Вхід | Реєстрація

«Дерева пиляють, землю забирають, а на фронті хлопці за них помирають»

«Дерева пиляють, землю забирають, а на фронті хлопці за них помирають»

До редакції зателефонувала жителька села Миколаївка, що на території колишньої  Бродщинської сільської ради, і попрохала оприлюднити її розповідь-скаргу.

Жінка представилася, як Надія Довга. Вона сказала, що дуже хоче, аби в газеті опублікували її «крик душі». Саме так Надія Іванівна назвала свою розповідь.

І ось що вона повідомила:

—  У нас у Миколаївці був громадський пастівник. На ньому ми пасли корови і заготовляли сіно. Спасибі нашому сільському голові Наталії Довгій, вона у свій час потурбувалася і оформила ту землю, як громадський пастівник. Люди були дуже задоволені. А потім влада змінилася, прийшли кобеляцькі. І ми в минулому році побачили, що наш пастівник розорали. Вночі причому. Я почала дізнаватися, хто ж це зробив. Дізналася, що ту землю Василю Гордійку віддали. Я й інші люди почали до нього дзвонити і писати, вимагати справедливості. Він пообіцяв мені сіно привезти. Не привіз. Потім я його агронома зустріла. Той переказав, що Гордійко нібито гроші заплатить. Не заплатив. Я почала знову йому телефонувати. Не відповідає. Тільки смс-ки шле із словом «Перепрошую».

Тоді Надія Довга пішла на прийом до виконуючого обов’язки  міського голови Володимира Жукова. Розмова, за її словами, не склалася. Та все ж Жуков нібито пообіцяв розібратися в ситуації.

Не розібрався. Можливо, не встиг, адже його незабаром від посади усунули. А можливо й не захотів.

Днями Надія Довга пішла на прийом уже до Василя Фещенка, який зараз виконує обов’язки  міського голови. Той її вислухав, відвів у земельний відділ. Там вона написала заяву до міської ради.

Невдовзі в село приїхала депутатська комісія, яку очолив її голова Микола Андрієнко. Він нібито й розказав  Довгій, що пасовищем селяни не будуть користуватися дуже довго.

Надія Довга в телефонній розмові резюмувала:

—  Думаю, що я правди вже не доб’юся. Я й Луніну (від редакції: голова Полтавської військової адміністрації) про це розповідала. Думаю, аби Копелець і далі керував, то вони б усе роздали, разом із дорогами та кладовищами. Я зараз просто хочу, щоб люди, мої земляки, про все це знали і пам’ятали. А то одні безкарно дерева пиляють, коли звичайним людям і трісочки  з лісу взяти не можна. Інші — землю роздають, залишаючи сіряків фактично без шматка хліба. А наші хлопчики за них на фронті помирають.

Наталія Довга, екс-голова Бродщинської сільської ради, підтверджує, що у свій час займалася виділенням і оформленням земель під громадські пасовища. Вона  говорить:

— Ми виділили землю під пасовища в кожному селі нашої сільради. А от чи міська рада затвердила цю документацію, я зараз не знаю. Я ж уже давно не є посадовою особою. Наскільки я пам’ятаю, у Миколаївці ми залишили для потреб людей, які утримують велику рогату худобу, 10 гектарів. Оформлювали пасовищами спеціально для того, аби цю землю ніхто не розорав.

Виконуючий обов’язки  кобеляцького міського голови Василь Фещенко розповів, що після зустрічі з Надією Довгою в Миколаївку виїжджала комісія. Вона мала вивчити ситуацію на місці і вияснити, чи розорані пасовища.

У свою чергу Віталій Миркало, керівник землевпорядного відділу міськради, пояснив:

—  Так, землевпорядники і депутати були в Миколаївці. Ми провели необхідні дослідження. Візуально, чистина пасовища таки розорана. Ми направили повідомлення про цей факт у обласне управління Держгеокадастру. Звідти приїде фахівець, який має право робити остаточний висновок  і притягнути в разі потреби винних до відповідальності.

Посадовці, як завжди, були досить обережні у висловлюваннях. За їх словами, не встановлено, що землі розорав саме Василь Гордійко, точніше, його працівники.

А ми обов’язково повідомимо про результати перевірки наших читачів. Сподіваємося, що вона, перевірка, таки відбудеться.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
30 січня 2023, 18:23 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації