Вхід | Реєстрація

Василь Фещенко: «Одноосібно я рішення приймати не буду»

Василь Фещенко: «Одноосібно я рішення приймати не буду»

Виконуючий обов’язки кобеляцького міського голови прокоментував ситуацію із майбутнім призначенням старост у громаді.

У ході останньої в 2022‑му році сесії Кобеляцької міської ради депутати прийняли рішення про створення дев’яти нових старостинських округів. Нагадаємо, що раніше в громаді налічувалось лише п’ять подібних адміністративно-територіальних одиниць.

Проголосували депутати за такі зміни 28 грудня 2022‑го. Але в силу рішення вступить аж 1 лютого вже 2023 року. Це пов’язано передусім із тим, що на початку нового бюджетного року в бюджеті банально не буде грошей для того, щоб профінансувати всі заходи, необхідні для втілення в життя депутатського рішення. Включно із зарплатою нових старост.

Чому Фещенку можна, а Копельцеві — ні?

Одразу потрібно відзначити, що таке передноворічне рішення не у всіх викликало однозначне схвалення. Хоча перед тим протягом року чимало жителів громади скаржилися на те, що через відсутність в їх селах старостатів і старост почувають себе «відрізаними» від послуг, які має надавати влада. На думку людей, п’ять старостатів — це занадто мало для такої територіально великої громади, як Кобеляцька. А міські депутати ще «на зорі» становлення громади взагалі збиралися 15 старостатів утворити.

Зараз вирішили, що буде дев’ять.

Виконуючий обов’язки міського голови Василь Фещенко підтверджує, що вже отримав претензій. Особливо незадоволені жителі Кунівки та ближніх до неї населених пунктів. Їх, як відомо, «занесли» до старостату із центром у Сухинівці. Люди вважають, що це несправедливо, і їм буде незручно їздити за послугами в Сухинівку. Або сухинівський староста про них забуватиме. Тому кунівчани вимагають, аби центром старостату стало саме їх село.

Василь Фещенко говорить:

— Упевнений, що яке б рішення депутати не прийняли, завжди будуть незадоволені. Один вважає, що 9 старостатів — це зайві витрати на зарплату, інший — що дев’ять старостатів мало, потрібно п’ятнадцять. А скільки було дзвінків із проханням саме ту чи іншу людину призначити старостою…

Ось тут запитання виникли уже в редакції. Нас цікавило, якою буде доля чиновників, які зараз працюють старостами. І як і хто призначатиме нових посадовців.

Василь Фещенко відповів:

— П’ять старост працюватимуть до 1 лютого. Ніхто їх станом на 9 січня (від автора: дата нашої розмови) із роботи не звільняв. Щодо нових старост, то прізвищ поки що називати не буду. Йде робота. Рішення щодо їх прийому на роботу в період військового стану можу прийняти я, як виконуючий обов’язки міського голови. Але, підкреслюю, одноосібно я таке рішення приймати не буду. Проведемо засідання депутатських фракцій, всіх вислухаємо, всі про все знатимуть.

Оце вже цікаво. Адже у свій час депутати проголосували за недовіру Олександру Копельцю, у тому числі і через те, що він одноосібно прийняв на роботу п’ять старост.

З цього приводу пояснювала вже завідувач юридичним відділом міськради Аліна Деркач. Вона сказала:

— Дійсно, Копелець у свій час вчинив всупереч вимогам законодавства. Він своїм рішенням прийняв на роботу старост у квітні 2022‑го року. Але законодавство вимагає, аби такі рішення приймалися колегіально, тобто, депутатами на сесії. Але… Але вже Василь Фещенко має право на цілком законних підставах сам прийняте таке ж рішення. Справа в тому, що в липні 2022‑го року були внесені зміни в українське законодавство.

Отже, чекаємо 1 лютого?

 

Старостинські округи

  • Вільховатський старостинський округ з центром у с. Вільховатка, що складатиметься із сіл: Вільховатка, Деменки, Панське, Лівобережна Сокілка, Проскури, Дашківка, Григорівка, Ревущине, Твердохліби, Шевченки.
  • Канавський старостинський округ із центром у с. Канави, що складатиметься із сіл: Канави, Водолагівка, Іванівка;
  • Красненський старостинський округ із центром у с. Красне, що складатиметься із сіл: Красне, Гайове, Грицаївка, Соснівка, Василівка, Бринзи, Гаймарівка, Лесинки, Литвини, Мартинівка, Сінне, Бродщина, Леваневське, Миколаївка, Павлівка, Самарщина;
  • Озерянський старостинський округ із центом у с. Озера, до складу якого ввійшли села: Озера, Морози, Прощуради та Поводи;
  • Підгорянський старостинський округ із центром у с. Підгора, до складу якого ввійшли села: Підгора, Чкалове, Золотарівка, Мідянівка, Галагурівка, Ганжівка, Лебедине, Сухе, Перегонівка, Гарбузівка та Шабельники;
  • Придніпрянський старостинський округ із центром у с. Придніпрянське, що складається із сіл Придніпрянське та Орлик;
  • Світлогірський старостинський округ із центром у с. Світлогірське, що складається із сіл Світлогірське, Брачківка, Кишеньки та Просяниківка;
  • Сухинівський старостинський округ із центром у с. Сухинівка, що складається із сіл Сухинівка, Лісне, Кунівка, Галі-Горбатки, Колісниківка, Ліщинівка, Яблунівка;
  • Шенгурівський старостинський округ із центром у с. Шенгури, до складу якого ввійшли села: Шенгури, Вібли, Коваленківка, Лучки та Правобережна Сокілка.

Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
12 січня 2023, 16:00 | Кобеляки | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації