Вхід | Реєстрація

Аварія біля Бродщини: винуватець «сидітиме»

Аварія біля Бродщини: винуватець «сидітиме»

14 жовтня 2021 року Відділ комунікації поліції Полтавщини повідомив, що днем раніше, близько 14:30, на автодорозі Дніпро — Решетилівка, у селі Бродщина Кобеляцької територіальної громади, сталася дорожньо-транспортна пригода.

За інформацією правоохоронців, киянин, 1975 року народження, керуючи автомобілем «Мітсубіші», допустив зіткнення з автомобілем «Опель Віваро», який стояв на автодорозі у попутному напрямку з технічними пошкодженнями.

Унаслідок ДТП, травмовано водія «Опеля», 1964 року народження, мешканця Дніпра, який на момент зіткнення знаходився біля автомобіля. Його з тілесними ушкодженнями доставлено до Кобеляцької міської лікарні.

За цим фактом відкрито кримінальні провадження  — частина 1 статті 286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження) ККУ.

Бус у кюветі, водій — із тяжкими ушкодженнями

Наприкінці минулого року в Кобеляцькому районному суді служителі Феміди винесли вирок винуватцю аварії.

За матеріалами справи, підсудного, який на момент скоєння ДТП працював у товаристві «Автолюкс Глобал Пост» на посаді водія, звинувачували у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 286 ККУ.

У вироку йдеться, що аварія сталася на 99-му кілометрі автомобільної дороги Н-31 Дніпро — Решетилівка. Обвинувачений на вантажівці «Мітсубіші Кантер» їхав у напрямку Решетилівки. Водій помітив попереду мікроавтобус «Опель», що стояв у правому краї дороги, у попутному напрямку, та допустив наїзд на «буса». Від удару «Опель» посунувся в кювет, зачепивши водія, який діставав із салону автомобіля знак аварійної зупинки.

У результаті зіткнення, водій «Віваро» отримав тяжкі тілесні ушкодження.

Причиною ДТП та наслідків, що настали, є порушення водієм п.12.3 Правил дорожнього руху (у разі виникнення небезпеки для руху або перешкоди, яку водій спроможний виявити, він повинен негайно вжити заходів для зменшення швидкості, аж до зупинки транспортного засобу або безпечного для інших учасників руху об`їзду перешкоди.

Отож, суд дійшов висновку, що водій вантажівки вчинив кримінальне правопорушення, передбачене частиною 2 статті 286 ККУ.

Втратив пильність, бо втікав від переслідувачів

У суді обвинувачений пояснив, що працює водієм у ТОВ «Автолюкс Глобал Пост». Того дня він їхав з Дніпра у Київ та перевозив вантаж. Їхав нешвидко, кілометрів 30-40 на годину, оскільки дорога була розбита. Позаду себе побачив автомобіль, який рухався за ним на відстані 1-2 км. Оскільки є особи, які їздять по наводці і можуть скрити вантажівку та викрасти вантаж, цей автомобіль видався йому підозрілим. Перед Кобеляками він виїхав на бетонну дорогу і рухався зі швидкістю близько 60 кілометрів на годину. Підозріле авто обігнало його і зупинилося. Також вантажівку обігнав мікроавтобус «Опель Вівіро» і перестроївся на його полосу. Потім бус зупинився на відстані близько 800 метрів. Із нього вийшли двоє чоловіків, відкрили та слідом закрили двері. Тож водій вантажівки вирішив, що бус уже від’їжджає. У цей момент підсудний звернув увагу на те, що дзеркало заднього виду забруднилося, і почав його витирати. На мікроавтобус уваги не звертав, так як більше переймався своїми переслідувачами. Через що і втаранив «Віваро». Зі слів потерпілого, він їхав у Кременчук. Дорогою відчув, що пошкоджене заднє колесо. Зупинився, аби перевірити. Скат був розірваний. Тому він з’їхав ближче до узбіччя і відкрив задні двері авто, аби дістати знак аварійної зупинки. Після цього нічого не пам`ятає.

Він пояснив, що після аварії має незадовільний стан здоров`я, звільнений з роботи, оскільки став інвалідом 2-ої групи, без сторонньої допомоги практично не може ходити. Ні обвинувачений, ні юридична особа, у якій останній працює, заподіяну шкоду не відшкодували.

Винуватець ДТП проведе три роки за ґратами

У результаті, кобеляцькі служителі Феміди визнали винним водія вантажівки та призначили йому покарання у виді позбавлення волі на 3 роки з позбавленням права керування на 1 рік.

Також стягнути на користь потерпілого:

  • із «СК» Брокбізнес» — шкоду, завдану здоров`ю внаслідок ДТП в розмірі 131 078,78 гривні та 6553,94 у якості моральної шкоди,
  • із товариства «Автолюкс Глобал Пост»  —  у відшкодування моральної шкоди 93 446,06 гривні,
  • із «СК» Брокбізнес» — на користь товариства «ВЕТО» матеріальні збитки в розмірі страхової виплати в сумі 130 000 гривень та судові витрати за проведення експертного дослідження 7000 гривень,
  • із «Автолюкс Глобал Пост» — на користь «ВЕТО» 154 693,42 гривні та судові витрати за проведення експертного дослідження в розмірі 7000 гривень.
  • Зобов`язати ТОВ «ВЕТО», після отримання від «Автолюкс Глобал Пост» повного відшкодування, передати ТОВ «Автолюкс Глобал Пост» залишки мікроавтобуса, який був фізично знищений в результаті ДТП.
  • Арешт, накладений ухвалою Кобеляцького районного суду на автомобілі, скасувати та повернути їх власникам.
  • Стягнути з «Автолюкс Глобал Пост» на користь держави 1372,96 гривень витрат за залучення експерта.

Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
21 січня 2023, 10:46 | Кобеляки | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації