Вхід | Реєстрація

Андрій Тристан: «Зараз у винограду «водно-азотний» період»

Андрій Тристан: «Зараз у винограду «водно-азотний» період»

Житель Кобеляк Андрій Тристан, попри відносно молодий вік, має вже солідний досвід у вирощуванні винограду. За його словами, свої перші кущі він посадив 25 років тому.

До Андрія Володимировича ми звернулися за порадами для тих, хто в себе вдома на аматорському рівні займається вирощуванням винограду. Звичайно, зараз за допомогою «дядька Гугля» можна миттєво знайти «відповідь» на будь-яке питання, а розумні пошукові системи самі вираховують ваші інтереси і безперервно підкидають нові й нові поради. От тільки, як свідчить практичний досвід та висновки справжніх професіоналів, 90 відсотків «корисних» порад з Інтернету є відвертою дурницею. Тому завжди краще задавати питання і чути відповіді від живих людей, які знаходяться поряд і результати роботи яких можна побачити в реальному, а не віртуальному просторі.

Андрій Тристан охоче погодився поговорити і розповісти про те, як він господарює на своєму міні-винограднику. Хоча, не такому вже й «міні». На кількох ділянках Тристана успішно ростуть і плодоносять близько сотні лоз різних сортів. А він сам користується беззаперечним авторитетом серед колег. А про його крафтові звеселяючі напої вже й легенди по Кобеляках ходять.

Погодився виноградар і з тим, що до інформації, особливо порад з Інтернету, потрібно ставитися дуже й дуже обережно.

Андрій сказав:

— Так, дуже багато нісенітниць. Але виокремлю ще один нюанс. З обережністю потрібно ставитися навіть до корисної інформації. Адже вона може бути корисною в одній місцевості і шкідливою в іншій. Наведу приклад. У Інтернеті завзято рекламують попіл (золу) з печей, як добриво. Не буду заперечувати корисність золи взагалі. Хоча, на промислових полях і плантаціях його не використовують взагалі. Але кобелячани, бездумно сиплячи кілограми попелу на свої городи, під свої дерева, повинні знати про особливості нашого рідного ґрунту і цього добрива. Так от, наш ґрунт має високий ПШ, він лужний. А попіл теж є лужним добривом. І в результаті, бездумно і безконтрольно сиплячи попіл, можна зробити свою землю непридатною для росту практично будь-якої городньої чи садової культури.

Прибрати «трійники», добре полити і підживити

Зараз, за словами Андрія Тристана, він головний акцент буде робити на рясному вологозарядному поливі та підживленні винограду добривами із високим вмістом азоту. А також прорідить майбутню зав’язь на лозах. Чоловік прояснює:

— Ви повинні підійти до своїх лоз і ретельно їх оглянути. Там, де із однієї бруньки виросли два чи три пагінці, залишити лише один, найбільший і найпотужніший. Там, де першим виткнувся вусик, а не майбутня гронка, теж видалити. Це так, по простому.

За слова Андрія, до середини цьогорічного травня він не надто поспішав «годувати» лозу добривами. Причина — холод.

Виноградар пояснює:

— Виноград не любить холоду, а заморозки для нього взагалі згубні. Також при таких температурах добрива гірше засвоюються рослинами. Тому я й не поспішав. Але ж лоза все одно росте. І хоче їсти. І тут не можна проґавити момент потепління. Із кінця цього тижня синоптики обіцяють справжнє весняне тепло. І от тут необхідно оперативно діяти. Я обов’язково зроблю щедрий полив. Під дорослий кущ віком від 6 років ллю від 60 до 100 літрів води. І розвожу в ній добрива. Я використовую спеціальні водорозчинні із формулою 30–10–10. Перше число — це кількість азоту, друге — фосфору, третє — калію. Тобто азоту має бути втричі більше. Якщо хтось не може купити саме таких добрив через їх високу ціну чи недоступність у магазинах, то можна використати звичайну нітроамофоску. Бажано, аби там було більше азоту, але якщо всього буде порівну, теж не смертельно.

Щодо органічних добрив, тобто звичного гною, перегною, то Андрій застерігає від використання саме свинячого перегною. Також радить дуже обережно використовувати так званий «курник», тобто послід курей. Адже через дуже високий вміст азоту в цьому добриві можна запросто «спалити» рослини.

За словами Тристана, якщо й використовувати, то коров’ячий або кінський перегній. Якщо гній свіжий, то вкидати кілограм на 60 літрів води.

Як і будь-який практик, Тристан наголошує на дотриманні одного із основних принципів не лише в агрономії — «краще недосолити, ніж пересолити».

Тобто, якщо ви дасте рослині менше добрива, аніж їй потрібно, то біди не буде. А от від передозування виноград, як і будь-яка жива істота, може загинути.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
14 травня 2023, 18:22 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації