Вхід | Реєстрація

Червоний Хрест працює в спартанських умовах

Червоний Хрест працює в спартанських умовах
Колектив Червоного Хреста

Кобеляцьке відділення Червоного Хреста активно працює вже близько року. Не дивлячись на не надто комфортні умови для роботи, його співробітниці надають гуманітарну допомогу тисячам переселенців та місцевих жителів.

Про таку організацію, як Червоний Хрест, знає практично кожен українець. Та все ж нагадаємо, що товариство Червоного Хреста України є всеукраїнською гуманітарною громадською організацією, яка допомагає державі в наданні гуманітарної допомоги під час збройних конфліктів та в мирний час.

Зрозуміло, що значення діяльності цієї гуманітарної організації в умовах війни практично неможливо переоцінити.

Товариство:

  • бере участь у наданні міжнародної допомоги в разі катастроф і надзвичайних ситуацій,
  • забезпечує медико-соціальну допомогу найменш соціально захищеним верствам населення,
  • навчає навичкам надання першої допомоги,
  • допомагає у відновленні втрачених внаслідок збройних конфліктів, природних катастроф чи процесів міграції родинних зв’язків,
  • надає психосоціальну підтримку тощо.

Тобто, робота співробітників Червоного Хреста не обмежується виключно роздачею продуктових та інших наборів. Хоча в умовах скрути, в яку потрапили сотні тисяч українців, надання саме такої допомоги стало найбільш актуальним.

Як відомо, у Червоного Хреста в Україні є 208 місцевих організацій. Одна із них працює в Кобеляках. А очолює її професійний медик Вікторія Омеляненко. Днями вона розповіла про будні та плани організації в Кобеляках.

На початку війни організація Червоного Хреста працювала прямо в місцевій лікарні. Згодом підрозділ товариства змінив місце розташування. Нині Червоний Хрест працює в будівлі за адресою вулиця Юр’ївська (Жовтнева),2. Раніше там розташовувався відділ соціального захисту.

Умови, в яких станом на зараз працюють співробітниці кобеляцької організації Червоного Хреста, можна назвати не інакше, як спартанськими. Мінімум місця, мінімум комфорту. Приміщення, як і сама будівля, ремонту потребувало вже давно.

Та незважаючи на це, Товариство активно працює. Вікторія Омеляненко говорить:

— Ми надзвичайно задоволені хоча б тим фактом, що міська рада виділила нам окреме приміщення. Так, умови для роботи поки що не ідеальні. Але нічого страшного, працюємо. А ремонт зробимо. Я вже звернулася із листами до потенційних благодійників. Обіцяють допомогти із придбанням відповідних матеріалів. Хочу передусім відзначити нинішню міську владу. Вони відгукуються на будь-яке наше прохання. Потрібні чоловіки, щоб розвантажити «гуманітарну» — будь-ласка, потрібен транспорт для доставки вантажу із Полтави — будь-ласка. Впевнена, що і з ремонтом допоможуть.

Як розповіла Омеляненко, за кілька місяців роботи вона разом із своєю колегою Світланою Кононенко видали продуктові, постільні, гігієнічні та інші набори сотням переселенців. Поки що більше уваги приділяють саме цим людям.

Вікторія Омеляненко пояснює:

— У основному нам направляють вантажі, призначені саме для внутрішньо переміщених осіб. Якщо таке призначення, то іншим людям видавати продукти чи щось інше ми не маємо права. Так, знаю, що інколи в місцевих жителів виникають такі собі ревнощі. Мовляв, ми теж допомоги потребуємо. Ой, люди добрі, не потрібно ревнувати. Ми інколи просто плачемо, коли слухаємо розповіді людей. Днями дивилися на фото. Люди жили під Харковом. Показали фото свого дому. Купа цегли й будматеріалів і два вишитих українських рушники. Це все, що в них залишилося. Зараз взагалі до нас багато людей приїхало із району Бахмута. Раніше було більше харків’ян, зараз із Донбасу люди поїхали. Бувають дні, коли видаємо набори трьомстам людям.

Вікторія говорить, що допомагають вони і місцевим. Так, Червоний Хрест передав дитсадкам кобеляцької громади 9 обігрівачів. Надали допомогу кільком жителям громади, які потрапили в дуже скрутні ситуації. Зокрема, жительці села Галі, в якої згорів будинок.

Окрім того, допомогу надають діткам-інвалідам. Видають памперси для дорослих, тим, хто їх потребує. У перспективі, допомагатимуть багатодітним сім’ям та людям, яким виповнилося 90 і більше років.

Вікторія Омеляненко налаштована оптимістично:

— Думаю, що спектр нашої діяльності лише розширюватиметься, і ми зможемо більше допомагати місцевим жителям. Окрім того, вже 10 березня проведемо тренінг по наданню невідкладної допомоги. Проводитимуть навчання англійські інструктори. Запрошуємо і медиків, і наших волонтерів із числа тих, хто їздить до лінії фронту.

А ось жителів Білицької громади в Кобеляках не обслуговують. Вікторія Омеляненко пояснила, що то вже тамтешня влада має потурбуватися, аби в них відкрили свій підрозділ Червоного Хреста.

На закінчення, оприлюднюємо службовий номер телефону Вікторії Омеляненко — (050)191–83–41.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
11 березня 2023, 13:29 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації