Вхід | Реєстрація

Із площі Нових Санжар прибрали пам’ятник Олександру Коваленку

Із площі Нових Санжар прибрали пам’ятник Олександру Коваленку

6 червня бронзове погруддя Олександра Коваленка, яке понад 45 років стояло у Нових Санжарах навпроти приміщення Центру культури і дозвілля, перевезли до Нехворощанської громади.

Виконуючи вимогу Інституту національної пам’яті прибрати скульптурне зображення Коваленка з площі перед ЦКД. Керівництво і депутатський корпус Новосанжарської громади ухвалили рішення безоплатно передати погруддя та інформаційні таблички, що були на постаменті, в Нехворощанську громаду у приміщення Андріївського сільського клубу депутат Володимир Замула. Віднині бюст зберігатиметься там, у музейній кімнаті.

Цю новину повідомив у Facebook Олександр ЗІНЧЕНКО, журналіст, краєзнавець:

«Напевне, в багатьох читачів, особливо серед молодшого покоління, виникає запитання: хто ж такий Коваленко і за що він удостоївся такої честі – у вигляді бюсту височіти в одному з райцентрів на Полтавщині?

Спробую переповісти досить стисло: народився Олександр Власович Коваленко у простій хліборобській родині в с. Миколаївка, тепер це село Світлівщина.

Коваленко 12 разів нагороджувався трудовими орденами і стільки ж разів – медалями за зміцнення економіки країни. Він видав більше десяти друкованих праць і написав сотні виступів у пресі на тему відродження сільського господарства...

...Дехто нині запитує: а що зробив Коваленко для Новосанжарщини, якщо тут стояв його бюст?

Відразу зазначу: встановили його не з ініціативи керівництва Новосанжарського району, а на виконання Постанови Президії Верховної Ради СРСР №4894-ІХ від 17 грудня 1976 р. Бо, відповідно до Положення про Героя Соціалістичної Праці, на батьківщині тих осіб, які одержали це високе звання двічі, обов’язково встановлювалося погруддя, яке виготовлялося за державні кошти. Таким чином у Нових Санжарах, які були райцентром, 18 жовтня 1977 року відбулося урочисте відкриття бюсту О.Коваленку»



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
7 червня 2023, 10:58 | Нові Cанжари | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації