Вхід | Реєстрація

Ми — не кацапи, кацапи — не ми

Ми — не кацапи, кацапи — не ми

Днями згадав, що вже більше року не спілкувався із жодним російськопідданим. А згадавши, задумався над основною різницею, на мій суб’єктивний погляд, між нами і ними.

Як на мене, то є дві головні відмінності.

Відмінність перша — страх. Дуже добре пригадую, як на далекій Шрі-Ланці чи більш близьких Канарських островах спілкувався із росіянами, яких можна назвати більш-менш адекватними. Адекватними в тому плані, що їм, на відміну від більшості їх співгромадян, далеко не все подобалося в рашці.

Добре пам’ятаю, що слова «путін» і «фсб» викликали в людей непідробний страх. Як тільки лунали ці слова, як  співрозмовники миттєво переходили на шепіт і оглядалися. Нам, українцям, це було смішно. Адже українці не те що за далеким «закордоном», а навіть тут, вдома, нікого і нічого не боячись, критикували і свого Президента, і головну спецслужбу країни.

А ті росіяни, яких важко назвати адекватними, в один голос співали оди своєму єдиному і завжди та в усьому правому президенту. Мовляв, він все знає, все вміє і все повирішує.

Це  друга основна відмінність — віра в єдиного і непогрішимого, всесильного і всезнаючого «батюшку-царя». Погодьтеся, що в українців цього немає. Навіть в умовах війни та справжньої необхідності в згуртованості  важко уявити, щоб українці вибрали собі якимось символом, тим більше — ідолом, живу людину. Нехай і Президента. Адже в нас і зараз, як були, так і залишаються, як ярі прихильники, так і противники тих же Порошенка чи Зеленського. Інколи  до смішного доходить, коли люди й до сьогодні завзято доводять іншим, що навіть у війні винні чи то Петро Олексійович, чи Володимир Олександрович. Хоча винуватець війни має зовсім інші ініціали.

Але... Але знаєте, що примушує задумуватися і не горлати, що ми, українці, однозначно кращі за кацапів? Так, кращі. І зовсім не такі, як вони,  раби, але... Але ж серед тих неадекватних рабсіян є сотні тисяч вчорашніх українців. Вони народилися і виросли тут. А потім, у силу різних обставин, потрапили туди - в рабсію. І практично всі змінилися. І стали вірнопідданими боягузами.

Тобто, теоретично, можемо змінитися і ми. І теж перетворитися із нації хліборобів-воїнів у націю покірних рабів. Згадайте  ту ж війну в Афганістані. Тоді і в Україні ніхто не протестував. А учасників тієї війни вшановують і до сьогодні. Хоча та війна була нічим не кращою і аж ніяк не справедливішою за сьогоднішню. Ні, помилуй Боже, нічого не маю проти тих позавчорашніх солдатів, моїх ровесників, які з волі дурнуватих комуністів потрапили в Афганські гори. Але ж факти і аналогії, які вони викликають, — річ уперта.

І нагадувати про них, розуміти їх і робити висновки потрібно завжди.

А коли закінчиться ця війна, у жодному разі не повторювати чужі лозунги типу «дєдиваявалі»  і  «можемпавтаріть». Адже ми — не кацапи. Ми — не «адіннарот».


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
31 березня 2023, 09:03 | Полтавщина | Редакційна
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації