Вхід | Реєстрація

Що буде із захисними укриттями нехворощанських шкіл та дитсадків

Що буде із захисними укриттями нехворощанських шкіл та дитсадків

На останньому сесійному зібранні вирішували депутати місцевої громади.

У п’ятницю, 3 лютого, відбулася чергова сесія Нехворощанської сільської ради. У зібранні взяли участь 18 із 22 діючих депутатів, повідомляє прес-служба громади.

Загалом сільські обранці розглянули більше 20 питань порядку денного. Та найбільш обговорюваним серед них стало питання будівництва укриттів у закладах освіти Нехворощанської ОТГ.

На початку зібрання сільський голова Віктор Дубович привітав колег-іменинників та запропонував вшанувати хвилиною мовчання пам’ять Анатолія Петренка, який загинув 19 січня на Донеччині, та всіх полеглих захисників.

Далі депутати перейшли до порядку денного. Очільник громади наголосив, що укриття конче потрібні для нормальної роботи шкіл і дитсадків. Та будівництво захисних споруд дуже затратне.

Для того, аби не витратити на укриття весь бюджет, Віктор Дубович запропонував зупинитися на спорудах із підсилених залізобетонних блоків. Ціна одного такого укриття на 50 чоловік — 1 500 000 гривень. Такі споруди цілком відповідають нормам «надзвичайників», так як вони освітлюються, опалюються і мають необхідний набір меблів. Голова ОТГ запропонував колегам переглянути сюжет одного з центральних каналів про такі укриття.

Цей варіант не підтримав депутат Володимир Замула. Він зазначив, що укриття для дитсадків мають бути не лише надійними, а й просторими та зручними. Вартість такої споруди коштує 4 500 000 гривень. І, на його думку, кошти на них у бюджеті громади є.

Пропозицію депутата підтримали його колега Людмила Булига, керівниці Андріївського і Соколовобалківського дитсадків Яна Куліш та Ірина Вільхова.

Очільниці дошкільних навчальних закладів наголосили, що в шкільному приміщенні дитсадківцям зараз холодно і не зручно. І ситуація не покращиться після реконструкції шкільного підвалу. Зупинилися педагоги і на підвозі андріївських дошкільнят та подальшому закритті дитсадків. А Яна Куліш зазначила, що захисні споруди із телесюжету відповідні служби не дозволять вводити в експлуатацію. Тож слід будувати прихистки, у яких діти могли б спати і харчуватися.
Частина депутатів висловилися в підтримку пропозиції сільського голови. А очільниця відділу освіти Ірина Шерстюк поінформувала присутніх, що на рівні Кабінету Міністрів розробляється концепція безпеки закладів освіти, відповідно до якої укриття будуватимуться з держбюджету. Та фінансуватимуть, напевно, лише опорні заклади. У таких школах, як Маячківська, захисні споруди зводитимуть за кошти громади.

У результаті, на голосування винесли пропозиції: перша, депутата Віктора Кибкала, — виділити на простіші укриття 6 000 000 гривень та за ці ж кошти провести реконструкцію сховища під Соколовобалківською школою, де створити умови для перебування всіх дошкільнят старостинського округу, друга, Володимира Замули, — профінансувати будівництво шести захисних споруд на 18 000 000.    

За результатами голосування, пропозицію Замули підтримали 7 депутатів, а Кибкала — 8, троє утримались.


Автор: Олександр ДІДЕНКО


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 лютого 2023, 18:22 | Нові Cанжари | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації