Вхід | Реєстрація

Кобелячани згадували Симона Наріжного

Кобелячани згадували Симона Наріжного

Із нагоди ювілею талановитого земляка, у культурно-освітньому закладі відбувся тематичний захід.

26 січня в Кобеляцькому музеї літератури та мистецтва імені Олексія Кулика пройшли краєзнавчі слухання «Вірний син України Симон Наріжний». Захід присвячувався 125‑річчю від дня народження українського вченого.

Із біографією Наріжного познайомила екскурсовод Наталія Жукова. Вона розповіла, що Симон Наріжний народився в селі Сокілка (теперішня Правобережна Сокілка). Закінчив Кобеляцьку школу, навчався в Полтаві. Потім мігрував до брата в Чехію. Там вів дослідну діяльність. Був директором музею Визвольної боротьби України в Празі, де зберігався понад мільйон експонатів. Симон Наріжний написав багато книг, матеріалів, праць з історії козаччини. Помер у 1983 році. Похований у Австралії.

Також перед присутніми виступили діяч із Донбасу Олександр Сальний, який розповів цікаву інформацію про Наріжного й інших митців з Полтавщини, та голова громадської організації «Літератор» Леонід Митько.

Для довідки. Симон Наріжний народився 30 січня 1898 року в селі Сокілка Кобеляцького повіту Полтавської губернії. Закінчив Кобеляцьку школу (1917), історико-філологічний факультет Полтавського інституту (1918–1921). Емігрував до Чехословаччини (1922), закінчив філософський факультет Українського вільного університету (1927). Викладав упродовж 1928–1932 років в Українському високому педагогічному інституті імені Михайла Драгоманова, потім в Українському вільному університеті. Виконував обов’язки секретаря Українського історично-філологічного товариства (1929–1938), був директором Музею визвольної боротьби України в Празі (1945–1948). Емігрував до Західної Німеччини, потім до Австралії (1951), поселився у Сіднеї. Помер 23 липня 1983, похований на цвинтарі Руквуд у Сіднеї.

Автор фундаментальної книги «Українська еміграція. Культурна праця української еміграції між двома світовими війнами», «Матеріалів до історії Музею Визвольної боротьби України в Празі», численних праць з історії козаччини.


Автор: Леонід МИТЬКО, голова ГО «Літератор»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації