Вхід | Реєстрація

«Наші збори — щоб Кобеляк тут не було»...

«Наші збори — щоб Кобеляк тут не було»...

У селі Красне в понеділок відбулося зібрання місцевої громади, на якому люди обговорили можливість побудови поряд із населеним пунктом об’єкту поводження із відходами. Люди назвали його просто — «свалка».

Зібрання було ініційоване самими мешканцями села Красне. Напередодні вони у своїй місцевій групі у Вайбер оголосили про початок збору підписів проти можливого відкриття поряд із селом чи то сортувальної станції, чи майданчика для тимчасового зберігання відходів. Потім почали подвірний обхід. Швиденько назбирали майже чотириста підписів.

А ще перед цим селяни прочитали статтю в «ЕХО», у  якій мова йшла про те, що депутати Кобеляцької міської ради проголосували за надання дозволу на початок виготовлення проекту відводу земельних ділянок поряд із Красним та Колісниківкою із подальшим розміщенням там об’єктів поводження із твердими побутовими відходами.

Безумовно, далеко не всі жителі Красного розуміються на тонкощах земельного та екологічного законодавства і знають, що голосування на сесії по згаданому питанню є навіть не кроком, а половиною кроку до того, щоб поряд із їх селом відкрили «мусорник». Тим більше, що в пам’яті людей ще живий приклад того, як у не такому вже й далекому 2019 році практично ті ж депутати ще не встигли й проголосувати за створення смітника в лісі, поряд із Кобеляками, як міські відходи вже почали висипати між соснами.

Тому в понеділок  красняни зібралися біля місцевого Будинку культури, щоб разом обговорити ситуацію. Прийшли, згідно із протоколом, який вели уповноважені на це особи,  82 мешканці села.

Зібрання відбувалося біля Будинку культури, адже в саме приміщення людей не пустили, що дуже обурило краснян.

Та, зрештою, вирішили обговорювати ситуацію прямо на подвір’ї закладу. Головувала на зборах колишній директор місцевої школи Наталія Ярина.

Вона й виступала. Ярина висловила припущення, що в разі, коли поряд із Красним створять об’єкт, який люди називають «мусоркою», то туди повезуть відходи не лише  з Кобеляцької громади. За її словами — «і з Полтави, і з Дніпра, а може й зі Львова. Возили ж».

Малоймовірно, звичайно. Але ж таки в період львівської сміттєвої кризи відходи із Галичини довозили і до Полтавщини. І це — факти.

Далі Ярина розповіла, що була на прийомі у виконуючого обов’язки Кобеляцького міського голови  Василя Фещенка і вже зверталася в обласну екологічну інспекцію. Екологи, за її словами, порадили розбиратися в ситуації на місці. А Фещенко сказав, що смітника в Красному, швидше за все, не буде.

Після цього промовець звернула увагу на існування в Красному двох місцевих несанкціонованих смітників. І розповіла, що днями із кількома місцевими жителями проінспектувала ці місця. Прозвучала пропозиція згорнути накопичене сміття в силосну яму і закрити в’їзд на ті звалища.

Почали обговорювати питання місцевого сміття. Наталія Ярина закликала земляків займатися сортуванням відходів і не вивозити на звалище хоча б органіку.

Її підтримали із натовпу:

— Дожилися, уже бадилля із картоплі та бур’ян на звалище везуть.

— Можна ж гілки чи подробити, чи спалити тихенько.

Натомість інші присутні почали згадувати, як в минулому році їх лякали кримінальною відповідальністю за спалювання листя і гілок.

Уже після півгодинної дискусії Ярина повідомила, що написала листи в Адміністрацію Президента України та в деякі міністерства із проханням розібратися в ситуації і не дозволити відкривати поряд із Красним сміттєзвалище.

У процесі обговорення люди неодноразово згадували місцевого старосту Анну Зайченко. І неабияк обурювалися її відсутністю. Врешті, вирішили йти до будівлі, у якій розміщений старостат.

«Мусорки в Красному не буде. Це я точно знаю»

Зайченко вийшла до земляків разом із діловодом Оксаною Івашко. І пояснила, що про плани відвести землю під потенційне звалище дізналася вже в день сесії міської ради. І от тоді сказала депутатам, що люди будуть протестувати.

А потім задала риторичне запитання:

— Що ви від мене хочете? Що можу, я роблю. А мусорки у Красному не буде. Це я точно знаю. Щодо ліквідації стихійних смітників у Красному, то я вже писала звернення про це в міську раду, говорила із одним із заступників міського голови Михайлом Брейком. Сказали, що зроблять, але в порядку черги.

Одна із жінок, присутніх на зібранні, голосно пояснила старості сенс вимог краснян:

— Наші збори для того, щоб Кобеляк тут не було.

Зрозуміло, що жінка мала на увазі кобеляцькі відходи.

Також люди згадували про те, що, згідно із санітарними та екологічними нормами, створювати полігон для утилізації відходів, сортувальну станцію чи майданчик для їх складування в Красному не можна через близькість до заповідника «Глинське» та до автодороги Н-31.

А вже наприкінці розмови красняни попрохали Анну Зайченко про організацію зустрічі  з кобеляцькими чиновниками. Тема  та ж — звалище. На що та відповіла:

— Я говорила про це Василю Васильовичу. Він сказав, що поки що обговорювати нічого. Адже сміття в Красне везти не збираються,  аж доки не отримають хоча б якісь погодження.

Отак, поговоривши і трішки заспокоївшись, красняни розійшлися.


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
7 квітня 2023, 16:45 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації