Вхід | Реєстрація

Про корів та аварійні відключення

Про корів та аварійні відключення

У зв’язку із  рашистськими обстрілами об’єктів так званої критичної інфраструктури, у всіх областях України почали виникати проблеми з енергозабезпеченням. Багатьох людей цікавить питання про те, коли і де почнуть публікувати графіки аварійного відключення електроенергії.

Так, до редакції подзвонила жінка. І розказала:

— Я живу в Мартинівці. Маю корову. Куди мені звернутися, щоб світло не відключали у шість вечора. Я все розумію, війна, економія. Але відключають якраз тоді, коли корову потрібно доїти. Нехай би відключали після восьми вечора і до самого ранку. Як можна це зробити?

Із схожими запитаннями звертаються до редакції, а також обговорюють згадану проблему і багато інших жителів Кобеляцької та Білицької громад та вимушені переселенці.

І власницю корови із Мартинівки, і всіх інших людей можна зрозуміти. Їм важливо знати, коли ж станеться відключення електроенергії, щоб якось спланувати свій день.

Між тим, на сайті Полтаваобленерго, основної в нашій місцевості компанії, котра займається постачанням електроенергії, відсутня інформація про графіки аварійних відключень.

Один із її співробітників, попрохавши не називати його прізвище, розповів:

— Ніякого графіку відключень населення не існує й існувати не може. Ніхто із нас, і навіть перших осіб держави, не може знати, коли будуть випущені російські ракети чи іранські дрони по підприємствах, що виробляють електроенергію. Ніхто не може заздалегідь спрогнозувати, які об’єкти будуть вражені. Коли відбувається пошкодження того чи іншого важливого об’єкту, тоді рішення приймається ситуативно. І на всі дії відводиться кілька хвилин. Падає напруга в загальнодержавній мережі, і диспетчер Укренерго дає команду диспетчерам обленерго відімкнути споживачів. Ну який тут може бути графік? Я розумію жінку з коровою, але й вона та ніші люди повинні зрозуміти, що наша держава і її енергосистема переживають небувалу, небачену раніше, кризу через війну. От уявімо ситуацію: енергетики  в четвер попереджають жителів Мартинівки чи Кобеляк, що в п’ятницю російська ракета втрапить у Зміївську електростанцію і через це в суботу вони будуть відключені від електропостачання. Ну абсурд же.

А взагалі, без усякого сарказму, хотілося б нагадати землякам, стурбованим проблемами з енергопостачанням, що в Україні вже 9 місяців іде війна. Вона уже принесла і ще принесе дуже багато бід і страждань. І дай Боже, щоб проблеми зі світлом стали найбільшими.


Роз’яснення щодо графіку аварійних відключень (ГАВ) 21.10.2022

У зв’язку з частими масштабними ракетними обстрілами об’єктів енергетики з боку російського агресора, Диспетчерський центр «Укренерго» вимушений ввести тимчасове контрольоване обмеження споживання електроенергії.

Графік аварійних відключень (ГАВ) щорічно складається АТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО», відповідно до вимог «Інструкції про складання і застосування графіків обмеження та аварійного відключення споживачів, а також протиаварійних систем електроспоживання», та погоджується органами місцевої виконавчої влади.

Сам графік являє собою перелік ліній електропередач із зазначеною по кожній лінії потужністю, яка повинна бути вимкнена по цьому графіку в разі його застосування. Тобто, фактично, це не графік з розбивкою по датах чи по часу, а перелік ліній електропередач, які підлягають відключенню в разі надходження команди про застосування графіка.

На час воєнного стану інформація щодо диспетчерських назв енергооб’єктів не може бути оприлюднена, відповідно до Постанови НКРЕКП № 384 від 20.04.2022 року «Про внесення зміни до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг, від 26 березня 2022 року № 349».

Оприлюднити ГАВ і навіть скласти календарний план із вказанням часу та дати відключення неможливо, адже про застосування цього графіку диспетчер АТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО» не знає до останньої миті. Він отримує команду на його введення від диспетчера РДЦ Північного регіону НЕК «Укренерго», який, у свою чергу, отримує аналогічну команду від диспетчера НЕК «Укренерго». Команда на введення графіку дається в розрізі обсягу навантаження, яке потрібно зняти, а не в розрізі споживачів, яких треба відключити. Введення та відміна графіку аварійних відключень регламентується диспетчером РДЦ Північного регіону.

Шановні споживачі! Ми вкотре звертаємося до вас із проханням розумно і виважено ставитися до використання електроенергії.



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
28 жовтня 2022, 10:49 | Полтавщина | Редакційна
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації