Вхід | Реєстрація

Обережно! Вас лякають!

У непевному українському сьогоденні шахраїв можна зустріти мало не на кожному кроці. Ви завжди ризикуєте бути ошуканими як звичайними наперсточниками, так і великодержавними політиканами. А іноді довірливим та заляканим українцям приходять листи, у яких їх лякають та, звичайно ж, вимагають грошей.
Так сталося і з мешканцем Нових Санжар Сергієм Д. Одного ранку він зазирнув до своєї поштової скриньки і знайшов там лист. Він був не від родичів і не від коханої дівчини. А його зміст нічого хорошого Сергію не віщував.
Великими літерами в центрі листа було написано: «Остаточна вимога сплатити!». Поруч у чорній рамочці містилося і певне пояснення: Ваш клієнтський номер 30…09, Ваш Борг — 324,90 грн., в результаті невиконання умов замовлення 30…09, ТОВ ІМР передав повноваження по стягненню заборгованості до ТОВ «Кредитекспрес Юкрейн Ел. Ел. Сі.». Іще нижче розташовувалася чи то погроза, чи то попередження: «Остання можливість не допустити судового розгляду справи — сплатити борг у розмірі 324,90 грн. до 21 грудня 2009 року». У самісінькому низу сторінки були вказані і банківські реквізити вищезазначеного ТОВ, за якими можна було оперативно сплатити борг.
Сергій дочитав листа, але не поспішив лякатися. Інакше, напевно, одразу побіг би у найближче банківське відділення і сплатив би борг. Першим ділом чоловік перелопатив інформацію у себе в голові, але ніякої компанії ІМР пригадати не зміг. Тим більше — замовлення, за яке він міг би заборгувати. Аби остаточно розвіяти свої сумніви, чоловік вирішив зателефонувати по вказаному у листі телефону. Але коли на дзвінок нарешті відповіли, то на іншому кінці дроту чомусь виявився не представник ТОВ «Кредитекспрес Юкрейн Ел. Ел. Сі.», а секретар якоїсь київської фірми, ніяк із стягненням боргів не пов’язаної. Тоді Сергій вирішив дізнатися про відправника листа у всесвітній мережі Інтернет. І одразу ж натрапив на кілька форумів, на яких десятки мешканців України та Росії повідомляли про одержання схожих листів із погрозами та різними сумами боргів. Хтось із форумлян перед цим замовляв у компанії ІМР різного роду товари, розраховувався за них, а потім раптово опинявся у боржниках.
— Але ж я взагалі ніяких замовлень не робив! — говорить Сергій. — Пізніше я зрозумів механізм дії таких листів. Якимось чином ці люди напевно зламують Інтернет-ресурси, знаходять персональні дані про громадянина і посилають йому листа. Людина отримує його, читає погрозу про суд, лякається і поспішає заплатити. Тим більше, сума невелика. Заплатив — і спи спокійно. Але лишається питання — за що?! Тому я платити нічого, звичайно, не став. Натомість вирішив через вашу газету попередити інших читачів, які можуть стати адресатами таких листів.
Аби дати юридичну оцінку ситуації, ми звернулися за коментарем до новосанжарського юриста Михайла Шуліпи.
— Після отримання такого чи схожого листа не варто одразу бігти до банку, — пояснив Михайло Іванович. — Але якщо ви і певні, що ніяких боргів перед цією компанією у вас немає, то все одно зверніться за вказаними у листі контактами і попрохайте надати вам копію договору, за яким нібито і нарахований ваш борг. Без нього притягти вас до суду буде проблематично.
Отже, навіть якщо вас намагаються залякати схожим листом, заспокойтеся і тверезо зважте ситуацію. Перетелефонуйте за вказаним у листі телефоном і попрохайте пояснити обставини виникнення боргу. Якщо відповідь видасться вам незрозумілою — проконсультуйтеся із юристом. Не варто лише поспішати сплачувати неіснуючий борг. Адже шахраї, які вас так майстерно налякали, гроші заберуть і спасибі вам не скажуть. І, скоріш за все, листів вам більше не надсилатимуть.

Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
2 квітня 2010, 11:38 | Нові Cанжари | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації