Вхід | Реєстрація

«Золоте» сало. Коли ціна знизиться?

«Золоте» сало. Коли ціна знизиться?

Яйця і сало протягом десятиліть, якщо не століть, були найбільш доступними і популярними серед українців продуктами харчування. Але в 2022‑му році чимало сімей можуть дозволити собі таку «розкіш» хіба що на свято.

На кобеляцькому ринку ось уже кілька тижнів поспіль сало є найдорожчим продуктом харчуванння. Воно коштує 250 гривень за кілограм. У певні дні ціна опускається до 220–230 гривень.

Для порівняння — м’ясо свині коштує до 180 гривень, яловичина, яка вважається набагато кориснішою, — 195 гривень.

Редакція «ЕХО» спробувала дізнатися, із чим пов’язане таке значне подорожчання любимого багатьма продукту.

Для початку, озвучимо дві версії причин подорожчання сала, які «гуляють» по Кобеляках.

Версія перша. Сало скупляють волонтери і військові і везуть його на фронт. Адже якщо його засолити, то термін збереження різко зростає без будь-якої термічної обробки.

Версія друга. Працює класичний закон ринкової економіки, коли попит значно перевищує пропозицію. Зараз виник дефіцит свиней саме сальної породи. Тому й ціна на сало «обігнала» м’ясо.

Для того, щоб перевірити достовірність першої версії, редакція попросила її прокоментувати знану в Кобеляках волонтерку Тетяну Вільхову.

Волонтер відповіла:

— Ми аж ніяк не впиваємо на ціну на сало по одній простій причині — ми його не купуємо. У всякому разі, я не пам’ятаю, коли ми платили гроші за цей продукт. Так, ми сало переробляємо і веземо на передову. Але справа в тому, що нам його давали, дають і, сподіваюся, будуть давати безкоштовно.
Версія друга. Один із продавців із числа тих, хто торгує м’ясопродуктами, також впевнено заявив, що потреби фронту на ціноутворення аж ніяк не впливають.

Він сказав:

— У нас родич у армії. Звичайно ж, ми намагаємося йому й іншим солдатам передавати гостинці. Так він каже, що не потребує ні сала, ні м’яса. Годують їх нормально. А сало подорожчало через те, що його менше, аніж м’яса. Причину я знаю. Коли почалася війна, люди масово вирізали свиней. Просто від невпевненості у завтрашньому дні. Ми навіть не справлялися із пропозиціями, не встигали все закупляти. І от зараз, домашні свині ще не виросли, а на ринок надходить продукція із великих свинокомплексів. А там утримують виключно м’ясні породи свиней. У них сала майже немає. Звідси й дефіцит. Підростуть домашні свині, яких люди в цьому році накупили, і ціна обов’язково знизиться.

Отже, чекаємо, доки виростуть свині в домашніх господарствах.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
29 жовтня 2022, 15:16 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації