Вхід | Реєстрація

У квітні головне — розкрити і підв’язати виноград

У квітні головне — розкрити і підв’язати виноград

Кобелячанин Дмитро Омельяненко говорить, що це дві головні операції, які вже потрібно було провести.

Взагалі цей матеріал мав бути написаний при сприянні іншого дуже відомого і авторитетного серед колег  кобеляцького виноградаря  —  Андрія Тристана. Та, на жаль, із різних причин зустріч з Андрієм Володимировичем довелося перенести на більш пізній термін.

Дмитра Омельяненка в понеділок увечері ми застали в досить очікуваному місці — у його маленькому садочку, де більшу частину площі займає саме виноград.

Щодо догляду за виноградом у квітні, то Дмитро говорить, що цей місяць не є найбільш напруженим у графіку сезонних робіт. Вік каже:

— Дві головні операції я вже провів. Перша  — розкрив виноград, друга — підв’язав  його. Так,  при відносно ранньому розкритті винограду залишається загроза пошкодження бруньок морозами чи заморозками. Але бруньки вже, як кажуть, «розкапустилися» і якби залишалися до цього часу  в землі, то при розкритті неминуче б зламалися.

Щодо обробок винограду, підживлення лози та поливу, то Дмитро не поспішає. Він говорить:

— Щось я беру із власного, нехай і невеликого досвіду, щось — із порад визнаних виноградарів з величезним стажем. Так, приміром, мені порадили не надто перейматися обробками залізним чи мідним купоросами. І я їх не роблю. Першу обробку від «болячок»  провожу аж у травні, після того, як з’явиться п’ятий  листок. І то, у разі, коли погода буде дощовою і холодною. Тоді застосовую Антракол або Пергадо.

Щоб не залишитися без абрикос і персиків

Ростуть у садку в Дмитра і абрикоси знаменитого сорту Шалах, і з десяток сортів персиків. За його словами,  урожаєм радують щорічно. Але для цього, за його словами, без «хімії»  не обійтися. Особливо прискіпливо потрібно ставитися до захисту абрикосів. Адже вже кілька років поспіль, і  2023-й  не виключення, під час цвітіння йдуть дощі. А це — величезна загроза зараження моніліозом.

Омельяненко каже:

— Люди помилково вважають, що абрикоси або не запилюються, або їх цвіт страждає від заморозків. Насправді ж причина неврожаю інша. Це — моніліоз. Грибкова хвороба така. А персик, у свою чергу, потерпає від іншої хвороби, котра також активізується в разі установлення дощової  і холодної погоди. Мова  про кучерявість листя.

Тут уже без обробок мідьвмісними фунгіцидами не обійтися. Першу обробку Омельяненко проводить, коли брунька абрикоса чи персика перебуває в стадії «рожевого конусу». Можна застосовувати препарати Медян екстра, Гарт, Курзат.

Друга обробка — уже перед самими початком цвітіння. Тут уже застосовують системні фунгіциди, такі як Хорус, Скор або Сігнум.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 квітня 2023, 18:26 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації