Вхід | Реєстрація

Сучасний фольклор

Мода на народний фольклор може стати порятунком для забутих сьогодні народних промислів. Можливо, колись й опанування мистецтвом писанкарства буде престижним та популярним, а у побут повернуться слова «писачок», «ружа», «тригверт».
Цього благословенного часу очікує і вихователь Об’єднання дитячо-юнацьких клубів Ольга Сокур. Наразі вона навчає майбутніх модниць забутому і викорененому у радянський час мистецтву писанкарства. Діти з задоволенням і всерйоз ставляться до розпису яєць. Поки що їхня мета – створити гарні доробки до творчого конкурсу, присвяченого Великодню, але, можливо, колись це мистецтво згодиться дітлахам для створення справжніх оберегів для близьких, рідних та друзів на кшталт тих, які робили слов’янські жінки сотні років тому.
— Писанка – абсолютно унікальний витвір народного генія. В усьому народному мистецтві немає такого предмету, який би конденсував у собі стільки образно-символічного змісту, як писанка. Її дарували на знак перемир’я, побажання здоров’я, краси, сил, врожаю, для лікування різних хвороб, від переляку, наговору, – розповідає Ольга Сокур.
Для того, щоб взятися за розпис яєць, жінці треба було виконати безліч важливих ритуалів. По-перше, вкласти спати усіх домашніх, по-друге, помитися та гарно вбратися, по-третє, попросити вибачення у рідних, близьких і навіть сусідів. Кожна писанка розписувалася зі своєю молитвою, з думкою про тих, кому вона буде піднесена у дарунок.

Зробити писанку може й дитина
Спеціально для «КП» вихователь ОДЮК Ольга Сокур (на фото) разом з вихованцями дитячого клубу за місцем проживання «Прометей» провела майстер-клас з писанкарства. Як з’ясувалося, техніка виготовлення маленького шедевру досить нескладна і доступна навіть дітям.
Для того, аби розпочати роботу, треба виготовити спеціальний інструмент  – писачок. Робиться він хвилин за 10. Це маленька конусна лійка, закріплена на дерев’яній ручці. Лійку легко зробити з фольги, на кшталт тої, в яку загортають цукерки «Стріла». Її вставляють у розщіп ручки і перев’язують конструкцію металевим дротом.
Перед розписом яйце треба знежирити – обтерти змоченою в оцті ганчіркою. Далі на нього наносять малюнок. Робиться це звичайним олівцем. Здебільшого лінії малюнка прості.
Запалюємо звичайну парафінову свічку. Нагріваємо над полум’ям металеву частину писачка і набираємо гарячим писачком віск зі свічки у металеву конусну лійку. Далі «записуємо» цим воском ті ділянки на поверхні яйця, які залишатимуться білими.
Щоб одержати різнокольоровий малюнок, треба опустити яйце спочатку в один колір, наприклад, у жовтий. Почекати до повного висихання й потім ті частини яйця, які мають залишитися жовтими, «записати» воском. Те ж саме  – з іншими кольорами.
Коли писанка стала різнокольоровою, її треба обережно піднести до полум’я та ганчіркою обтерти розтоплений віск.

Автор: Олена УСКОВА, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації