Вхід | Реєстрація

Під горою – фіалковий килимок

Другий місяць весни зветься квітнем. Ґрунт ще не просохнув і ледь прогрівся, проте вже вкрився тендітними фіалками.
У селах Полтавщини на схилах пагорбів уже розквітли п’ятипелюсткові фіалки. Місцеві жителі називають їх краснянськими, пахнуть вони ніжно і хвилююче. Часом здається, що схили наче вкриті густими килимками фіалкового цвіту.
У народі існує легенда про фіалку  – квітку кохання. У підгірському селі жили Іван та Марічка. Змалечку товаришували, а коли виросли – закохалися один в одного. Про палке кохання почув злий чарівник, який мешкав у глибокій печері. Він надумав викрасти Марічку. У день весілля закоханих у чорному вихорі наречена зникла. Чимало скель і печер обійшов Іван у пошуках коханої, поки дістався тієї, де жив злий чарівник. Дівчина почула його голос і кинулася бігти темним підземеллям, перед нею відчинялися важкі кам’яні двері. Нарешті закохані впали один одному в обійми. Але злий чарівник не хотів віддавати Марічку Іванові. Між ними зав’язалась жорстока боротьба над глибоким урвищем. Підступним ударом чарівник збив юнака вниз. Марічка одразу ж кинулася за ним у безодню. Впали вони на м’яку пшеницю, що тільки-но починала колоситися. Тіла їхні зникли безслідно, а на тому місці виросла квітка, забарвлена у три кольори: білий, жовтий та синій. Білий колір – знак весілля та єднання двох закоханих, жовтий – знак вічної розлуки, а синій  – колір неба, під яким рости фіалці.

Автор: Віта Коноваленко, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації