Вхід | Реєстрація

Якщо відділити Гунжеля від мільйона

Якщо відділити Гунжеля від мільйона

Під час чергової сесії Кобеляцької міської ради найжвавіша дискусія виникла при обговоренні питання щодо виділення коштів на підтримку мобілізованих жителів громади.

Початок сесії був призначений на 10‑ту годину ранку 17 березня. У залі, окрім депутатів, були присутні ще кілька десятків кобелячан та жителів інших населених пунктів громади. Частина із них були у військовій формі. На зібрання прийшли чоловіки, які у свій час були мобілізовані до лав Збройних Сил України. Адже напередодні житель Бутенок Павло Гунжель анонсував збір підписів під зверненням щодо збільшення фінансування витрат на підтримку мобілізованих.

Тільки-но розпочалася сесія, як Гунжель, не очікуючи того, що головуючий на сесії Василь Фещенко надасть йому слово для виступу, вийшов до трибуни і почав вимагати від депутатів, аби вони проголосували саме за його «програму» підтримки.

З десяток хвилин присутні слухали сольний виступ Гунжеля, який не реагував на прохання Фещенко сісти на місце і не заважати проведенню сесії. Депутати та запрошені прослухали весь набір демагогічних закликів Гунжеля на кшталт «ініціатива знизу», «я тут — народ», «викликайте СБУ і поліцію», «скажіть, що ви не підтримуєте армію», «хлопці за вас кров проливають».

З усього цього набору слів було зрозуміло, що із коротким курсом лекцій по нейролінгвістичному програмуванню Павло Гунжель у свій час ознайомився. Своєрідним апогеєм виступу Гунжеля стала його демонстративна спроба зірвати із себе куртку. Увійшовши в раж, Павло Олександрович використав артистичний прийом, нібито підставляючи свої груди під кулі або демонструючи готовність вступити в кулачний поєдинок із людьми, які сидять у президії. Там на той момент знаходилися Василь Фещенко та секретар сесії Ніна Ясинська. Зрозуміло, що ні Василь Васильович, ані Ніна Анатоліївна ні битися, ні, тим більше, стріляти в Гунжеля не планували.

Натомість депутат Наталія Крайнюк досить емоційно з місця зробила Гунжелю зауваження з приводу того, що він «піариться» на проблемах інших людей.

А Василь Фещенко закликав присунього на сесії офіцера поліції Володимира Пащенка вгамувати буйного Гунжеля і дати можливість провести сесію.

Потрібно відзначити, що самі мобілізовані вели себе максимально коректно і стримано.

Депутати Анатолій Таранушич і Таміла Шевченко висловили готовність приймати рішення, що дадуть змогу максимально збільшити матеріальну підтримку військовослужбовців та їх сімей. Але Шевченко поінформувала присутніх, що в громаді є й інші категорії населення, зокрема, діти, які страждають від невиліковних хвороб, люди з онкологією, які теж потребують матеріальної підтримки з боку влади.

Але Гунжель ні на що не реагував, а закликав голосувати так, як він вимагає. За його словами, в іншому разі сесія не відбудеться. Зрештою, все це набридло і самим військовослужбовцям і вони голосно почали вимагати від Гунжеля сісти на місце та дати можливість проводити сесію. Після цього він припинив свій виступ.

До речі, у відео, яке Павло Олександрович виставив по мотивах сесії, всі згадані і незручні для нього моменти були очікувано видалені.

Коли Гунжеля нарешті вгамували, Василь Фещенко зумів повідомити мобілізованим, що напередодні на засіданні виконкому було прийняте рішення про те, що кожен військовослужбовець, який перебував чи перебуває в лавах ЗСУ, отримає 10 тисяч гривень.

Після цього із місця виступив один з мобілізованих. Він попрохав міську владу надавати юридичну допомогу родичам загиблих воїнів. Адже далеко не всі можуть самотужки зібрати документи, необхідні для отримання із державного бюджету передбаченої законодавством компенсації. Що й було одразу обіцяно Василем Фещенком.

Після цього мобілізовані покинули сесійну залу.

А депутати пішли на вимушену перерву. Адже голова бюджетної комісії міськради таміла Шевченко виступила із пропозицією терміново «перенести» кошти з однієї бюджетної статті витрат на виплати мобілізованим. Не всі з цією пропозицією погодилися. Зокрема, завідуючий фінансовим відділом міськради Андрій Дацко зазначив, що в такому рішенні немає потреби, адже міський бюджет перевиконується і коштів, які будуть надходити в плановому режимі, вистачить для того, аби провести виплати.

Оскільки процедура «перенесення» коштів вимагає, аби перед винесенням цього питання на сесію його обговорили в бюджетній комісії, Василь Фещенко оголосив про перерву у зв’язку з необхідністю терміново провести засідання згаданої комісії.

Коли сесійне засідання було відновлене, стало відомо, що члени бюджетної комісії не підтримали пропозицію Таміли Шевченко.

У ході сесії кілька разів була озвучена сума в мільйон гривень. Саме стільки коштів у міському бюджеті є для того, аби розпочати процес виплат мобілізованим. Для того, аби по 10 тисяч отримали всі, мільйона не вистачить. Але стан наповнення кобеляцького бюджету дає підстави сподіватися, що грошей, які надходитимуть у міську казну в наступні місяці, цілком вистачить для проведення виплат мобілізованим у повному обсязі.

Гунжель — окремо, котлети — окремо

Якщо спробувати відділити гунжелівську гапоновщину від реальних фактів, то ось, що ми маємо.

Виплати військовослужбовцям та їх сім’ям, про запровадження яких репетував псевдогромадський діяч, по факту існують давно.

27 червня 2022 року було прийнято рішення про виплату 15000 гривень на поховання.

21 жовтня 2022 року міська рада прийняла рішення про виплату 5 000 гривень на лікування.

10 лютого 2023 року — рішення про додаткову виплату 4000 гривень сім’ям загиблих.

Щодо десяти тисяч кожному мобілізованому. Рішення про виділення цих коштів було прийняте на засіданні міськвиконкому 16 березня 2023 року.

Безумовно, приймаючи таке рішення, члени виконкому вже знали, що Гунжель готує перформанс із мобілізованими. І випередили його. Але ж… Але в цьому місці Павло Олександрович може сміливо заявляти, що саме він добився початку виплат усім мобілізованим кобелячанам.

Так що міській владі потрібно робити висновки і навчитися не оперативно реагувати на події, а передбачати їх.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 березня 2023, 20:42 | Кобеляки | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації