Вхід | Реєстрація

Чи можна збагатитися на чужому горі?

Чи можна збагатитися на чужому горі?

У одному із сіл Кобеляцької громади відбуваються події, що можуть стати основою як для сюжету чергової сентиментальної телепрограми, так і для кримінальної справи з реальним вироком суду.

Редакція вже повідомляла про те, що в одному із сіл громади між його жителями виник серйозний конфлікт. Односельці підозрюють свого земляка в тому, що він видурив, фактично вкрав, два мільйони гривень, які його сусідка отримала в якості відшкодування від держави за загиблого на війні сина.

Коли ми отримали перше повідомлення про те, що в сім’ї загиблого військовослужбовця виникли проблеми із компенсаційними виплатами, першою версією було — чиновники влаштували нещасним людям бюрократичне пекло. Друга версія — шахраї «купили» бази даних сімей, які отримали компенсацію, і тепер видурюють у них гроші. Але в реальності ситуація виявилася набагато простішою. Але від цього не менш драматичною.

Після більш детального вивчення ситуації одразу стало відомо, що держава виконала свої зобов’язання швидко і в повному обсязі.

«Коли приїхав, то хати розбирав, щоб на цигарки заробити. А потім БМВ купив»

3 лютого редакційна група «ЕХО» приїхала в невеличке село на території Кобеляцької громади. Ми не називаємо назву населеного пункту, а також справжні імена та прізвища дієвих осіб цієї історії із міркувань їх безпеки. Адже мова йде про досить серйозну суму грошей.

Нас викликали місцеві жителі. У цей день зранку місцевий житель, якого вони підозрюють у шахрайстві, зібрався вивозити із дому речі. Речі, які він, ймовірно, придбав за гроші, зняті із чужої банківської картки.

Зранку до двору приїхала потужна вантажівка. У неї почали складати дорогу побутову техніку і навіть пластикові вікна, виймаючи їх прямо із будівлі.

Сусіди, побачивши це дійство, заблокували виїзд вантажівки «Жигулем» і викликали поліцейських. Коли ми прибули на місце події, то речі вивантажували, а поліцейські проводили опитування учасників події.

Водій вантажівки, зовсім молодий хлопчина, який тільки-но відповідав на запитання правоохоронців, не дивлячись на форс-мажор, був у гарному гуморі. Він розповів:

— У мене в житті під час роботи ще й не таке бувало. Коли люди заблокували мою машину, я не сильно переймався. Буває. А ось коли приїхали поліцейські, то зрозумів, що буде «весело».

Біля двору стояв гурт людей, місцевих жителів. Вони й розповіли, що ж відбувалося в них по сусідству. Люди впевнені у тому, що їх сусідка стала жертвою шахрайства.

Жінка середнього віку, яка дзвонила і в поліцію, і в редакцію, розказала:

— Ми живемо в малесенькому селі, де всі про всіх і все знають. Ми знали, що Зіна (ім’я змінене) отримала компенсацію від держави. У неї син загинув на війні. Їй виплатили сім із половиною мільйонів гривень. Ще таку ж суму дочці загиблого надіслали. Вона із мамою не тут живе. А Зіна у нас людина… Як би вам сказати… Слабохарактерна.

Інший чоловік із гурту додав:

— Ну є в неї проблеми із алкоголем.

І от, за словами людей, один із жителів села, який переїхав у цей населений пункт кілька місяців тому, вирішив скористатися слабкостями сусідки.

Люди розповіли:

— Вона ж їх, цих переселенців, із сусіднього села в свою хату пустила, бо сама живе в батьківській. А він, Іван (ім’я змінене), пообіцяв Зіні, що поставить їй новий паркан і перекриє дах на хаті. Що в неї з’явилися гроші, він знав. І запропонував, аби вона йому віддала свою банківську картку. Мовляв, щоб вона із ним по магазинах і складах не їздила.

Син Зінаїди загинув у травні. Десь у жовтні надійшли гроші від держави. Картку вона віддала через кілька тижнів після отримання компенсації. За пару місяців паркан біля її хати встановили. Відремонтували і дах.

Але одночасно люди почали помічати, як стрімко покращився матеріальний стан Івана, який взявся робити ремонтні роботи.

Огрядний чоловік із гурту сказав:

— Воно ж усе видно. Він коли приїхав до нас в село, брався за будь-яку роботу, бо грошей зовсім не мав. Навіть хати брався розбирати, аби на цигарки було. А тут раптом ми бачимо, що він купляє БМВ. Нехай і не нову, але це дорога машина. Бачимо, як вікна в хаті собі міняє. Бачимо, яку техніку дорогу йому привозять. Холодильники, два плазмових телевізори, всяких інструментів тисяч на двісті. Усе ж видно! І у нас почали виникати запитання.

У результаті, люди буквально змусили Зіну перевірити стан рахунку. Та пішла до знайомої і попросила це зробити. Виявилося, що із картки за пару місяців зникли майже два мільйони гривень.

Знайома миттєво заблокувала картку, а Зіна написала заяву в поліції. Було відкрите кримінальне провадження за ознаками статті 190 Кримінального кодексу України «Шахрайство». Паралельно селяни почали звертатися в ЗМІ. Історія швидко набула розголосу.

Бачення ситуації іншою стороною конфлікту нам повідомила родичка Івана. Вона теж долучилася до розмови. Жінка запропонувала:

— Якщо ви журналісти, то напишіть запит у військову частину, де служить наш родич. Він — на передовій. Йому платять 130 тисяч у місяць. От він нам і допомагає.

Присутні не вірять словам родички Івана. Вони резонно зауважили, що надбане ним за пару місяців майно коштує вже не сотні тисяч, а мільйони. Одна із жіночок зауважила:

— А чого ж це він після того, як ми повідомили поліцію і пресу, різко виїжджати зібрався?

Врешті, поліцейські заборонили вивозити майно і примусили вивантажити його і занести в будинок. Після цього склали опис майна і долучили його до протоколу.

Ми обов’язково повідомимо наших читачів, чи дійшла справа до суду і чим закінчилася ця історія.

Вікна то вставляють, то виймають

 

Довідка

Сім’я кожного військового, який загинув, захищаючи Батьківщину під час повномасштабної війни, має право отримати компенсацію — одноразову грошову допомогу в розмірі 15 мільйонів гривень. Це право забезпечує Постанова Кабміну № 168 від 28 лютого.

Сім’ю складають особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки. Подружжя вважається сім’єю і тоді, коли дружина та чоловік у зв’язку з навчанням, роботою, лікуванням, необхідністю догляду за батьками, дітьми та з інших поважних причин не проживають спільно.

На допомогу від держави можуть розраховувати не лише члени сім’ї загиблого захисника, але й особи, які перебували на його утриманні.

Це, зокрема:

  • батьки,
  • дружина/чоловік, які не одружилися вдруге;
  • діти, які не мають і не мали своїх сімей;
  • діти, які мають свої сім’ї, але стали особами з інвалідністю до досягнення повноліття;
  • діти, обоє з батьків яких загинули або зникли безвісти.

Важливо, що діти вважаються членами сім’ї незалежно від того, чи є це діти будь-кого з подружжя, спільні або усиновлені, народжені в шлюбі або позашлюбні.

До кола членів сім’ї також належать особи, які постійно мешкають із військовослужбовцем та ведуть спільний побут. Це можуть бути не лише близькі родичі військовослужбовця (рідні брати/сестри, онуки, дідусь/бабуся, тітка/дядько), але і близькі родичі дружини, вітчима, мачухи тощо.

Важливо: строк на звернення за одноразовою грошовою допомогою становить три роки з моменту смерті військового. Компенсація розподілятиметься порівну між кожним членом сім’ї.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
11 лютого 2023, 19:39 | Кобеляки | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації