Вхід | Реєстрація

Поет, художник і театрал

Поет, художник і театрал

Працівники гуманітарного відділу виконкому Білицької селищної ради започаткували проєкт «Люди громади».

Його мета — ознайомлення мешканців з історією відомих особистостей Білицької громади та виховання поваги до них як індивідуумів; жителів громади, які зробили свій вклад у розвиток та відзначилися власними заслугами на благо ОТГ. Бібліотекар села Бутенки Алла Шульга в рамках проєкту підготувала інформацію про поета й художника Сергія Коломійця.

Сергій Коломієць — це самобутній митець,котрий працює у царині художнього слова. Він є автором багатьох прозових та віршованих творів для дітей і дорослих. Ця людина також є поетом-піснярем та художником.

У дев’яностих роках Сергій Аркадійович навчався в Полтавському сільськогосподарському інституті. Там він отримав спеціальність зооінженера та поїхав працювати до бутенківського колгоспу головним зоотехніком.

Працюючи зоотехніком, Сергій Коломієць влаштовував у Кобеляках та Полтаві персональні виставки картин. До речі, його картини створені в різних напрямках та стилях, адже художнику підвладні всі засоби виразності: і масло, і гуаш, і акварель, і олівець.

Одночасно він умів і писати картини, і вірші, і ставити театральні постановки. На одному не зупинявся.

З 1998 року Сергій Коломієць став засновником театру «Оратанія» і здійснив ряд постановок у якості актора та режисера. Через декілька років він став одним із засновників театру «ПарМІКо» при обласному музичному училищі. Тоді театр представив українському глядачеві актуальні доробки. Також Коломійцем були поставлені вистави «Храм Прозріння» та «Гримаси часу».

За розповідями митця, сім’я його жила весело: усі співали, танцювали, жартували. Бабуся Катерина (батькова мати), наприклад, на Різдво одягала змайстрованого ще її татом лелеку і ставила сценки. Увесь річний цикл свят, календарно-пісенних та родинно-побутових обрядів супроводжували дитинство майбутнього митця. «Повну чашу земної мудрості та любові підніс рід, і я не змарнував з неї жодної краплини», — відмічає в автобіографії Сергій  Коломієць. Підтвердженням цьому стала й поема-феєрія «Білозірка». Твір автор виношував і вершив довго: у рукописі зазначені роки — 1999–2014-й. Думаємо, що такий тривалий часовий відтинок роботи над поемою-феєрію можна пояснити не лише прагненням митця до художньої довершеності, а і його намаганням вивірити себе, свої помисли, побачити й відчути перспективу сучасної України. Сам автор визначив жанр «Білозірки»: поема-феєрія.

У 2011 році Сергій Аркадійович написав історичну драму-містерію «Переволочна», яка була відзначена першою премією на міжнародному літературному конкурсі «Козацька балачка» в Києві. На його ж слова створений гімн «Євшан-зілля», який став основним музичним супроводом презентації «Переволочна».
У 2018-му  вийшла в світ поема-феєрія «Совість Землі».

Сергій Аркадійович працював керівником етнографічного гуртка та гуртка образотворчого мистецтва.

Сьогодні Сергій Коломієць продовжує писати вірші, пісні, поеми, картини та знімає фільми. Сили та натхнення для творчості він черпає від рідної землі.


Автор: Алла ШУЛЬГА


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 квітня 2023, 18:25 | Кобеляки | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації