Вхід | Реєстрація

Які громади отримають 500 000 на екологічні проекти?

Які громади отримають 500 000 на екологічні проекти?

Залежатиме від того, наскільки активно мешканці Полтавщини підтримуватимуть ідеї своїх земляків.

Цього року Полтавська обласна рада відновила конкурс екологічних ініціатив.

Конкурс спрямований на бюджетну підтримку місцевих екологічних ініціатив громад Полтавщини для покращення екологічного стану довкілля в регіоні, підвищення екологічної свідомості та культури громадян.

Відповідно до розпорядження голови облради Олександра Біленького, фінансування екологічних громадських ініціатив проводиться за рахунок коштів обласного бюджету та бюджету місцевих рад у співвідношенні 50х50: 50% (до 250 тисяч) надасть область та 50% або більше — місцеві ради. Частка обласного співфінансування в 2023-му становить 6 мільйонів.

Прийом заявок від учасників стартував 18 квітня та тривав до 18 травня включно. Підтримати екологічні ініціативи можна буде з 25 травня до 5 червня, до 23:50.

Визначення та оприлюднення проєктів-переможців відбудеться до 9 червня.

Усього представники 39 громад зареєстрували 91 проєкт.

Кобелячан турбує освітлення, сміття і амброзія

На конкурс надійшов проєкт під номером «82» від Лідії Михайленко «Безпека та cвітло в Кобеляках». Автор пропонує встановити автономні вуличні світлодіодні світильники на сонячних батареях на пішохідних переходах центральної вулиці міста — Шевченка.

За підрахунками Лідії Михайленко, на втілення її задуму необхідно 486 000 гривень. Із цієї суми 367 000 гривень витратять на 5 пішохідних комплексів SolarCross, електромонтажні та пусконалагоджувальні послуги обійдуться в 118 800 гривень.

Та освітлення не єдиний проєкт Лідії Михайленко. Під 77-им номером вона зареєструвала ініціативу «Кобеляки — без сміття / Сортування сміття».

Учасниця конкурсу пояснила, що в результаті неправильного й безвідповідального ставлення населення Кобеляцької громади до побутових відходів макулатура, пластик, скло, органіка, небезпечні відходи використовуються нераціонально: цінна вторинна сировина не потрапляє на переробку, а небезпечна — неправильно утилізується. Це створює загрозу довкіллю та населенню як частині екологічної системи.

Проєкт направлений на покращення екологічного стану довкілля Кобеляцької громади, формування культури сортування сміття, раціональне використання відходів, отримання вторинної сировини.

За 498 000 гривень планується встановити 100 баків для роздільного збору відходів у парках, на вулицях, та в місцях скупчення людей. З ними буде легко сортувати сміття і цим самим вносити свою частку в збереження екології.

Невідомий автор закликає боротися з амброзією в Кобеляках. Проєкт під номером «80» направлений на закупівлю ефективного та безпечного гербіциду проти амброзії «Бішофіту», щоб знищити небезпечні рослини ще до початку цвітіння та зменшити витрати на косіння рослини. Витрата розчину — 2,5-5 літрів на сотку, в залежності від висоти рослин. Тобто, у разі перемоги проєкту та виділення 500 000 гривень, з’явиться змога обробити від 40 до 80 гектарів площі (у порівнянні, площа міста складає 121 гектар).

Пів мільйона витратять на закупку 25 одиниць гербіциду. Під одиницею продукції вважається 1 000 літрів гербіцидного препарату «Бішофіт» від TOB «Агропроцвітання».

Постійна учасниця обласних конкурсів, кобелячанка Єлизавета Карпенко закликає очистити містечко від побутових відходів. Її проєкт №64 «Кобеляки без сміття: встановлення контейнерів для сортування відходів» передбачає покращення екологічного стану території Кобеляцької громади шляхом придбання та встановлення сучасних та необхідних контейнерів для сортування твердих побутових відходів: скла, паперу, металу, пластику. 500 000 гривень авторка пропонує направити на закупівлю 56 контейнерів об’ємом по 1100 літрів.

Біличани виступають за сортування ТПВ

Депутат Білицької селищної ради Катерина Скрильник закликає встановлювати контейнери для запровадження роздільного збирання твердих побутових відходів на території громади. Відповідно до ініціативи №36, на придбання 21 металевого контейнера з написами «пластик», «папір», «скло» планується витратити 483 000 гривень. Майданчики для їх встановлення планується розмістити в Бутенках, Дрижиній Греблі, Марківці та в Біликах.

Також автор хоче проводити лекції серед місцевого населення щодо поводження з відходами та розуміння правильного сортування ТПВ.

Зелені зони та еко-лабораторії

Не менш активними за кобелячан виявилися мешканці Нехворощанської громади.

Екологічна ініціатива під номером 70 від Надії Шерстюк — облаштування зеленої зони на території  Нехворощанського ліцею. Автор відзначила, що повітря на озеленених вулицях у чотири рази чистіше, ніж на ділянках, які не мають зеленого покриву. Зелена зона включає в себе не тільки насадження дерев та кущів, а й газони, квітники. Згідно задуму, у межах зеленої зони встановлять дві дерев’яні альтанки, по чотири лавочки й ліхтарі, висадять ялини, туї, магнолії. Для благоустрою території закуплять газонокосарки, мотокоси та візки для вивезення сухої трави. На всі ці заходи автору знадобиться 250 000 гривень.

Нехворощанка Лариса Поглазова хоче обладнати для учнів та вчителів Соколовобалківської школи «Еко-лабораторію GreenSchool». Номер проєкту 69.  Лабораторія з природничих дисциплін сприятиме дослідження та вивчення природничих дисциплін, доповнити STEM-зону сучасними LCD мікроскопами, натуральними об’єктами та лабораторним обладнанням. Загальна вартість обладнання становитиме 500 000 гривень.

На думку Світлани Калініченко, жителі Соколової Балки потребують «Релакс-парку Sokoliankа». Проєкт, що має в конкурсі порядковий номер 71, передбачає облаштування паркової зони на території села. Ініціатива включає в себе розбивку клумб з квітами та декоративними деревами і кущами. Буде закуплено та встановлено альтанку, лавки, вуличні ліхтарі на сонячних батареях, прокладено тротуарні доріжки. Також встановлять урни для сміття. Світлана Калініченко зазначила, що зелена зона стане не лише окрасою села, а ще й місцем відпочинку для мешканців і гостей.

Отож, уже за два тижні дізнаємось, які з перелічених проектів отримають фінансування та будуть втілені в життя.

Голосування в електронному вигляді здійснюється в електронній системі шляхом авторизації особи за допомогою системи «BankID», «GovID», електронного цифрового підпису. Голосування триває протягом 12 календарних днів. Авторизований користувач може проголосувати не більше, ніж за 3 проєкти.

Більш детальну інформацію про голосування читайте на сайті https://smartregion.pl.ua/ei.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
28 травня 2023, 12:03 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації