Вхід | Реєстрація

Про «повістки» в Маркетоптах і не тільки

Про «повістки» в Маркетоптах і не тільки

Протягом двох останніх тижнів по Кобеляках і Біликах почала курсувати різна інформація, пов’язана  із мобілізаційними процесами.

Зокрема,  у один із днів люди почали переповідати один одному історію про те, що по місту їздять автобуси, у які співробітники військкоматів та поліцейські саджають ледве не кожного чоловіка, котрого бачать на вулиці. І там їм виписують повістки.

Через кілька днів телефонні апарати кобелячан «червоніли» від оповідок про те, що в Біликах ті ж поліцейські та військовослужбовці вручали повістки усім відвідувачам місцевого Маркетопту. Цікаво, що чимало біличан те ж саме чули стосовно Кобеляк.

Редакція зв’язалася із одним із працівників військомату в той же день. Ми попросили в неофіційному порядку хоча б підтвердити чи спростувати факт вручення повісток у названих магазинах. Чоловік заперечив, сказавши, що таких заходів ні в Кобеляках, ні в Біликах  не було.

Розуміючи, що подібну інформацію потрібно перепровіряти, ми зв’язалися  і з працівниками Маркетоптів. Вони теж дружно заперечили факт вручення повісток у їх магазинах. Є ще один аргумент на користь того, що подібних заходів не проводили. Безумовно, можна припустити, що і співробітники військкоматів, і працівники магазинів не говорять правду. Перші  є людьми військовими і можуть мати відповідний наказ, другим  невигідно відлякувати клієнтів.

Але... Але ж немає і жодного фото чи відео, які б підтверджували факти вручення повісток у магазинах чи на вулицях. Важко повірити в те, що це б не було відзняте і викладене в соцмережі.

Тому поки що ми можемо робити висновок, що дана інформація є недостовірною.

Зміни у врученні повісток

Звичайно ж, є і достовірна, документально підтверджена інформація.

30 грудня 2022 року Кабмін затвердив новий порядок військового обліку призовників, військовозобов’язаних і резервістів. Серед нововведень — посилений контроль за взяттям на облік та обмін даними між працедавцями та органами влади.

Хто може вручати повістку

Повістки готують та вручають працівники військкоматів або розширених територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

За новим порядком, вручати повістку призовникам, військовозобов’язаним та резервістам можуть також керівники держорганів, органів місцевого самоврядування, а також керівники підприємств, установ, організацій. Однак, зазначені особи зобов’язані це зробити лише у випадку отримання від військкоматів відповідних розпоряджень.

Як має виглядати повістка

Шаблон повістки  затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 року:

  • Повістка — це письмовий документ, який виписується на ім’я конкретної людини.
  • Документ обов’язково має містити номер повістки, найменування посади керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки, його підпис, ініціали й мокру печатку.
  • Також  має бути зазначена дата вручення, адреса військкомату та час, у який потрібно прибути.

Повістка готується завчасно, а не виписується при вас. Тому необхідно уважно ознайомитися з коректним шаблоном повістки з усіма необхідними реквізитами заздалегідь, а не під час її отримання. Якщо вона оформлена правильно — ви маєте з’явитись до військкомату. Проте, цей обов’язок не виникне, якщо повістка не оформлена належним чином.

Отримавши повістку, оформлену належним чином, треба з`явитися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Це встановлено законодавством. Зокрема, законами «Про військовий обов’язок і військову службу» та «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Повістку не можуть вручити у форматі повідомлення на месенджери (Viber, Telegram тощо) або SMS  чи дзвінком на телефон. Такі дії не передбачені законодавством і не мають юридичних наслідків.

Повістка — це не відправка на фронт

Отримання повістки не дорівнює мобілізації та відправленню на фронт. Людина має спочатку пройти ВЛК, встановити придатність до служби й лише потім вона може отримати повістку, яку ще називають «з речами на вихід», фактично — з’явитись із речами для відбуття у військову частину.

Де саме можуть вручити повістку

Повістка вручається особисто людині, яку викликають до військкомату. Людина розписується і заповнює дату, коли вона отримала повістку. Законодавством України не визначено місце, де саме працівники військкоматів мають їх вручати.

Тому, уповноважені  особи можуть робити це в будь-якому місці — у парку, на робочому місці тощо. Законом це не заборонено.

Але виписувати повістки при вас або дописувати в частково заповнений бланк повістки дані працівники центрів комплектування не мають права. Також, людина, якій вручають повістку, має право не розписуватися за неї — якщо в повістці вказані неправильні дані отримувача, повістку вручає неуповноважена особа, немає печатки або певні дані вносили при вас.

У такому випадку існує можливість відмовитись від підписання розписки про отримання повістки. Далі співробітник ТЦКСП має скласти акт про відмову від отримання повістки, бажано, щоб це робилось у присутності свідків. Цей акт передається на розгляд керівникам ТЦКСП, які в результаті можуть стягнути штраф за порушення правил військового обліку. Штраф можна оскаржити в суді. У такому випадку ТЦКСП має довести, що ви порушили правила військового обліку.

Якщо об’єктивних причин для неотримання повістки немає, людину можуть притягнути до адміністративної відповідальності.

Військовий комісар Петро Андрушко на запитання щодо вручення повісток у магазинах відповів лаконічно:

—  На даний час наші співробітники не вручали повісток ні в магазинах, ні на ринку, ні на блокпостах. Такі чутки доходять і до мене. Заявляю, що вони не відповідають дійсності. Водночас громадяни мають усвідомлювати, що мобілізаційні процеси йдуть постійно, згідно із вимогами чинного законодавства.

Мобілізація обмежено придатних до служби

Обмежено придатні до військової служби у воєнний час також можуть бути мобілізовані. Вони проходили й проходять військову службу, просто після ВЛК у висновку мають зазначати, яку роботу можуть виконувати.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 лютого 2023, 18:26 | Кобеляки | Суспільство
1. Slavko / 9 лютого 2023, 19:37
І що за маячня пописана ??? Є Закон, а є чорт і шо !! Стану війни - немає ! Військомат і ТСК - дві великі різниці. Повноважень діяти на вулиці в них немає. Коротше кажучи... Ліквідація громадян і фізичних осіб триває. А є Люди і конституційні права Людини, яких фізичні особи не мають, от за них і треба триматись! Вже як на те пішло, що виходу немає, треба йти захищати - нехай дають контракт на військову службу - і його уважно читати, а не те все незрозуміло що !
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації