Вхід | Реєстрація

Хто керує світом

Хто керує світом

Один мій товариш регулярно на мене ображається за те, що не передивляюся сюжетів із мережі Тік-Ток, котрі він мені не менш регулярно пересилає.
Врешті, він прямо запитав‑дорікнув за неуважність. «Чому?» — запитав товариш.

Я спробував пояснити. І показав йому кілька картинок-постів у Фейсбук. Постів дуже простих. У них та чи інша людина щось продає. Але головне не це, не сам факт такого оголошення. Головне — реакція інших людей.

Ви знаєте, яке запитання задають найчастіше?

Головне запитання полягає в одному слові. Це слово: «Ціна?». Із обов’язковим знаком запитання. І це при тому, що в оголошенні чорним по білому або червоним по синьому написано «6 гривень» чи «100 гривень».

А це означає, що люди, які читають такі оголошення, вже не можуть сприймати та аналізувати навіть таку суперпримітивну інформацію. Мозок уже втратив цю функцію.

Як думаєте, чому?

У чому причина?

А відповідь дуже проста. Вона очевидна, вона лежить на поверхні. Щоправда, парадоксальність і трагікомічність цієї ситуації полягає в тому, що мозок уже втратив здатність бачити очевидне. Бо він, мозок, не отримує тієї інформації, яка йому потрібна для розвитку. А розвиток, як відомо, полягає в здатності сумніватися, критично мислити, хоча б пробувати аналізувати.

А що дає нам, точніше нашому мозку, таку здатність? Правильна відповідь — читання. Читання книг, читання великих довгих і більш-менш складних текстів.

Замість книг зараз — пости у Фейсбуці, Інстаграмі чи Твітері. А ще частіше і страшніше — відео в Тік-Ток. А там, у тих коротких текстах і відеосюжетах, уже немає місця для мислення. Там — тільки емоції.

Мислити, аналізувати, сумніватися не потрібно. Потрібно переглянути, отримати короткочасний сплеск емоцій, позитивних чи негативних, неважливо. І все.

І людина поступово втрачає здатність читати до кінця текст, довший, аніж коментар у Фейсбуці. А з цим і мислити, будувати якість логічні ланцюжки. Із подальшим перетворенням, якщо не в тварину, то не в гомосапієнса точно.

А зараз — спроба відповіді на запитання, винесене в заголовок. Якщо чесно — я не знаю, хто керує світом. Точніше — не знаю, як називати цих людей. Їх часто люблять називати масонами. Так роблять люди, які в житті не прочитали жодної серйозної, а не фантастико-пропагандистської книги про масонів.

Взагалі, всі оті конспірологічні теорії про змови, про масонів, рептилоїдів, усілякі там бейдельберзькі та інші клуби вигадані досить розумними людьми. З допомогою таких теорій надзвичайно легко керувати іншими.

Ну давайте подумаємо і посумніваємося разом. Якщо якийсь Петро чи Данило, чи мільйони таких «петрів», наслухаються дурниць про всесильних масонів, які завжди, скрізь і усім керують, то що він має робити? Та нічого! Що він може зробити із всесильними людьми, які всім керують? У кращому випадку — змиритися і пливти за течією. Ну ще — багатіти при цьому думкою, що він, Петро чи Данило, все про них знає.

Та мова, зрештою, не про це. А про те, що єдине, що я точно знаю про тих, хто нібито керує світом, так це те, що вони Тік-Ток не дивляться. Вони читають. А потім, маючи здатність мислити, будувати логічні ланцюжки, уміло користуються процесами, які відбуваються у світі.

Хтось логічно зауважить:

— Так що, читаючи книги, я почну керувати світом?

А воно вам потрібне? Вміти керувати хоча б собою — це величезна звитяга.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 лютого 2023, 09:03 | Полтавщина | Редакційна


1. Selena2017 / 11 лютого 2023, 09:36
Заголовок можна розуміти подвійно : хто керує Світом? Хто порядкує в людському середовищі? Не претендую на відкриття , але думаю , що Світом та людьми найперш керують космічні закони , які людство від свого сотворіння і по сьогодні відчайдушно намагається осягнути та підпорядкувати під своє життя та діяльність. А що в багатьох не дуже чисті помисли, то й створилися отакі "клуби за інтересами" як масони , сектанти та ін. Тут мене закидають камінням доказів ...
А відносно читання вартісних книг , то товаришу "не світить" хоча б тому , що їх знайти і з свічкою в наших умовах не можна. Газета ніколи не висвітлювала питання наповнюваності фондів сільських бібліотек, який збагачується ОДНІЄЮ книгою на РІК насправді. Працюють ще на радянських бебехах та заморочувальних сюжетах кишенькового формату. Таке становище НІКОГО не турбує , а свербить знати : кого ж звинуватити у непідходящому керуванні світом . Сприйму критику спокійно, якщо це не так.
2. Filon / 12 лютого 2023, 11:35
Відповідаю Селені. Перше. З приводу висвітлення діяльності бібліотек у тому числі й проблем, на сторінках "ЕХО". Вирішив перевірити. Набрав у пошуковику сайту "бібліотеки". Видало 20 сторінок назв публікацій. У тому числі й тих, де мова йде про проблеми бібліотек і бібліотекарів. Можете перевірити. Щодо того, хто керує світом. Ніхто ним не керує. Маю на увазі людей. Керує науково-технічний прогрес. Щодо масонів... Напевне немає в світі спільноти про яку б інформація для плебсу була настільки спотворена. Два факти, які неможливо спростувати тому що вони є фактами. Тараса Шевченка із рабства викупили масони. Кирило-Мефодіївсько товариство було масонською організацією. І цей список шляхетних справа для користі людства можна продовжувати безкінечно. Натомість люди як типові «славіки» користуються інформацією із паперу що висить на гвіздочку у деревяному сільському туалеті ( метафора)."
3. Selena2017 / 12 лютого 2023, 17:17
[[ЦИТАТА|2|Filon

Дякую за стриману, ділову відповідь. Так, на 20 сторінках є відомості про діяльнність бібліотек. Моє враження від побаченого : проводяться заходи різноманітні героїчними зусиллями працівників, але ж які НЕБАГАТІ їх можливості! Фонди -то бідні! Як попаде якась дещиця від небайдужих , то тому й раді. Від влади - крихти. А читачам як - сама знаю. І так ще буде довго , ілюзій не плекаю.
По масонах я не спеціаліст, заперечувати не буду. А відносно науково-технічного прогресу , то тут ще й посперечатися можна, але досить .
4. Selena2017 / 13 лютого 2023, 10:11


Змінено 13.02.2023, 10:23
5. Filon / 13 лютого 2023, 14:50
3.Selena2017
«А відносно науково-технічного прогресу , то тут ще й посперечатися можна, але досить .
»

Згоден. Якщо учасники дискусії не просто тупо гиркалися, а доклали зусиль хоча для власного саморозвитку це вже результат. Позитивний.
6. Selena2017 / 13 лютого 2023, 21:26
Чомусь один з утаємничених учасників дискусії позначає свою позицію за принципом " А Баба Яга - проти". Скрізь, де б не висловлювалась якась думка. Дуже ображений індивід...
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації