обрізати виноград восени:
- Обрізати виноград можна тоді, коли буде добре дозріла лоза яскраво-коричневого кольору, а все листя опаде. Потрібно залишати тільки здорові та гарної товщини гілки.
- Не жалій виноград. Якщо обрізати тільки верхнє гілля, наступного сезону його стане удвічі більше. Як наслідок, отримаєш багато гілля, яке не даватиме плодів.
- Лоза має розміщуватися горизонтально, тільки тоді вона дає хороший урожай, адже поживні речовини та сік розподіляються між усіма гілками рівномірно.