Вхід | Реєстрація

Серби побачили багато спільного між Полтавою та Крагуєвцем

Двадцять вісім років тому в 1981 році в місті Крагуєвац (Сербія) відкрилася Міжнародна виставка антивоєнної карикатури. Її суть з самого початку полягала в пропагуванні ідей миру. Головним організатором та спонсором виставки є міська влада Крагуєвця. У 2009 році Міжнародна асоціація міст-вісників миру стала головним дарителем Гран-прі виставки — «Вісника миру».
Минулого тижня виставка антивоєнної карикатури вперше завітала до Полтави. Вона була презентована в рамках десятої ювілейної виставки «Карлюка». З цієї нагоди відбулася прес-конференція, присвячена встановленню дружніх стосунків Полтави з містами світу, що постраждали від воєн. На ній журналісти мали змогу поспілкуватися з головним художником міста Полтави, засновником виставки карикатур «Карлюка» Михайлом Шлафером, директором Міжнародної виставки антивоєнної карикатури, координатором з культурної співпраці Міодрагом Стоіловичем та заступником міського голови міста Крагуєвац Міодрагом Ніколичем. Зокрема Михайло Шлафер зазначив, що за  10 років існування «Карлюки» до неї вдалося залучити  провідних карикатуристів багатьох країн світу, зробити не одну персональну виставку.
— За останні кілька років ми впровадили таку міжнародну систему проведення конкурсів, як виставка-конкурс, що проходить один раз на 2 роки. Наступного року в нас відбудуться виставки карикатур з провідних країн світу. Наразі ж для нас дуже почесно, що саме в 2010 році, коли відзначається 65-річниця Великої Вітчизняної війни в Полтаві проводиться антивоєнна виставка карикатур із міста Крагуєвац. Це свідчить про те, що за 10 років «Карлюка» вийшла на міжнародний рівень та може спілкуватися з такими містами, які проводять подібні конкурси, — підкреслив Михайло Львович.
Варто зазначити, що роботи 15 антивоєнної виставки після її відкриття в Крагуєвці були представлені в штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку. Сумно, але ідея виставки залишається нагальною необхідністю для мільйонів людей. Унікальність виставки полягає в здатності учасників знайти навіть у найбільш темних сторонах людства тих, що спонукають до війни та насильства, силу протистояти злу, сміятися та надіятися.
— Мені дуже приємно, що наш салон міжнародної карикатури вперше приїхав до Полтави й України загалом. Раніше до нас переважно приїжджали карикатуристи з України та країн СНД, вони завойовували багато нагород та мали значний успіх серед глядачів. Міжнародний салон і місто Крагуєвац, яке дуже постраждало в роки Другої світової війни, пам'ятає своїх героїв та несе це святе послання миру, — говорить Міодраг Стоілович. — Окрім трьох нагород, які дає карикатуристам наше місто, є ще 6 нагород, які визначають представники міст з інших країн.  Крагуєвац — вісник миру в Сербії, визнаний Генеральним секретарем ООН містом-вісником миру в світі. Приємно, що Полтава теж є вісником миру. Тому нинішня виставка — це новий етап і поштовх до співпраці.
— Хто був ініціатором співпраці між  Полтавою та Крагуєвцем?
Міодраг Ніколич: — Ініціатива щодо відкриття виставки та нашої співпраці виходила від мера Полтави. Ми приїхали до вас із величезним задоволенням для того, щоб об'єднати зусилля та підняти рівень культури в наших двох містах. Сподіваємося, що Полтава, в якої також складна історія, стане вісником миру в світі у наш важкий час. Перше, що ми помітили на гербі вашого міста — це стріла, опущена вниз, яка символізує мир.
— Окрім виставки, що плануєте зробити ще?
Міодраг Ніколич: — Ми вперше приїхали до Полтави й наше знайомство розпочалося з культурної програми. Під час спілкування з міським головою дізналися про плани щодо активного розвитку туризму, а для того, щоб туризм був на відповідному рівні, про Полтаву повинні дізнатися не тільки в Україні та Сербії, а й в усьому світі. Сподіваємося, що окрім культурної співпраці, буде ще й економічна для того, щоб наші міста стали справжніми партнерами.
— Чи сподобалася вам Полтава?
Міодраг СтоІлович: — Я відчуваю себе, як вдома. Українці надзвичайно гостинні та щирі. Наші менталітети дуже схожі. Крім того, Полтава намагається зберегти свої історичні пам'ятки, а також пам'ять про власну нелегку історію. Такі міста, як Полтава та Крагуєвац, хоча й не є столицями великих держав, роблять дуже великий вклад у культурний та духовний розвиток своїх держав.
— Чи планується у відповідь візит фахівців з Полтави до Крагуєвца?
Міодраг Ніколич: —  Звичайно, планується такий візит, бо інакше ця виставка не має сенсу.
— Скажіть, будь ласка, пане Стоілович, після кількаденного перебування в Полтаві у вас як у журналіста не з'явилися якісь творчі теми?
Міодраг СтоІлович: — Я займаюся культурною співпрацею між містами й отримав для себе новий досвід та знання, а саме про те, як ви турбуєтеся про свою культуру та бережете пам'ять про власну історію.
Сподіваємося, що під час перегляду виставки антивоєнної карикатури полтавці отримали величезне задоволення та змогли висміяти через роботи карикатуристів власні страхи та переживання.

Автор: Ольга ГНАТЕНКО, www.vechirka.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
31 березня 2010, 16:27 | Полтава | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації