Вхід | Реєстрація

Сучасне українське кіно: краще раз побачити, ніж сто разів почути

Сучасне українське кіно: краще раз побачити, ніж сто разів почути

Починаючи з березня цього року однією з найобговорюваніших новин української культури була прем’єра мультфільму «Мавка. Лісова пісня». Уперше за роки незалежності нашої держави вітчизняну мультиплікаційну стрічку у кінотеатри із-задоволення йшли дивитися діти й дорослі. Згідно з даними Держкіно, за дев’ять вікендів в українському прокаті кінотеатри продали більше 1,1 мільйона квитків на «Мавку». При цьому касові збори стрічки склали 141 мільйон гривень. Практично за місяць після виходу «лісової пісні» стартували покази фільму Антоніо Лукіча «Люксембург, Люксембург», який надзвичайно схвально сприйняли критики та глядацька аудиторія. У соціальних мережах та популярних відеохостингах активно обговорюються не лише ці картини, а й українські фільми, які варто подивитись в 2023 році. Адже невдовзі мають розпочатися покази «Довбуша» та «Демонів», на які теж із нетерпінням чекають любителі кіно.

Та насправді так було не завжди і фільми українського виробництва не користувалися популярністю ні в середині держави, ні за її межами.

Від «Штольні» до «Наших котиків»

Кінець 80-х — початок 90-х років минулого століття називаються «золотою» ерою відеомагнітофонів. У цей час для мешканців «совєтов», а далі незалежної України стали доступними ці пристрої. Кумирами кіноманів одразу стали голлівудські зірки, які на той період перебували на піку популярності. Кожен юнак мрія мати таки біцепси як Арнольд Шварценеггер чи Сильвестр Сталлоне, а дівчата — бути таки ж вродливими як Кім Бесінджер та Лінда Хемілтон.

Як не прикро це визнавати, та слідом за кумирами із Голівуда, український глядач перекинувся на «руззкіх» кіноакторів, так як кінематограф північного сусіда «нульових» почав активно розвиватися, а їх картини заповнили увесь вітчизняний медіа простір.

Хоча не можна сказати, що сучасні українські фільми почали виходити лише в останні роки. Інколи з’являлися поодинокі роботи на зразок «Штольні» 2006 року випуску. Та ситуація кардинально змінилася з початком воєнних дій на Донбасі. Світ побачили героїчні фільми на військову тематику «Кіборги», «Черкаси», «Іній», «Зима у вогні», «Наші котики» та інші.  

Важливо, що нові вітчизняні кінострічки підкорюють серця глядачів далеко за межами своєї країни. І не лише тому, що Україна перебуває в стані війни. Високо оцінюється робота режисерів, операторів та всієї знімальної групи, гра акторів, сюжетні лінії. Підтвердженням цьому є нагороди на різноманітних кінофестивалях, перегляди в кінотеатрах та на стрімінгових платформах.

Віримо, що сучасне покоління дітлахів захоплюватимуться вітчизняними акторами Максимом Самчиком,Андрієм Лідаговським, Анатолем Фон-Філандрою не менше, ніж їх батьки представниками Голівуду 90-х. 


Автор: Євген Олександров
Розміщено на правах реклами


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації