Вхід | Реєстрація

Світла меншає, напруга зростає

Світла меншає, напруга зростає

Постійні відключення електроенергії очікувано викликали незадоволення, навіть обурення серед жителів Кобеляцької та Білицької громад. Точніше, людей обурює не сам факт відключення електроенергії, викликаний пошкодженням мережі внаслідок рашистських обстрілів, а несправедливий, на їх думку, графік подачі електроенергії та його недотримання енергетиками.

Так, у Біликах, днями справа дійшла навіть до невеличкого мітингу. Місцеві жителі забралися для того, аби донести до влади та електриків своє незадоволення ситуацією та вимоги.

Одразу потрібно відзначити, що в умовах військового стану конституційні права громадян обмежуються. У тому числі, заборонені навіть мирні зібрання. Але потрібно віддати належне представникам влади, як чиновникам місцевого самоврядування, так і поліцейським, вони не стали зайвий раз підвищувати градус напруги і зустрілися із людьми.

У свою чергу, біличани не поїхали пікетувати будівлю кобеляцької філії «Полтаваобленерго». А пропозиції щодо цього були.

Зібрання відбулося в понеділок, 5 грудня, поряд із входом на територію білицького селищного ринку. На ньому були присутні близько шестидесяти біличан.

Владу представляв білицький селищний голова Микола Скрильник та його заступник Сергій Петров. Енергетики делегували для зустрічі із біличанами заступника начальника місцевої філії «Полтаваобленерго» Володимира Шибіку.

Розмова очікувано почалася на підвищених тонах. Присутні протягом 20 хвилин висловлювали свої претензії, практично не даючи можливості висловитися представникам влади і енергетикам. Люди розповіли, що електрики в їх будинках і квартирах немає по 4–5 годин, замість двох обіцяних, згідно із опублікованим графіком. У результаті, газові обігрівачі, обладнані електронасосами, не встигають нагріти їх оселі. Через відсутність мобільного зв’язку біличани навіть не можуть подзвонити в екстренні служби, скажімо, викликати «швидку допомогу». Окрім того, людей, які прийшли на зібрання, дуже обурює факт несправедливого, на їх думку, підходу до відключення. За їх словами, вони, сидячи годинами без світла і тепла, бачать, як в цей же час електроенергія є в центрі селища та деяких інших мікрорайонах.

Депутат Тетяна Кіщенко довго висловлювала свої претензії селищному голові Миколі Скрильнику через неможливість до нього дозвонитися по телефону.

Від представника «Полтаваобленерго» Володимира Шибіки біличани вимагали зміни графіку відключень. Вони хочуть, щоб відключення проводилися всім без винятків, але на менший проміжок часу.

Говорили й про те, що (цитата): «Кобеляки світяться, Нові Санжари світяться, в Царичанці не вимикають, одні Білики страждають».

Автор цих рядків одразу зателефонував до знайомих у Царичанку, аби дізнатися про справжню ситуацію в селищі. І почув у відповідь:

— Вимикають світло постійно. Оце сьогодні ще не вимикали. А як у вас? Кажуть, що на Полтавщині не вимикають.

Тобто, житель Царичанки зайвий раз підтвердив, що ситуація із вимкненням електрики є аналогічною у всіх регіонах України. А царичани, приміром, думають, що особливо страждають саме вони.

Шибіка довго і безуспішно намагався пояснити, що й він, і його колеги по кобеляцькій філії «Полтаваобленерго» є лише виконавцями, які не розробляють графік відключень і не можуть його коригувати.

У один із моментів емоції взяли гору над здоровим глуздом. І учасники суперечки почали називати один одного «путінськими посіпаками».

Та врешті-решт, Скрильнику та Петрову вдолся знизити градус дискусії. І вони запропонували варіант із новим графіком відключень. Згідно з ним, енергетики мають відключати всі без винятку мікрорайони Біликів на три години. А потім протягом трьох годин подавали енергію безперервно. Петров аргументував:

— За три години насоси встигнуть закачати воду в башти Рожновського та мережу, люди — зроблять свої справи, а оселі прогріються. І не буде зайвих балачок про те, що одні страждають, а інші жирують зі світлом.

Микола Скрильник акцентував увагу Володимира Шибіки на тому, що в селищі дійсно не працюють вежі мобільного зв’язку, через що люди не можуть подзвонити в разі потреби ні в поліцію, ні в пожежну частину, ні на станцію «швидкої допомоги».

На варіант «3 по 3» присутні на зустрічі біличани погодилися.

Володимир Шибіка пообіцяв донести побажання біличан до вищого керівництва «Полтваваобленерго», а Миколи Скрильник — до керівника Полтавської обласної адміністрації Дмитра Луніна.

А що в Кобеляках?

Між тим, у Кобеляках, колишньому райцентрі ситуація аналогічна до білицької. Від постійного відключення електроенергії навіть поза графіком потерпають жителі мікрорайонів Ведмедівка, Ковжежа та Мануальний. У той же час на деяких вулицях електроенергію не відключають взагалі. Це теж викликає невдоволення серед містян.

Щоправда, невдоволення кобелячан поки що обмежується дзвінками та візитами до виконуючого обов’язки міського голови Василя Фещенка та керівника філії «Полтаваобленерго» Артема Тарасова.

Окрім того, у соцмережах жителі Кобеляк жваво обговорюють проблему, яка може виникнути, точніше, вже виникла, із функціонуванням міських очисних споруд. Деякі користувачі пишуть, що нечистоти, зібрані в асенізаційні машини, виливають прямо в річку Кобелячок. І в недалекому майбутньому це закінчиться екологічною катастрофою.

У п’ятницю, 2 грудня, автор цих рядків навідався до кобеляцького підрозділу «Полтававодоканалу», що займається прийомом і очищенням міських каналізційних стоків. А перед тим зателефонував двом підприємцям, які надають послуги по вивезенню рідких нечистот. Обидва співрозмовники дружно заперечили той факт, що відходи виливають у річку. Але визнали, що ситуація на підприємстві, м’яко кажучи, печальна. За їх прогнозами, у найближчі кілька тижнів, а то й днів, мають загинути бактерії, які переробляють каналізаційні стоки. Адже для підтримки життєдіяльності цих мікроорганізмів потрібен кисень. А ним можна насичувати, лише систематично перекачуючи воду в спеціальних басейнах фільтрації. А щоб ту рідину перекачувати, потрібно задіяти електронасоси. А вони відключені.

До речі, керівник філії «Полтаваобленерго» Артем Тарасов у телефонній розмові також висловив подив тим фактом, що каналізаційні споруди в Кобеляках теж потрапили в графік відключень, незважаючи на те, що їх можна вважати об’єктом критичної інфраструктури.

…Побачене на території очисних споруд не вжахнуло, але й оптимізму не додало. Нечистоти вже течуть невеличкими струмочками від колекторів на поля фільтрації. Поки що — не в річку.

Співробітники підприємства підтверджують, що від електроенергії очисні споруди відключають регулярно. Підтверджують, що бактерії без подачі кисню мають загинути протягом п’яти-шести годин. Але говорять, що поки що про якусь екологічну катастрофу мова не йде. А «свіжі» бактерії на підприємство завозили влітку поточного року після того, як їх знищили, виливши в колектор нафтопродукти.

Хоча, навіть не будучи фахівцем у області очищення стоків, можна сміливо стверджувати, що бактерії, які мають переробляти каналізаційні стоки, вже загинули. Адже в період всеукраїнського блекауту електроенергії на підприємстві не було протягом 24 годин. Тобто, бактерії мали вже 4–5 разів загинути.

Що буде далі, працівники очисних споруд не знають. Чи куплять для їх потреб електрогенератор, чи завезуть нову порцію бактерій, їм невідомо.

І, напевне, в ситуацію вже потрібно втручатися міській владі. Якщо «Полтававодоканал» бездіє.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 грудня 2022, 12:15 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації