Вхід | Реєстрація

Так що ж відбулося в Кобеляцькому ліцеї?

Так що ж відбулося в Кобеляцькому ліцеї?

Не так давно в соцмережах почала поширюватися інформація про конфлікт, що буцімто мав місце в стінах одного з міських навчальних закладів. Між собою не порозумілися педагоги та представники міської ради.

Практично одночасно в мережі було викладене відео, в якому його автор стверджував, що в Кобеляцький міський ліцей № 2 прибули заступник міського голови Олена Стаднікова, завідуючий відділом освіти Дмитро Жуган та юрист для того, щоб «провести виховну роботу» з педагогами. Нібито, вчителі ліцею, вирішивши пожертвувати кошти із своєї профспілкової каси на потреби ЗСУ, передали їх «не тим» волонтерам.

Звичайно ж, у соцмережах миттєво піднялася хвиля обурення. Більшість коментаторів висловлювали свої незадоволення діями міських посадовців. Мовляв,  ті не мали ні юридичного, ні морального права вказувати педагогам, куди витрачати кошти із профспілкових внесків.

Але дещо насторожувала одна, але дуже принципова, деталь.

Ні автор відео, ні більшість коментаторів не були особисто присутні  на згаданих зборах. Окрім того, в сюжеті ніхто навіть не спробував надати можливість висловитися іншій стороні ймовірного конфлікту.

Тому ми спробували дізнатися, що ж відбувалося в ліцеї під час зустрічі трудового колективу  з міськими чиновниками від людини, яка там безпосередньо перебувала.

Ця людина — юрист міської ради Ярослава Лямченко. Потрібно одразу зазначити, що абсолютно безпристрасним і незаангажованим спостерігачем її теж назвати не можна. Адже Ярослава є співробітником міської ради. Та, водночас, її аж ніяк не можна запідозрити в участі в політичних і навколополітичних «розбірках», які зараз тривають у Кобеляках і громаді.

І тому ми спробували.

Ярославу Лямченко аж ніяк не назвеш надто красномовним співрозмовником. Вона одразу наголосила, що не цікавиться дискусією у Фейсбуці навколо візиту посадовців у міський ліцей. І попросила  просто задавати питання щодо подробиць цієї події.

Лямченко повідомила, що причиною візиту чиновників у навчальний заклад стала письмова скарга, що надійшла в міську раду.

Юрист розповіла:

— У скарзі мова йшла про те, що в згаданому навчальному закладі не прозоро, без обговорення в колективі, витрачаються кошти профспілки. Відсутня звітність, працівників просто ставлять до відома, що гроші витрачені, але їх думку не враховують. Тому заступник міського голови Олена Стаднікова попросила директора закладу зібрати трудовий колектив, щоб обговорити цю проблему. Присутніх одразу ознайомили зі змістом скарги. Прозвучали  прохання назвати прізвище скаржника. Але в цьому було відмовлено,  адже це звернення є вже службовою  інформацією міської ради. Про це оголосила Стаднікова. Окрім того,  вона сказала, що було б безглуздо одразу оголошувати прізвище людини, котра скаржиться на порушення. У такому разі до міської ради ніхто б не звертався.

Щодо самої суті питання — процедури виділення грошей на придбання військового спорядження для одного з військовослужбовців — то, за словами Ярослави Лямченко, в процесі дискусії стало відомо наступне.

Керівництво профспілки навчального закладу вирішило передати гроші, які можна було б витратити на святкування 8 березня, одному із волонтерів. Конкретно — Марині Сідаш. Вияснилося, що обговорення цього наміру було. Але не всі члени профспілки про це знали. Можливо, це й стало причиною написання скарги.

Лямченко пояснила:

— Так, дехто із присутніх педагогів висловлювали свою точку зору припускаючи, що міська рада незадоволена тим, що гроші передали саме Марині Сідаш. Заступник міського голови Олена Стаднікова кілька разів наголошувала, що міська рада не має права втручатися в процес використання коштів профспілки. Тому не має й претензій. Але Олена Володимирівна рекомендувала в подальшому при прийнятті рішень застосовувати більш чіткі формулювання. Зокрема, замість терміну «адресна допомога» вказувати конкретно, кому і  що буде придбано. Окрім того, голова профспілкового комітету  визнав, що фактично два роки із різних причин не звітував перед колективом на зборах, як це передбачено законодавством. Цьому заважали то антиковідні обмеження, то війна.
Тобто, в процесі стало зрозуміло, що скарга була надіслана таки не без підстав. Про це й було оголошено колективу. Окрім того, кілька разів було наголошено, що міська рада не втручається в діяльність профспілки, нікого не карає і нічого не забороняє. А всі зауваження, що пролунали з уст  Олени Стаднікової,  носять суто рекомендаційний характер. У принципі, оце суть того, що відбулося на зборах. Також необхідно згадати, що голова профспілки, вислухавши рекомендації, пообіцяв через два тижні провести  звітні збори. Виникла невеличка дискусія між Стадніковою і педпрацівником Тамілою Шарою-Махно. Олена Володимирівна в один із моментів попросила вчительку висловлюватися згідно з чергою, адже бажаючих виступити було досить багато.

Щодо результатів зборів, то Ярослава Лямченко пояснила:

—  Рекомендації ми надали. Людині, котра скаржилася, буде надана відповідь по суті. Керівник профспілки школи нібито із зауваженнями погодився. Але як він буде діяти, я не знаю.

Від редакції: якщо все було так, то аж занадто багато шуму через рядову подію.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
24 березня 2023, 17:49 | Кобеляки | Культура та освіта
1. ixtamnetka2 / 26 березня 2023, 20:31
І заперечте мені після цього, що народна приказка " Риба гниє з голови" не пророча !!! А ще із власних спостережень можу зазначити, що який керівник-такий і колектив...Ця істина беззаперечна ! Буквально за два останніх роки два навчальні заклади нашого міста -СШ №2 і дит.садок №2, які були взірцями в організації навчально-виховної роботи з дітьми у нашому місті перетворилися в розсадник скандалів , бруду, наклепів і т.д. А все чому ? А тому, що керують не ті і не так. (М’яко кажучи). М-да...Як важко все будувати і як легко все зіпсувати !
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації