Вхід | Реєстрація

Куди і як розвиватимуться Кобеляки, дізнаємося через 9 місяців

Куди і як розвиватимуться Кобеляки, дізнаємося через 9 місяців
виступає експерт зі стратегічного планування

У всякому разі, такі терміни були озвучені під час першої робочої зустрічі посадовців і громадськості. На ній анонсували початок роботи по розробці стратегії розвитку Кобеляцької громади. Зібрання було проведене 20 січня.

Потрібно одразу відзначити, що представників громадськості на зустрічі було в рази менше, аніж представників влади. Хоча про проведення такого зібрання було повідомлено завчасно.

Громадськість представляли голова ГО «Свідома ініціативна Кобеляччина» Юрій Срібний та Микола Дмитренко і Олександр Лисенко. Окрім того, вже під час зустрічі було озвучено, що готовність працювати в робочій групі по розробці стратегії розвитку громади висловив житель Світлогірського Микола Бугрименко.
Всі інші присутні були або працівниками міськради, або керівниками комунальних закладів, або депутатами.

Напевне, запрошений на зібрання кобеляцький пенсіонер Микола Дмитренко має бути задоволеним. Адже саме він, ледве не єдиний, протягом ось уже кількох років публічно закликав різних представників кобеляцької влади нарешті почати хоча б якусь роботу по розвитку громади. І протягом цих кількох років звернення Дмитренка фактично ігнорували. Керівники спочатку районної, а потім вже й міської рад віддавали перевагу витрачанню бюджетних коштів, аніж наповненню місцевої казни.

І ось, нарешті, крига скресла. Заступник міського голови Сергій Омельченко, який був ініціатором проведення зібрання і вів його, оголосив, що представники влади, громадськості та бізнесу мають протягом 2023 року розробити стратегію розвитку Кобеляцької громади до 2027 року.

Віддаючи належне нинішній міській владі за те, що хоча б вона почала діяти, необхідно уточнити одну важливу деталь. До дії владу примусили не старання Дмитренка і статті в «ЕХО», а примус із боку держави. Розробити стратегії розвитку громад вимагає сучасне українське законодавство.

Зібрання, що було проведене в залі засідань міської ради, тривало півтори години. Протягом цього часу присутні в основному слухали виступ експерта із стратегічного планування Ірини Коври.

Вона одразу наголосила, що її завданням буде допомога робочій групі створеній у громаді в розробці вже згаданої стратегії розвитку.

Виділимо основні тези, озвучені запрошеним експертом у ході зустрічі.

—  За ящик коньяку чи після отриманого листа, грошей на розвиток ніхто і ніколи давати не буде.

—  У найближчій стратегічній перспективі громади будуть конкурувати в основному за людей. Без людей будь-яка громада приречена.

—  Війна — це робота в умовах невизначеності. Тим більше — планування. Фактор війни теж необхідно враховувати.

—  10 місяців війни показали, що люди, не дивлячись на всі проблеми, прагнуть залишатися в Україні. У тому числі,  і в місцевості, де вони народилися й виросли.

—  Прийняту стратегію розвитку зобов’язана виконувати будь-яка влада на місцях, не дивлячись на зміни в персоналіях після можливих виборів.

—  Стратегія розвитку стане легітимною після того, як її на сесії затвердять депутати.

—  Я можу написати вам план. Але практичний досвід підтверджує, що такий підхід буде хибним. Стратегію мають розробляти саме місцеві жителі.

—  Моє завдання — допомогти громаді не наробити помилок.

— Міжнародні експерти світового рівня одностайні  —  майбутнє всіх держав криється в розвитку місцевого самоврядування.

У результаті, була створена робоча група, поставлені завдання. Наступна зустріч із експертом має відбутися в лютому. Стратегію розвитку Кобеляцької громади мають розробити і прийняти протягом 6-9 місяців.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
27 січня 2023, 18:26 | Кобеляки | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації