Вхід | Реєстрація

П’ять тонн борошна роздали за три дні

П’ять тонн борошна роздали за три дні

Днями на  місцевих сторінках у соцмережах люди почали жваво обговорювати якість борошна, яке видавали кобеляцьким пенсіонерам у міській раді.
Кілька користувачів виклали відео, на яких чітко видно, що в борошні наявні ознаки псування. Конкретніше — характерні клубочки, що з’являються після того, як у продукції заводяться комахи.

Інші користувачі скаржилися на те, що борошно, за їх словами, «слизьке».

Дехто просто обурювався тим, що пенсіонерам видали борошно другого, а не вищого сорту. З приводу цієї тези однозначно можна заявити, що «ваша Галька балувана». Справа в тому, що якраз пшеничне борошно другого сорту вважається найкориснішим для людського організму. Борошно вищого сорту практично не містить у собі необхідних людському організму вітамінів і мікроелементів. І якраз надмірне споживання продуктів, що містять у собі дрібноперемелене «пусте» борошно і призводить до розвитку цукрового діабету та інших патологій.

Та все ж, зважаючи на виставлені в соцмережах відео та обурення їх авторів, редакція вирішила дізнатися, що ж за борошно видавали кобеляцьким пенсіонерам і чи дійсно воно непридатне для споживання.

Виконуючий обов’язки міського голови Василь Фещенко підтвердив, що зараз місцевим пенсіонерам видають борошно, виготовлене ще тоді, коли міською радою керував Олександр Копелець, тобто в квітні минулого року.

Між тим, у борошна, як і в будь-якої продукції, є термін придатності. Згідно із  ГСТУ 46.004-99,  гарантійним терміном придатності пшеничного борошна вважається 12 місяців. У той же час, у різних джерелах стверджують (цитата):

«...Сортове пшеничне борошно зберігається 6 – 8 місяців, житнє — 4-6 місяців , кукурудзяне та соєве НЕ дезодороване  — 3-6 місяців, соєве дезодороване борошно  —  12 місяців. При низьких температурах (близько 0 ° С і нижче) термін зберігання борошна продовжується до двох років і більше».

Якщо «копельцеве» борошно виготовили ще в квітні, то зараз у лютому, якраз і добігає до кінця термін його придатності. Якщо продукцію не використати зараз, то вже навесні вона неминуче зіпсується. Адже в холодильниках борошно зберігати не будуть.

Процесом видачі п’ятикілограмових  пакунків із борошном у міськраді займалася секретар ради ветеранів Олександра Северин.

Із нею ми зустрілися у п’ятницю, 3 лютого. Олександра Григорівна розповіла, що за три дні, із 1-го по 3 лютого,  видала близько тисячі пакунків.

Відео та пости у Фейсбуці бачила. Прокоментувала:

—  Я вже й плакала. Не знаю, що то за борошно на відео. До мене особисто із такими скаргами ніхто не звертався. Так буває, що одна жінка скаже:

«Що це за другий сорт нам дають. Ми що,  не люди?».

У той же час їй інша відповідає:

«Так чого ти береш його?»

Таке було,  на власні очі бачила і на власні вуха  чула. А черв’яків, жуків чи ще щось не бачила. Можете  самі перевірити те борошно.

На момент нашої розмови в кімнаті залишалося близько двохсот пакетів. Звичайно, всі ми перевіряти і не планували. Розв’язали три пакети. Нічого підозрілого в них не було.

Олександра Северин продовжила:

— Ну ви ж самі бачите, нормальне борошно. Мене вже й млинцями із нього частували. Смачні.

Наступного дня ми завітали в гості до кобеляцького пенсіонера Івана Бондаренка. Він теж напередодні отримав борошно.

Чоловік розповів:

— Я вже млинці пік. Змішав цей другий сорт із вищим. Жуків не бачив. Може не добачаю, вік же.

Подивилися разом. Жуків не знайшли.

Безумовно, зважаючи на те, що борошно виготовили в квітні і йому вже 9 місяців, то його термін зберігання закінчується. І жуки та черв’яки там цілком могли завестися. Але назвати це явище масовим навряд чи можна. Та міській раді протягом місяця уже двічі доводиться фігурувати в епізодах, коли люди висловлюють незадоволення «гуманітаркою».

Нагадаємо, кілька тижнів тому люди обурювалися тим, що громадська організація «Наша справа Полтавщина» через міську раду видала «зіпсовані» електроковдри. Зараз — борошно із фактично закінченим терміном зберігання.

Напевне, міським чиновникам потрібно робити висновки.


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 лютого 2023, 13:18 | Кобеляки | Суспільство
1. василь овсієнко / 10 лютого 2023, 13:46
З написаного в даному матеріалі виходить , що Василь Карнаух провокатор , який навмисне провокує населення , але я особисто в це не вірю.Перш за все хочеться запитати в керівництва міської ради , з якою метою ви тримали те борошно доки йому не збіг термін зберігання ?Думаю , що ті , хто зберігав борошно , бачили , що воно втрачає свої якості , але за розбірками в міській раді , борошном ніколи було займатись , і саме тому його вирішили роздати невибагливій групі населення , і при розпакуванні в пакети , ті хто це виконував , з упевненістю можу сказати бачили , що вони туди кладуть.Коли працівники ЕХО перевіряли якість в лишившихся пакетах , то там могло і не бути жучків , їх невистачило на всі 5 тонн борошна , та і ті пакети могли лишитися для вибраних , адже в міській раді допомогу надають без врахування нужденості , а тим , хто там близько крутиться.Щоб не виникло враження , що я ображений , я не отримував і не прошу ніякої допомоги , просто бачу , що поряд зі мною є люди , які не потребують ту допомогу , але не пропустили жодної роздачі , і є люди , які дійсно потребують допомоги , але про них в міській раді незнають.
2. Filon / 12 лютого 2023, 11:07
1.василь овсієнко
« написаного в даному матеріалі виходить , що Василь Карнаух провокатор , який навмисне провокує населенн»

Шановний Василь Іванович. В тексті статті немає й натяку на сумніви в достовірності інформації Василя Карнауха. Тим більше, що його ніхто й не згадує. А повідомлення схожого змісту розповсюджували й інші автори. Так що у Вас емоційна складова переважила раціональну. Окрім того звертаю Вашу увагу на те, що в статті неодноразово згадано про те, що термін придатності цього борошна скінчився чи закінчується і воно може бути зіпсованим. Знаю і Вас і Карнауха, як людей принципових і порядних. ТОмй й дякую за активність. А міській владі буде наука.
3. Miron 2000 / 12 лютого 2023, 22:51
Добре, що ЕХО в статтi вiдреагувало на скарги пенсiонерiв про отримання неякiсного борошна, автор особисто намагався перевoрити якiсть i навiть зустрiчався з пенсiонером. Головне, що громадяни якi прочитали статью пильнiше переглянуть вмiст отриманих пакетiв i зможуть cамi вирiшити як дiяти. Але ми маемо суб’ективнi висновки як тих, хто реалiзовував борошно, так i тих хто його отримував. А отримали, як вiдомо до 1000 осiб. А що як цей продукт харчування дiйсно неякiсний, або ще гiрше небезпечний. Е Закон Украiiни про якiсть харчових продуктiв яким визначаеться якi продукт неякiснi, а якi небезпечнi. Можливо треба було наполягти на припиненнi реалiзацii борошна i, як виняток, звернутися за допомогою до територiального представника Держпродспоживслужби, який мае право на здiйснення контролю в таких справах. Хоча таке звернення е можливiсть зробити i зараз. Можливо навiть через лабораторiю ветеринарно-санiтарноii служби виконати дослiдження зразкiв продукту. Детальне ознайомления з первинною накладною надасть дату виготовлення, а потiм можливо выясниться де i в ярких умовах зберiгалось, як розфасовувалось i т.п. Якщо надiйшло в квiтнi, а видача через 9 мiсяцiв у лютому, то явно термiн зберiгання вичерпався,i згiдно Закону продукт небезпечний. Крiм того мiсяцi травень-жовтень явно не з мiнусовою температурою. Якось так. Можливо, така ситуацiя виникне ще,то Кобеляцькiй мiськiй радi не потрiбно так експерементувати зi здоров’ям та життям громадян-землякiв.
I ще питания: чи мае редакцiя ЕХО вiдношення до групи Тижневик ЕХО в фнйсбуцi. Якщо мае, то пояснiть чому адмiнiстратор призупинив дii в цiй групi з 09 лютого 2023 р. Дякую.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації