Вхід | Реєстрація

Сезон знищення бджіл відкрився, як ніколи рано

Сезон знищення бджіл відкрився, як ніколи рано

Як правило, пасічники і їх бджоли починають страждати після того, як фермери вносять на поля хімічні засоби захисту рослин. Але в 2023 році ще й аграрії в поля не виходили, а перший випадок потрави корисних комах уже зафіксований. Тривожний сигнал надійшов з Мідянівки.

До редакції зателефонував житель села Мідянівка, що поряд із Кобеляками, і розповів свою печальну історію. Чоловік представився Дмитром Зацеркляним. За його словами, він та його односелець Іван Черненко утримують пасіки.

Пасічникують чоловіки вже кілька років. Але, виявляється, далеко не всім їх важка праця до вподоби. Із одним із односельців у пасічників виник конфлікт. І, в результаті, постраждали бджоли. Причому, вже другий рік поспіль.

Дмитро розповідає:

— У цьому році бджоли вилетіли дуже рано. Весна ж рання, потепліло. А один із наших односельців тримає вдома свиней. Тримає, то й тримає, ніхто ж не проти. Він вочевидь годує своїх свинок добавками. Деякі з цих кормів мають приємний запах цукерок. А рано навесні нічого ж не пахне, квітів ще немає. От деякі бджоли на запах кормів і летять. Він колись приходив до нас з Іваном, жалівся, що наші бджоли кусають його свиней. Ми ходили, дивилися. Ну залітало до нього пару десятків бджіл. Ну не було там великої проблеми. Ми йому пояснювали, що таке може бути один день і раз в рік. Але він вирішив по-іншому. Виставив у себе в дворі якийсь сироп, щось туди підмішав, і бджоли почали масово гинути. У минулому році це було 10 квітня, потім у кінці місяця знову. А в цьому році — ось уже в березні біда до нас прийшла. Майже всі бджоли загинули через те, що їх отруїли. Ми знову залишилися без виводків, без меду. Знову рік пропрацювали фактично даремно.

Дмитро каже, що викликав на місце події поліцейських. Ті приїхали, але нічого вдіяти не змогли.

Чоловік уточнює:

— Вони сказали, що й у двір до Сашка, так звати нашого односельця, який тримає свиней, зайти не можуть. Та й сироп він уже сховав.

Дмитро та Іван збираються найближчим часом зареєструвати свої пасіки, щоб мати сподівання на допомогу, хоча б від громадських організацій пасічників.

Зацеркляний резюмує:

— Чому я звернувся в пресу? Якщо поліція нічого не може, то можливо інші органи влади в ситуацію втрутяться. Можливо, Олександр схаменеться. Хіба ж це діло один одному шкоду робити?

Тут потрібно нагадати, що Верховна Рада України планувала запровадити навіть кримінальну відповідальність за отруєння бджіл. Але все залишилося на рівні законопроекту.

Що ж, можливо в ситуацію дійсно втрутиться міська влада в особі старости. І йому вдасться знайти якесь «соломонове рішення», що задовольнить усіх учасників конфлікту в Мідянівці.

І дуже шкода, що між собою не можуть знайти порозуміння люди, які займаються важкою і дуже почесною працею в сільському господарстві. Одні — тримають бджіл, інший — свиней. Усі чесно трудяться. Здавалося б, мали б один одному допомагати. А в реальному житті — шкодять.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
17 березня 2023, 18:13 | Кобеляки | Надзвичайне
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації