Вхід | Реєстрація

126 тисяч від Полтавагазу

126 тисяч від Полтавагазу

На жаль, мова йде не про подарунок, а про суму, котру, згідно із рішенням суду, заплатить газопостачальній організації жителька Кобеляк. Щоправда, у людини є надія скасувати це рішення в Апеляційному суді.

До редакції звернулася особа. Жінка, яка живе в Кобеляках, розповіла про складну ситуацію, у котру потрапила. Вона стверджує, що суд прийняв несправедливе рішення, примушуючи її сплатити гігантську, як для звичайної людини, суму.

Від редакції, ця людина на якусь вирішальну допомогу не сподівається. Адже розуміє, що ЗМІ не можуть впливати на судові рішення. Вона попросила допомоги в пошуку фахового юриста, який спеціалізується на так званих «газових»  справах. А також запропонувала оприлюднити цю ситуацію в газеті, адже думає, що в таку ж ситуацію можуть потрапити інші споживачі газу.

Ось, що розповіла кобелячанка.

—  У 2016 році в нас газовики взяли на повірку лічильник. Це було планово. Зняли наш, поставили свій і поїхали. Минув певний проміжок часу. Приходить мій чоловік і каже:

«Нам потрібно міняти лічильник. Старий вийшов із ладу».

У магазині ми купили новий. Прийшов хлопчик, поставив новий лічильник. Минуло два тижні. Приїжджають два інших хлопчики із газової. Кажуть:
«Ми до лічильника». «Йдіть, дивіться».

Подивилися. Поїхали. Час іде, лічильник працює, я плачу. Через півтора місяці знову приїжджають. Знову дивляться. Нібито все нормально. Потім уже 3 грудня 2019 року  приїжджають уже троє газовиків. Знову до лічильника. Кажуть:

«Увімкніть газ на повну і плиту газову».

Увімкнули. Вони кажуть:

«У вас лічильник став».

А я їм:

«Хлопці, що ви зробили?»

Я ще бачила, що в руках один із газовиків якийсь предмет загорнутий у тканину тримав. Він і каже:

«Ваш лічильник спрацьовує на магніт. Будемо знімати і відправимо на експертизу».

Зняли. Поставили свій, старенький-брудненький.

Ще через рік стає відомий результат експертизи. Там написано, що пломби цілі, слідів нашого втручання в лічильник немає. Але там стоїть прилад, що спрацьовує на магніт.

Ще проходить час, і поштарка приносить пакет. Це рішення суду. І в ньому мене зобов’язують заплатити 126 тисяч гривень за газ і ще 4 тисячі якогось збору.

От ви можете собі таке уявити? 130 тисяч заплатити звичайній людині? Є ж експертиза, що ми в роботу лічильника не втручалися, пломби цілі. Так у чому ж ми винні? Що попався нам такий лічильник?

Жінка визнає, що на перше судове засідання не пішла. А вже на другому почула такий жахливий для неї судовий вердикт.

Вона резюмує:

— Потім уже я почула, що була ціла партія таких лічильників у продажу. І люди платили газовикам, щоб ті не подавали до суду. Ну нехай і були такі лічильники. Допускаю. Але ж чому вони, газовики, мені одразу про це не сказали? Це вони цілий рік мене отак мурижили, щоб потім 126 тисяч нарахувати. Ну так же виходить? А розказую я це через те, щоб земляки знали, що так буває. І були обережні, коли до них отак із перевірками лічильника зачастять. Потрібно одразу насторожитися.

Про такі лічильники газовики дізналися з Ютуба

Один із колишніх працівників Полтавагазу, на умовах анонімності, розказав дещо про такі лічильники. Він повідомив:

— Так, була ціла партія таких лічильників. Пристрій, що реагує на магніт, був у них встановлений прямо на заводі. Це фабричне, а не кустарне виробництво. Самі споживачі їх, ці пристрої, не ставили. Ми дізналися про такі ноу-хау з Інтернету. На Ютубі почали відео про ці лічильники показувати. Почали перевіряти вибірково. Виявилося, правда, стоять пристрої. Лічильники деяких фірм перевіряли особливо ретельно. Тих, у яких ці пристрої ставили масово. Взагалі, працівники газопостачальних організацій зараз насторожено ставляться  до  всіх випадків, коли люди купляють лічильники за власний рахунок. Адже прилади обліку давно і щорічно замінюють безкоштовно. То навіщо купляти?

За словами екс-газовика, деякі споживачі спеціально куплять саме такі лічильники. Вони знають про пристрої, що там встановлені, і таким чином намагаються красти газ. Ймовірність того, що людина могла випадково придбати саме такий «хитрий» лічильник, чоловік виключає. Тому й порад ніяких щодо того, як діяти в подібних випадках,  він не давав.

Натомість, Сергій Галушко, відомий у Кобеляцькій громаді юрист, порадив:

— Порада одна, і вона дуже проста. У разі виникнення конфліктної чи спірної ситуації в стосунках із газовиками, електриками чи іншими постачальними організаціями, необхідно дисципліновано ходити чи їздити на проведення експертиз, засідання спеціальних комісій, які мають обов’язково відбутися, а потім, у разі потреби, — на засідання суду. Тоді можна сподіватися на успішний для себе результат. Якщо ж самоусунутися, то обов’язково програєте. І ще одне. Я б радив одразу  звертатися до юристів, які спеціалізуються на так званих «газових» справах. Такі є і в Кобеляках. Адже без професійної допомоги звичайній людині довести свою правоту в подібних випадках дуже проблематично.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
13 березня 2023, 19:09 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації