Вхід | Реєстрація

Сміття, як ultima ratio regum

Сміття, як ultima ratio regum

Історія вислову «останній доказ королів» налічує майже чотири століття.

Латинський вираз ultima ratio regum («останній доказ королів») означає останній метод вирішення проблеми, коли всі інші вже випробувано. Як правило, мають на увазі останню дію. Часто вислів використовують під час конфліктів або військових дій як вирішальний аргумент.

Історія фрази бере свій початок у XVII столітті і належить до періоду Тридцятилітньої війни Тоді кардинал Рішельє дав наказ відлити на гарматах фразу Ultima ratio regum, акцентувавши увагу на тому, що конфлікт має перейти у фінальну стадію.

Із 1742 року на всі гармати армії прусського короля Фрідріха II наносили гравіювання цієї фрази.

Врешті-решт, у сучасному світі, який так і не навчився вирішувати проблеми за столом перемовин, отим останнім доказом чи аргументом почали вважати застосування артилерії.

У нашому відносно мирному кобеляцькому житті артилерійські системи, хвалити Бога, не застосовують. А війни якщо й ведуться, то безкровні, і хіба що за владні крісла містечкового значення.

Схоже, що в оцих провінційних битвах останнім аргументом сторони, яка хоче позбавити іншу влади, стає… сміття.

Впевнений, що читачі «ЕХО» ще не забули, як розвивалася і тривала епопея із вивезенням кобеляцького сміття. І чим вона закінчилася?

Одним із результатів епопеї стали кілька гучних кримінальних справ і втрата владного крісла міським головою Олександром Копельцем.

Про таку перспективу Олександра Олександровича довго й нудно попереджали чимало людей, у тому числі і автор цих рядків. Але ж не вірив здавалось всесильний і непереможний тоді ще міський голова. Тепер пробує відсудити посаду. Можливо, навіть відсудить. Але під загрозою потенційного кримінального переслідування за звалище так і залишиться. Як і його нинішні наступники.

Схоже, що звалище, як останній доказ «королів», може бути застосоване і в боротьбі за перше крісло в білицькій ієрархії влади.

У всякому випадку, активність там уже спостерігається. І затримання поліцейськими комунального сміттєвоза — це перший дзвіночок.

Безумовно, білицька влада може ігнорувати це попередження. І знайти сотні причин і відмовок, аби не вирішувати проблему вивезення сміття в законному полі.

Але ж тоді не потрібно говорити, що ніхто нікого не попереджав.



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 листопада 2022, 09:36 | Кобеляки | Редакційна
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації