Вхід | Реєстрація

Білицькі депутати виділили для ЗСУ 25 мільйонів

Білицькі депутати виділили для ЗСУ 25 мільйонів

На черговій сесії Білицької селищної ради депутати дружно проголосували за те, що 25 мільйонів гривень із місцевого бюджету були направлені на потреби Збройних Сил України. Безумовно, редакцію не могло не зацікавити повідомлення про виділення досить значної, як для селищного бюджету, суми грошей. І ми поцікавилися, що це за кошти і куди вони направлені.

Тим більше, що перед сесією депутат Білицької селищної ради Павла Гунжель у притаманній для нього хамській манері хвастався, що саме він примусив владу направити гроші на потреби армії. На своїй сторінці у Фейсбук він написав про це наступним чином:

«ВОЛШЕБНІ ПЕНДЕЛІ ГУНЖЕЛЯ ДІЮТЬ. Агов, військові, які боронять нашу рідну Україну, білицькі чиновники врахували шалену критику та вирішили для ЗСУ на мавіки та тепловізори, форму виділити гроші в розмірі 25 млн. гривень. ПИШІТЬ ЗАЯВИ, ЩОБ ЦЕ БУЛА ВАМ ДОПОМОГА, А НЕ ЧЕРГОВА СХЕМА КРАДІЖКИ ГРОШЕЙ».

Між тим, заступник селищного голови Ігор Федь у своєму коментарі, наданому редакції, назвав слова Гунжеля банальним популізмом і наголосив, що Павло Олександрович не має жодних заслуг у питанні виділення цієї великої суми.

Федь розповів:

— Єдина «заслуга» Гунжеля — це те, що він проголосував «за». Точніше — це його обов’язок, як депутата. Адже в селищній раді існує програма, прийнята ще в 2022‑му році, без крику і піару Гунжеля, згідно якої ми виділяємо гроші на армію. Виділяємо ще із жовтня минулого року. І суми досить значні. Так, у минулому році перерахували п’ять мільйонів гривень. Для широкого загалу поясню детальніше, що це за кошти. Усі військовослужбовці, мобілізовані із Білицької громади, як і інші солдати та офіцери Збройних Сил України, отримують зарплату. Із неї вираховують податок із доходів фізичних осіб. Частина грошей із цього податку, а саме 64 відсотки, йдуть у бюджет об’єднаної громади. Сплатив солдат 1000 гривень податку — із них 640 надійте у Білики. Це — для прикладу. Селищна рада по закону може використати ці кошти на свої потреби. Але було прийняте рішення, що левова частина грошей, які надходять у вигляді частини ПДФО із зарплат військовослужбовців на рахунок селищної ради, будуть використані на потреби Збройних Сил України. Тобто, це майже всі кошти від ПДФО військових. Аби це було законно, прийняли відповідну програму. У минулому році це рішення було прийняте на рівні виконкому. На рахунок однієї з військових частин, назву якої із зрозумілих причин я називати не буду, надійшли вже згадані п’ять мільйонів гривень. У цьому подібне рішення прийняли на сесії.

Ігор Федь підкреслив, що біличанам не потрібно «вестися» на популістські заклики депутата Гунжеля.

Він пояснив:

— Перераховуємо ми кошти конкретній частині, яка зареєстрована на нашій території. Тобто, саме ця частина платить нам ПДФО і саме її ми підтримуємо. Коштів спрямовуємо ми левову частину, тобто не всі, у залежності від їх потреб. Буває по різному. Буває, що перераховуємо і всі. Але інколи і на потреби громади залишаємо.

Хоча це не означає, що селищна рада відсторонюється від вирішення питань окремих закупівель. Ми, селищна рада, різні підрозділи виконкому, придбаємо автомобілі для ЗСУ, дрони і одяг. Але то — інші кошти.

Згадав Ігор Федь про один принциповий нюанс. За його словами, селищна рада не має права напряму фінансувати потреби окремих бійців. Адже це суперечитиме вимогам Бюджетного кодексу України.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
26 лютого 2023, 12:25 | Кобеляки | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації