Вхід | Реєстрація

Материнський інстинкт

В Україні лише на словах усе найкраще – дітям. Насправді держава обкрадає малюків та молодих мам, виплачуючи щомісяця в 4 рази менше, ніж вказано у законі. Більше того, держава навіть у судах відстоює своє право не виплачувати належні кошти.
Україна заощаджує на своїх маленьких громадянах: обіцяла платити матерям не менше за прожитковий мінімум, а у результаті деякі матері отримують 130 грн щомісяця. Більшість молодих мам навіть не здогадуються про реальні обсяги виплат, а ті, хто дізнається, не поспішають відстоювати своє право в суді, бо не вірять у власну перемогу.

Прожитковий мінімум – 4 гривні на день
Кременчужанка Альона понад 2 роки тому стала щасливою мамою другої дитини.
— Торік з телепередачі я дізналася про те, що згідно з Законом «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» щомісячна допомога по догляду за дитиною віком до 3-х років не повинна бути нижчою за прожитковий мінімум, – розповідає Альона. – З листопада 2009 р. вона становить 620 грн. Натомість Управління праці та соціаль­ного захисту населення щомісяця виплачувало мені всього лише 130 грн. І це непоодинокий випадок, так платять багатьом! Погодьтеся, не можна прожити на 130 грн, хіба можна прогодувати матір і дитину за 4 грн на день?
Так, смілива пані вирушила спочатку в Управління праці та захисту населення отримати пояснення про виплати. Коментарі фахівців управління Альону не задовольнили. Згодом жінка звернулася до приватного юриста. Він пояснив: справа виграшна, але домогтися свого можна лише через суд. Далі молода мама повинна зібрати документи для суду: копію свідоцтва про народження дитини, копію свідоцтва про шлюб, довідку про сплату допомоги, довідку про склад сім’ї. За однією з них вона знову ж таки мала звернутися в Управління праці та соціа­льного захисту населення.
— Я вислухала іронічні зауваження про те, що справа програшна, це лише марне витрачання грошей: «Ви вже не перша, хто це починає, й усі залишаються ні з чим!». Але я все-таки вирішила спробувати, – розповідає Альона. – За підрахунками адвоката, я недоотримала 9880 грн. Послуги адвоката та судові витрати вкупі коштують близько 500 грн.
У Крюківському управлінні соцзахисту кажуть, що не агітують матерів не звертатися до суду, а навпаки  – спеціалісти управління повідомляють заявнику порядок оскарження.

Заручники ситуації
Матері шукають відповіді у законах і знаходять аргументи на свою користь. Але й спеціалісти соцзахисту стверджують, що розпорядники бюджетних коштів проводять видатки лише в межах бюджетних асигнувань, встановлених затвердженими кошторисами. Тобто, якщо у Держбюджеті виплати матерям заклали по мінімуму, то нічого не вдієш.
Фахівець Крюківського управління соцзахисту Наталія Герасименко пояснює, що вона та її колеги – заручники ситуації:
— Вирішення проблеми не належить до компетенції нашого управління і потребує врегулювання на державному рівні, оскільки допомога, яка є предметом позову в судах, призначалася згідно з чинними (не визнаними неконституційними) нормативно-правовими актами.
Якщо дане питання буде вирішено керівництвом держави, виграють не лише заявники, а й органи соціального захисту населення, адже суди додають роботи нашим фахівцям, оскільки необхідно готувати документи до суду, заперечення та брати участь в засіданнях, що забирає багато часу.

На кожне рішення – апеляція
На сьогоднішній день до Крю­ківського районного суду звернулися з позовами 33 отримувачі допомоги по догляду за дитиною віком до
3-х років. Однією з вимог позивачів є виплата управлінням праці та соціального захисту населення зазначеної допомоги у розмірі прожиткового мінімуму, визначеного для праце­здатних осіб. Наразі 32 позови вже розглянуті у суді першої інстанції. З них на користь управління в суді першої інстанції винесено 16 рішень і задоволено 15 вимог позивачів у суді першої інстанції.
На всі ці рішення управлінням направлені апеляційні скарги до Апеляційного суду, оскільки управління діяло в рамках закону. Дві апеляційні скарги вже розглянуті і за ними винесено постанову про скасування рішення суду першої інстанції, тобто доведено правомірність дій управління в Апеляційному суді, решта 13 скарг ще перебувають на розгляді.

Якби закони діяли…
Відповідно до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» (у старій редакції), допомога по догляду за дитиною до 3-річного віку повинна нараховуватись у розмірі прожиткового мінімуму для дітей віком до 6-ти років.

Прожитковий мінімум для дітей віком до 6-ти років встановлений у наступних розмірах:
На 2006 р.:
На початку року – 400 грн, на кінець року – 418 грн.
На 2007 р.:
На початку року – 434 грн, на кінець року – 470 грн.
На 2008 р.:
На початку року – 526 грн, на кінець року – 557 грн.
На 2009 р.:
На початку року – 557 грн, на кінець року – 632 грн.
На 2010 р.:
На початку року – 755 грн, на кінець року – 799 грн.
Наразі матері не одержують прожитковий мінімум. Порядок нарахування визначений Кабміном згідно з Державним бюджетом на відповідний рік. Тобто щороку Верховна Рада приймає такий бюджет, який «урізає» фінансове забезпечення інших законів.
При цьому нардепи отримують понад 14 тис. грн зарплати щомісяця і мають право ще на 50% доплат. Варто нагадати, що торік у зв’язку з кризою депутати хотіли зменшити собі зарплати, але потім відмовилися від цього наміру.

Мінімальна сума допомоги по догляду за дитиною, що нараховувалася відділами соцзабезу:
2006 р. – 90 грн.
2007 р. – 90 грн.
2008 р. – 130 грн.
2009 р. – 130 грн.
2010 р. – 130 грн.
Сума виплат може бути більшою. Пункт 22 Порядку призначення та виплати державної допомоги сім’ям з дітьми після внесення змін Постановою КМУ № 57 від 22.02.2008 р. визначає, що відповідно до ст. 15 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» допомога по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку виплачується у розмірі, що дорівнює різниці між: з 1 січня 2008 р. – 50%, з 1 січня 2009 р. – 75%, з 1 січня 2010 р.  – 100% прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців, але не менш, як 130 грн.

Автор: Лариса ГОРИСЛАВЕЦЬ, Анна ЛІЩУК, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
1 квітня 2010, 15:15 | Кременчук | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації